Dieng Plateau

Dieng Plateau is een hoger gelegen gebied op Java. Het heeft een prachtig landschap en staat daarnaast bekend om haar 8 hindoeïstische tempels. Het ligt niet allemaal bij elkaar dus je kunt het beste een tour nemen. Ik vond vooral het meer en de krater indrukwekkend. 

Op de motor Java verkennen

Mijn gezin kende de omgeving op hun duimpje en konden ons veel vertellen en laten zien. Dit deden ze door ons mee te nemen op de motor. Zo zag ik voor het eerst een koffiebonen plantage, maar ook heel veel tabaksplanten. Java wordt door de Javanen ‘Tobacco-kingdom’ genoemd en meeste kinderen beginnen al met roken als ze 11 of 12 jaar (!) zijn. Dit geldt overigens alleen voor de mannen. Ook bracht de man van het gezin ons naar een aantal mooie watervallen.

Moslima school

In het dorp waar ik verbleef was een school voor Moslima’s. Ik vond het eerst heel spannend om er heen te gaan, omdat ik geen hijab (een sluier of doek die gebruikt wordt om het hoofd of ander lichaamsdeel te bedekken) droeg. Maar de spanning bleek onnodig, want de meiden die op de school zaten, waren heel enthousiast en deden leuk mee met onze spelletjes en activiteiten.

Je komt echter niet zomaar bij zo’n school binnen en moet hiervoor wel lokale mensen kennen (of er in ieder geval mee in gesprek gaan). Tevens is het belangrijk dat je ongeacht de temperatuur volledig je benen en het liefst ook je armen bedekt met kleding. Dit geldt trouwens op heel Java, omdat hier bijna alleen maar moslims wonen. 

moslima school java
Moslima-school

Yogyakarta

Yogyakarta is ook zeker het bezoeken waard. Het is een leuke stad die niet zo druk is als Jakarta. In de omgeving van Yogyakarta vind je Borobodur, de grootste boeddhistische tempels ter wereld.

borobudur java
Yogyakarta

Daarnaast bezochten wij in de stad zelf het Kraton. Een groot paleis gebouwd door de Sultan van Yogyakarta in 1755. Dit bestaat uit scholen, musea en markten en heeft een typisch Javaanse bouwstijl.

Daar dichtbij ligt ook het waterpaleis van de Sultan, Taman Sari. In dit buitenzwembad verbleef de Sultan met zijn harem. Men zegt dat hij vanuit zijn toren een roos naar buiten gooide en de vrouw die de roos ving mocht een nacht het bed met hem delen… Goed voor elkaar die Sultan ;-)

taman sari
Het buitenzwembad van de Sultan

We sliepen op een slaapzaal in het Hati-Hati Hostel. Echt een aanrader! Ze hebben een ruime lounge beneden en het personeel gaat ook graag met je mee op stap of kan leuke tips geven. In Yogyakarta zijn namelijk veel toffe uitgaans- en eetgelegenheden.

De vulkaan Gunung Sindoro beklimmen

De man van het gezin was van beroep ‘Professioneel Vulkaanbeklimmer’. Ik heb nooit geweten dat dit een beroep was, maar op zich wel logisch aangezien er veel vulkanen beklommen worden. Hij had ons beloofd, dat zodra wij er ‘klaar’ voor waren in zijn ogen, dat we een vulkaan zouden beklimmen.

Na een week was het zover. We gingen de vulkaan, Gunung Sindoro, op. We waren allemaal zo gespannen en enthousiast. Maar ik had thuis nooit bedacht wat ik aan zou moeten tijdens het beklimmen van een vulkaan, dus mijn backpack was hier niet echt op ingericht. Ik kon gelukkig kleding lenen van andere vrijwilligers en natuurlijk van onze vulkaanbeklimmer zelf. 

Wij sliepen op de vulkaan. Ben jij dit ook van plan? Dan zijn een muts, handschoenen, twee broeken en meerdere truien of vesten geen overbodige luxe.

Toen wij ’s ochtends om half vijf de zon zagen opkomen, was ik de kou en de barre 8 uur durende tocht snel vergeten. Dit was werkelijk het mooiste wat ik tot nu toe ooit in mijn leven heb gezien! Om jou een kleine indruk te geven: de foto bovenaan dit artikel is op dat moment gemaakt.

vulkaan beklimmen
Zonsopkomst op de vulkaan bekijken is een onvergetelijke ervaring

Koken en eten op z'n Javaans

Ik houd enorm van koken en in het gastgezin werd dan ook dagelijks uitgebreid gekookt. Dit was 90% van de tijd vegetarisch. Met name omdat vlees erg duur is in verhouding tot tofu en tempeh. Ik heb daardoor tofu en tempeh lekker leren bereiden en ik eet dit nog steeds heel graag.

De maaltijden bestaan voor het grootste gedeelte altijd uit rijst met groente en ei/tempeh/tofu. Over het algemeen koken ze veel met pittige kruiden en knoflook. Dit is voor mijn darmen niet altijd een pretje geweest. Maar het was heerlijk!

De Javaanse moslimbevolking neemt uitgebreid de tijd (lees 2 á 3 uur), om hun maaltijd te bereiden. Ze eten dit vervolgens met hun rechterhand. Hun linkerhand gebruiken ze namelijk om hun achterste mee schoon te maken! ;-)

Twijfel je nog om Java te bezoeken?

Zoals ik al eerder schreef: Java is een prachtig eiland waar ik graag nog een keer naar terug zou gaan. De bevolking is vriendelijk, maar zorg wel dat je als vrouw zijnde gepaste kleding in het openbaar draagt als je het binnenland in gaat en dat je bij voorkeur in het bijzijn van een man bent. Het eiland is een enorm contrast met ons georganiseerde, opgeruimde landje. Maar laat je verrassen door de natuur. En geniet van de heerlijke saté, gefrituurde tempeh of molen (gebakken banaan).

Het reizen door Java beviel mij erg goed en voor een paar tientjes vlieg je verder naar buureiland Bali. Heb jij nog tips voor onze volgende trip naar Java?

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Maaike

Hi! Ik ben Maaike, de vriendin en het reismaatje van Carlo. In mijn vrije tijd geniet ik graag van een wandeling door de natuur, vers geprepareerde skipistes en een kopje koffie in de zon.

Lees hier alle artikelen over

Indonesië

vulkaan java Gunung Sindoro