Wij hebben de regio op de fiets ontdekt en zijn erg enthousiast geworden. Waarom? Lees snel verder om erachter te komen wat je allemaal kunt doen in het prachtige binnenland van de Alentejo in Portugal.

De regio Alentejo

De Alentejo is een regio in het Zuiden van Portugal, tussen Lissabon en Algarve. De regio staat bekend om schilderachtige dorpjes vol Moorse invloeden, prachtige stranden met grillige rotsformaties, een schitterende sterrenhemel, kurkeiken en olijfbomen, én heerlijke wijnen. De twee meest geschikte luchthavens in de buurt van de Alentejo zijn Lissabon en Faro. Vanuit daar kan je met een auto (of fiets) afreizen richting de Alentejo. Wij vlogen vanuit Amsterdam naar Lissabon, om vanaf daar via een transfer door te reizen naar Evora.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een auto te huren in Portugal via Sunny Cars op de luchthaven van aankomst. Wij hebben fijne ervaringen met SunnyCars, omdat je hier altijd inclusief verzekering en zonder verborgen kosten huurt.

Fietsen in Alentejo

In Nederland zijn we vaak gehaast en pak ik (te) vaak de auto. Het rustige tempo, de prachtige natuur en de aangename temperaturen maken het fietsen in de Alentejo wel echt een feestje. Jan en Romaine van Sunny Cycling waren onze reisleiders op onze fietstour. Zij hebben een route samengesteld door het prachtige landschap.

Alentejo is niet alleen voor de natuurliefhebber. De historische steden zullen je ook verbluffen met haar schoonheden. Schilderachtige witte dorpjes met smalle straatjes en prachtige huisjes, kleine kerkjes en verschillende oude windmolens. Van massa toerisme en drukte is in deze dorpjes geen sprake.

Evora

Évora is zeker een must. Het is de grootste stad van de regio en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een topper op cultureel en historisch gebied, charmant, gezellig en met heel veel leuke cafeetjes en eetgelegenheden. Elke periode uit de geschiedenis is hier terug te vinden. Zo vind je hier talloze goed bewaarde gebouwen, zoals de Romeinse Tempel in het centrum van de stad. Ook de indrukwekkende kathedraal en het Aqua de Prata aquaduct zijn een bezoek waard.

Struin door de middeleeuwse straten van Évora en geniet ook van de bruisende sfeer, want oud en nieuw gaan hier hand in hand. Tip: Breng een bezoek aan één van de Fado Café’s. Wij hebben een drankje gedaan bij fado café Bota Alta en hebben de hele avond genoten van verschillende fado musicanten. 

Elvas

Dichtbij de grens met Spanje ligt Elvas, dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Portugal. Bij aankomst vormt het gigantische, 7 kilometer lange Aquaduct met 843 bogen een echte eyecatcher. Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid is het lokale fort: met tien kilometer lange stervormige verdedigingsmuren het grootste ter wereld. Beide zijn erkend als UNESCO Werelderfgoed. 

fort elvas Alentejo Portugal
Elvas

Monsaraz

Monsaraz is een idyllisch Middeleeuws vestingstadje dat bovenop een steile heuvel ligt. Door zijn ligging hoog op een heuvel en dichtbij de Spaanse grens, is Monsaraz altijd van groot strategisch belang geweest. In het historische centrum zijn nog altijd resten te vinden van Romeinse en Moren overheersingen.

De witgekalkte huisjes met charmante leistenen straatjes hebben een romantische sfeer. Het is hier alsof de tijd stilstaat. Wanneer je een bezoek brengt aan Monsaraz kan het Alqueva meer je niet ontgaan. Vanaf het dertiende-eeuwse kasteel heb je het beste uitzicht over het meer.

monsaraz Alentejo
Monsaraz

Alqueva meer

Het reusachtige stuwmeer van Alqueva is de ultieme ‘Starlight Tourism Destination’. Er zijn niet veel plaatsen in Europa waar de sterrenhemel zo indrukwekkend is als in dit stuk van de Alentejo. Je kunt hier trouwens een boot huren, zelf varen en overnachten op het meer. Ook watersportbeoefenaars hebben hier een uitgebreide keuze: van suppen tot zeilen en van zwemmen tot waterskiën. Voor liefhebbers van de mountainbike zijn er leuke routes.

Het verplaatste dorp Aldeia da Luz, met een museum over de geschiedenis, is ook een bezoekje waard. Het dorp moest plaatsmaken voor het stuwmeer en werd elders opnieuw gebouwd; een replica dorp met een bijzondere geschiedenis dus.

Alqueva-meer-Alentejo

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Malu van der Goes

Malu ontdekt graag de wereld door tijdens haar reizen nieuwe culturen te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Ze heeft in Engeland en Amerika gewoond en verschillende landen in Azië bezocht.

Lees hier alle artikelen over

Portugal

fort elvas Alentejo Portugal