Om in de stemming te komen zijn hier een aantal punten welke je het beste ruim van tevoren kunt regelen:

 • Visum aanvragen (op het vliegveld duurde dit namelijk ruim 2 uur)
 • Gele koorts vaccinatie
 • Een backpack
 • Goede schoenen 
 • Bestel dollars, zodat je op het vliegveld de eerste dingen kunt betalen
 • Wereldstekker 
 • Creditcard
 • Pinpas activeren voor gebruik in Afrika (buiten Europa)
 • Neem een goede camera mee
 • Extra batterij + powerbank meenemen (omdat je tijdens de safari niet overal je telefoon + camera kan opladen)
 • Neem een lange broek mee als je van plan bent om op safari te gaan

Dar es Salaam

De start van onze rondreis was in Dar es Salaam. Als ik direct met nog een tip mag beginnen, dan is mijn advies om niet op Dar es Salaam te vliegen, maar op Arusha. Dar es Salaam is de grootste stad van Tanzania. Wij verbleven hier twee nachten, maar we voelden ons hier niet veilig. Er waren bijna geen toeristen. Wanneer we over straat liepen werden we door veel mensen aangekeken en soms zelfs achtervolgd. 

Op de eerste dag besloten we om een lokale simkaart te kopen. Bij het hotel gaven ze aan dat dit op straat kan of bij een officiële winkel (Vodacom). Wij als backpackers probeerden dit natuurlijk eerst op straat (dit ging in Thailand namelijk heel easy). Helaas was dat hier niet zo vanzelfsprekend. We waren 1,5 uur verder, 10 euro lichter en nog geen stap verder. We vertrouwden het niet helemaal en besloten naar de Vodacom shop te gaan. Hier werd alles binnen een half uur geregeld. 

De rest van de dag

Aan het eind van de middag zijn we naar Coco Beach geweest. Coco Beach is een strand waar veel locals aan het eind van de middag bij elkaar komen, om bijvoorbeeld te zwemmen of een potje te voetballen. Het was interessant om te zien als je nog nooit in Afrika bent geweest, maar ook hier kwamen mensen naar je toe, zaten aan je en bekeken je soms wel erg lang. Te lang. 

’s Avonds gingen we naar restaurant Cape Town. Echt een aanrader! Hier kwamen we de eerste toeristen tegen. Ze hebben er heerlijke vis en de bediening is goed. Echter is het niet het meest goedkope restaurant, maar ik zou hier zeker een keer naartoe gaan mocht je er toch voor kiezen om Dar Es Salaam te bezoeken. 

Kigamboni

De volgende dag zijn wij met de veerboot naar Kigamboni geweest (circa 10 minuten). Kigamboni kent niet veel toeristen, maar is erg mooi en de zee is helder. Maak geen foto’s bij de veerpont. Wij deden dit wel en binnen no-time stond er een corrupte politieman voor onze neus. De telefoon van mijn reisgenoot werd vervolgens afgepakt. Er werd hem verteld dat hij mee moest naar het politiebureau. Gelukkig kwam er een toerist naar ons toe die Swahili sprak. Zij deed alsof ze onze vriendin was. Hierdoor hoefden wij de politieagent circa €10,00 te geven en kregen we de telefoon weer terug. Wij vervolgende onze weg naar het hotel en zijn ’s avonds weer naar restaurant Cape Town geweest, omdat we ons hier wel veilig voelden.

Handige tips en info:

 • Vlieg op Arusha
 • Maak geen foto’s bij de veerpont
 • Regel je simkaart niet bij een lokale shop, maar bij een echte winkel
 • Gebruik Grab (taxi service via een handige app)
 • Hoteltip: Tiffany Diamond Hotel (Makungaya Street)

Arusha - Eindelijk op safari in Tanzania

Eenmaal in Arusha aangekomen voelden we ons een stuk veiliger. Nadat we onze spullen hadden gedropt in onze Lodge (Zawadi House Lodge, goed personeel, schone kamers, nette douche) hebben wij contact gezocht met Faruha. Via via hadden we doorgekregen dat zij een betrouwbaar en goede safaritrip aanbiedt. Dit bleek de beste tip ooit. Haar naam is Furaha en wij hebben haar overdag ontmoet. Zij organiseert sinds een jaar onder andere safari trips. Je kunt kiezen uit een privé safari of een safaritrip met max 6 personen. Om wat kosten te besparen kozen wij voor de laatste optie. 

De eerste twee dagen hebben we Arusha verkend. Daarna hebben wij besloten om via Furaha de safari te boeken.

Om de volgende redenen:

 • Naast de safaritrip haalde ze ons elke avond op om mee te nemen naar leuke restaurantjes/bars.
 • Ze heeft een privéchauffeur (Philip) die overal mee naartoe gaat. Zo voel je je erg veilig en word je niet aangekeken door iedereen.
 • Tijdens het pinnen lopen zij beide met je mee en ze wachten overal op je (tijdens het pinnen, om de Safari te betalen, werden we al door enkele mensen in de gaten houden)
 • Door haar zijn we bij een echte Massai stam geweest (circa een uur vanaf Arusha)
 • Betaalbare prijs

De naam van haar organisatie is Mnyalu Safaris. Wij hebben een 4-daagse trip gedaan en zijn in 3 parken geweest. Hieronder lees je hoe we onze dagen hebben ingevuld.

Tip: De beste gratis apps voor op reis vind je hier

wilde dieren safari

Dag 1

Op de eerste dag hebben wij het Tarangire park bezocht. Hier kun je onder andere olifanten, zebra’s en giraffen spotten. De eerste dag kijk je je ogen uit. Tarangire is wat heuvelachtig en kent vele rivieren waaruit de dieren drinken. De eerste nacht sliepen we op een luxe camping (Sunbright Campsite). ‘s Avonds krijg je een dansshow te zien en ga je heerlijk eten! Tarangire ligt circa twee uur vanaf Arusha, dus qua afstand is dit goed te doen. 

Dag 2

De tweede dag reden we richting het Serengeti park. Dit is een lange reisdag, maar zeer de moeite waard. Onderweg ga je ergens lunchen en aan het einde van de middag kom je aan op de overnachtingsplek (Public Campsite). De meeste organisaties gingen daarna niet meer op pad, omdat iedereen nog zijn eigen tent moest opzetten. Onze tent stond al dus wij hadden tijd over. Terwijl de zon onder ging hebben we nog olifanten, leeuwen en apen gezien. Het was prachtig!

Dag 3

De derde dag ging onze wekker om 5 uur. Veel slapen hebben we niet gedaan. Constant hoor je leeuwen en hyena’s geluiden maken. Om 6 uur begon onze gamedrive (rit met een voertuig) door Serengeti Park. Via een soort walkie talkie kunnen de gidsen met elkaar praten. Hierdoor hebben wij zoveel extra’s gezien! De gids heeft een goed oog voor alle dieren en vertelt er veel over. Aan het eind van de dag zijn wij richting de Ngorongoro Crater gereden.

Dag 4

Na de overnachting op Simba Campsite begonnen we toch opgewekt aan deze dag (ook al liepen er ’s nachts zo’n 50 zebra’s naast onze tent). Op naar de Crater! De Crater kent een groen landschap en je kunt hier veel dieren spotten. De big five was voor ons nog niet compleet. De neushoorn konden wij nergens vinden. Onze gids vertelde dat er in de Crater circa 12 neushoorn leven. Wij hadden het geluk dat we er één tegenkwamen. Big Five complete! Aan het eind van de dag zijn we teruggereden naar Arusha. De gids zette ons weer af bij onze lodge. 

safari tanzania

We zijn ook nog een dag naar de Future Stars Academy geweest. Hier hebben wij gevoetbald met een team uit Arusha. Furaha en Philip brachten ons hier uiteraard weer naartoe en zijn bij ons gebleven. De spelers vonden het erg leuk dat wij meededen. Na afloop hebben wij hun een voetbalshirt gegeven van onze eigen voetbalclub uit Nederland. 

Moshi

In Moshi hebben wij een lokale basisschool bezocht. De naam van deze school is Nicas Education and Technology Center. Toen we binnenkwamen vlogen de kinderen ons om de nek! We waren er even stil van. Het was heel mooi om te zien. Wij hebben hier schriften, pennen, bellenblazen en ballonnen afgegeven. Dit bezoek is zeker de moeite waard. Wij hebben hier een goed gevoel aan overgehouden. 

Het is een hele eenvoudige school. Er staan een paar gemetselde muurtjes en ze hebben een dak boven hun hoofd en dit vormt hun lokaal. Je kunt de school een berichtje sturen via Facebook.

school bezoeken tanzania

Zanzibar Nungwi

Zanzibar is een Afrikaans paradijs en ligt zo’n circa 20 minuten vliegen vanaf Dar Es Salaam. Wij hebben ervoor gekozen om meerdere plekken te bezoeken. Onze start was in Nungwi. Vanaf het vliegveld is dit circa 2 uur rijden met de auto. Wij zaten in resort Goasis. Dit ligt net niet aan zee (circa 3 min lopen). Doordat Goasis niet aan zee ligt scheelt dit erg in de prijs. De eigenaresse komt uit Engeland. Ze is erg vriendelijk en legt je alles uit. Ook waarschuwt ze je op welke plekjes je beter niet kan komen en waar juist wel! Wij raden aan om zeker een dagje te chillen op Kendwa Beach. Vanaf Nungwi Beach is het helaas niet mogelijk om hier ’s ochtends naartoe te lopen, omdat het water dan te hoog staat. 

Een bedje huren op Kendwa Beach kost circa €10. Als je om circa 4 a 5 uur terug wil naar je resort in Nungwi is het wel mogelijk om via het strand te lopen. Erg mooi! Tevens zie je dan ook de prachtige zonsondergang.  

Heerlijk eten

Mocht je in Nungwi zijn dan adviseer ik om zeker een avond bij the Rock Restaurant te gaan eten. Dit restaurant ligt in zee. Mijn advies is om hier rond 18:00 uur naartoe te gaan (zonsondergang). Je gaat er met een klein bootje heen en deze unieke tocht duurt circa 2 minuten. Het eten is er heerlijk en je kunt er mooie foto’s maken. Je zult je verbazen als je het restaurant gaat verlaten. Het is namelijk wel mogelijk om terug te lopen aangezien de zee zich ’s avonds terugtrekt. 

zanzibar
Het strand van Zanzibar

Tips en aanraders:

 • Mama Mia restaurant.
 • Dagje naar Kendwa Beach resort.
 • Bij Saruche eten (luxe restaurant).
 • Zonsondergang op het strand bekijken.
 • Als je niet te veel wil betalen voor een hotel, kies dan een hotel vlak achter de zee.
 • Op donderdagavond naar Cholo’s bar. Lekker genieten van een strandfeestje.
 • Op woensdagavond naar Coccobello bar. Ga niet alleen naar Cocobello en neem ’s avonds de taxi terug. Ook als het maar een paar honderd meter lopen is.
 • Eten bij the Rock is een must!

Zanzibar Paje

Na Nungwi te hebben bezocht gingen we naar Paje. Dit is circa 2 uur rijden vanaf Nungwi. Wij raden aan om hier overdag heen te gaan en niet ‘s avonds. Wij gingen ´s avonds in het donker heen en werden onderweg aangehouden door de politie (op een weg middenin het bos). Dit duurde vervolgens een half uur en we moesten de politie betalen. Omdat het ook nog eens donker was voelden we ons er erg onveilig. 

Wij zaten in Paje Beach Appartmens & Hotel. Dit is gelegen aan het strand. We merkten direct dat het hier een stuk rustiger is in vergelijking met Nungwi. Op kitesurfen na is hier niet veel te doen. Aan het strand heb je een aantal tentjes waar je lekker kunt eten. 

Wij zaten 5 nachten in hetzelfde hotel. Achteraf vonden wij dit iets te lang omdat wij niet aan kitesurfen deden en er verder niet veel te beleven viel. Door de harde wind kon je ook niet altijd relaxt op je strandbedje liggen. 

Wel hebben wij een dagtrip gedaan genaamd Safariblue. Vanaf Paje is dit een half uur rijden dus goed te doen. Je gaat o.a. naar een zandbank, je kunt snorkelen en gaat naar een eilandje waar je gaat lunchen. 

Tips en aanraders:

 • Leer kitesurfen
 • Loop ’s avonds niet alleen over het strand
 • Uit eten bij Beach bar Mahali en Mr. Kahawa
 • Avondje uit bij B4 (strandfeestje) en bij Vuvuzela (lokale club)

Stone Town

In Stone Town zijn wij twee nachten geweest. Via het hotel (Antonio Garden Hotel) hebben we een tour geboekt. Dit duurt circa twee uur. Je leert veel over de stad. De Spicetour is erg leuk. Je komt op een markt waar ze allerlei soorten kruiden verkopen. Ook bezoek je de vismarkt. Erg indrukwekkend om te zien. Je komt bijvoorbeeld ook langs het House of Wonders. Dit is het eerste huis op Zanzibar met elektriciteit. Ook bezoek je de plek waar Freddy Mercury is geboren.

Een aanrader is om ’s avonds op de markt te eten (bij Forodhani Gardens night market). Eten voor een prikkie en het was heerlijk! Er komen veel mensen op je af om je iets te proberen te verkopen. Ga hier niet op in en ga naar het eetkraampje waar jij naartoe wil.

Het Antonio Garden Hotel is nog vrij nieuw. Het personeel is erg vriendelijke en ze willen alles voor je doen. Tevens beschikt het hotel ook over een massageruimte en een zwembad.

Tips en aanraders:

 • Deelnemen aan Spicetour
 • Door de smalle straatjes van Stone Town lopen
 • Rooftopbar bezoeken
 • Op de Darajani markt eten
 • Avondje uit in Bwawani Club (leuke ‘discotheek’)
 • Uit eten bij 6degrees

Helaas, onze reis zit er op! Het waren 3 geweldige weken, om nooit te vergeten. Wij kunnen deze reis en safari door Tanzania zeker aanraden! We vlogen vanaf Zanzibar terug naar Dar es Salaam en vanaf daar naar Schiphol, met een tussenstop in Zürich. Zoals ik in het begin van dit artikel al schreef, kun je er beter voor kiezen om op en vanaf Arusha te vliegen. Bij voorkeur een directe vlucht.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Tanzania

safari tanzania afrika