6x kerstwandeling in Drenthe
Nederland,  Drenthe

6x inspiratie voor een kerstwandeling in Drenthe

Bijgewerkt op 29 januari 2023

In de kerstvakantie lekker naar buiten? Ga voor een frisse kerstwandeling door Drenthe! Wij hebben een aantal van onze favoriete routes voor jou op een rijtje gezet, zodat je er alleen of samen lekker op uit kunt gaan deze kerstdagen. Alle wandelroutes in dit artikel zijn vrij toegankelijk en geen georganiseerde kerstwandeling.

Gijsselterkoelen bij Ruinen

We trappen af met een hele mooie kerstwandeling in Drenthe: de Gijsselterkoelen bij Ruinen. Wij liepen deze wandelroute in het voorjaar, maar ook in de winter is het hier prachtig. Met een beetje geluk zijn de vennetjes bevroren en geniet je van een prachtig winters uitzicht.

De wandeling om de Gijsselterkoelen is 4,5 kilometer lang en voert je in een uurtje door de prachtige natuur in de buurt van de Drentse dorpen Fluitenberg en Ruinen.

wandelen gijsselterkoelen
Gijsselterkoelen vanuit de lucht

Sterrebos Frederiksoord

Deze korte wandelroute in het Sterrebos van Frederiksoord is zo’n 3 kilometer lang en is ideaal om even een frisse neus te halen. De route loopt dwars door Landgoed Westerbeeksloot in Frederiksoord.

Ook leuk: Dit zijn alle vlonderpaden in Drenthe

Echtens Paradijs

Het Echtens Paradijs, dat behoort tot Boswachterij Ruinen, is een prachtig gebied om te wandelen. Het hele natuurgebied is 1200 hectare groot. Het gebied is in de jaren 30 beplant met naaldbossen, maar tegenwoordig komen er steeds meer loofbomen bij. Je wandelt hier door het bos, over heide en stuifzand en langs mooie vennetjes. In dit artikel lees je meer over de verschillende wandelroutes in Echtens Paradijs.

Veenpluisroute Grolloo

Voor velen een favoriet: de Veenpluisroute in Grolloo. Deze wandelroute van 7 kilometer is prachtig, maar kan wel modderig zijn. Trek daarom waterdichte schoenen of laarzen aan. Je leest alles over de Veenpluisroute in dit artikel.

veenpluisroute vlonderpad
Het vlonderpad van de Veenpluisroute in Grolloo

Familiepad Noordenveld in NP Dwingelderveld

Op pad met kinderen, een rolstoel of gewoon niet zo’n liefhebber van langere afstanden? Dan is deze wandelroute in Nationaal Park Dwingelderveld perfect! Je wandelt over verharde (vlonder)paden door een prachtig landschap met eindeloos uitzicht over heidevelden en vennetjes. Het laatste stuk loop je door een bos. Erg afwisselend dus!

Deze wandelroute is iets meer dan 2,5 kilometer lang en start vanaf de (gratis) parkeerplaats Achter ’t Zaand in Dwingeloo.

Wandelen in het Drents-Friese Wold

Op de grens van Drenthe en Friesland ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit Nationale Park is één van de grootste natuurgebieden van Nederland en behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa. De Ganzenpoel wandeling is een fijne wandeling voor tijdens of rond de kerstdagen.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!

Jouw mooiste kerstwandeling in Drenthe

Ken jij nog een mooie kerstwandeling in Drenthe? Laat het ons weten. En niet te vergeten: fijne kerstdagen!

Misschien vind je dit ook leuk: