Openbaar vervoer in Colombia

Je ontkomt er niet aan als je gaat rondreizen door Colombia: de bus. Omdat er in Colombia geen treinen rijden en de afstanden tussen sommige (toeristische) bestemmingen nogal groot zijn stap je ongetwijfeld meerdere keren tijdens je rondreis in een bus. Reizen met de bus in Colombia is veilig, al moet je natuurlijk wel goed op je spullen letten. 

De bekendste en grootste busmaatschappijen van Colombia zijn Coomotor, Bolivariano, Cootranshuila, Taxis/Lineas Verdes en Brasilia. Deze busmaatschappijen worden ingezet voor langere afstanden en trajecten tussen de grotere steden. Voor vervoer tussen de kleinere dorpen en steden kan je in een lokale bus stappen. Een andere optie is om in het dorp - meestal aan de hoofdweg of op het centrale plein - een kaartje te kopen voor een minibus of jeep. Deze rijden de hele dag door en vertrekken als ze vol zijn. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over reizen met de bus in Colombia

In de grote steden, zoals Bogota en Medellin, rijden bussen volgens een eigen dienstregeling die per stad anders geregeld is. We raden je aan om in de steden een taxi (Uber of Cabify) te nemen. In Medellin kan je ook veilig gebruik maken van het uitgebreide metronetwerk.

metro medellin

Taxi's in Colombia

In Colombia kan je jezelf veilig met een taxi van A naar B laten verplaatsen. Sinds een aantal jaar is Uber in Colombia illegaal. Gelukkig hebben ze er in Zuid-Amerika ook een eigen variant op, genaamd Cabify. De app werkt vrijwel hetzelfde en is vooral in grote steden een uitkomst om een betrouwbare taxi te reserveren. In de praktijk wordt Uber trouwens wel gewoon gebruikt. Een Uber of Cabify is voordeliger en veiliger dan een officiële gele taxi. Als je toch liever in een gele taxi stapt, zorg dan dat je vooraf duidelijke afspraken over de prijs maakt: niet alle taxi’s hebben een meter of zetten deze aan. 

Tip: Wacht met het activeren van de Cabify app tot je in Colombia bent en een Colombiaanse simkaart hebt gekocht. Op een Nederlands telefoonnummer ontvang je de sms-code namelijk niet.

Binnenlandse vluchten

Colombia is een groot land en veel toeristische bestemmingen liggen best een eindje uit elkaar. Ondanks dat de meeste bestemmingen door middel van busverbindingen goed met elkaar verbonden zijn kan het soms handiger zijn om een binnenlandse vlucht te nemen. Zo namen wij tijdens onze rondreis door Colombia twee binnenlandse vluchten: van Pereira (Salento) naar Medellin en van Medellin naar Santa Marta (Minca). Binnenlandse vluchten in Colombia zijn niet duur, de prijzen zijn vooral afhankelijk van het moment van boeken, je reisperiode en de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt.

De grootste luchtvaartmaatschappij van Colombia is Avianca, maar ook LATAM, Copa Airlines en Viva Colombia zijn grote en betrouwbare maatschappijen om je (binnenlandse) vluchten in Colombia te boeken. Een binnenlandse vlucht inclusief hand- en ruimbagage kan je al vinden vanaf 50 euro, maar ook vluchten van 150 euro zijn geen uitzondering. Over het algemeen geldt dat vroeg boeken voordeliger is dan op het laatste moment. Het nadeel daarvan is dat je aan data gebonden bent en je hierdoor je reisplannen niet meer zo makkelijk kan wijzigen. 

Geld pinnen en betalen in Colombia

Met je Nederlandse bankpas kan je vrijwel overal in Colombia betalen en geld opnemen. Houd er wel rekening mee dat je per transactie een percentage aan commissie betaalt. 

Ga je geld opnemen bij een bank? Kies dan voor ‘withdrawal without conversion’. Het is namelijk voordeliger om je eigen bank achteraf kosten in rekening te laten brengen, in plaats van dit door de lokale bank te laten doen. Wij hebben gemerkt dat bij sommige banken ‘withdrawal without conversion’ niet werkt en de transactie dan wordt afgebroken. Zoek in dit geval een andere pinautomaat of probeer het nog eens en accepteer de commissie wel. 

Maak een goede afweging op basis van geld dat je echt nodig hebt en hoeveel veilig voelt om bij je te hebben

In vrijwel alle ho(s)tels kan je met je creditcard betalen. In de meeste winkels en restaurants kan je ook betalen met je Nederlandse pinpas. Vergeet niet om voor vertrek je pinpas in te stellen op wereldwijd. Dit kan makkelijk en snel via de app van je bank. Zorg dat je altijd wat contant geld bij je hebt om mee te kunnen betalen bij (eet)kraampjes langs de weg en bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. 

kosten Colombia

Simkaart kopen in Colombia

Omdat je op straat geen gebruik kunt maken van wifi en het erg duur is om met je Nederlandse telefoonabonnement te internetten in Colombia is het een goed idee om zo snel mogelijk na aankomst een Colombiaanse simkaart te kopen. De bekendste en betrouwbaarste providers zijn Tigo en Claro. Wij kochten op het vliegveld van Bogota (bij een officieel Claro-kraampje tegenover de bagageband) een Claro simkaart voor 65.000 pesos (€15) per stuk. Daarvoor ontvingen we 30 GB data + nog eens 30 GB data gratis. WhatsApp en Facebook is standaard inbegrepen en het gebruik daarvan kost je geen MB’s. Geen idee waarom, maar prima!

Koop alleen een simkaart bij een officiële dealer en zorg dat de medewerker je telefoonnummer registreert. Hiervoor wordt het IMEI-nummer van je telefoon aan het documentnummer van je paspoort gekoppeld. Dit doen ze om het gebruik van gestolen telefoons tegen te gaan. Als je dit proces niet doorloopt is je telefoon na enkele dagen/weken onbruikbaar en het schijnt veel moeite te kosten om de blokkade weer op te heffen. Het lijkt misschien een vreemde gang van zaken, maar dit is de enige manier om je eigen telefoon in combinatie met een Colombiaanse simkaart te gebruiken. 

Bewaar je eigen simkaart goed en stop hem in een plastic case, zoals die van het geheugenkaartje van je fotocamera. Heb je een iPhone? Neem dan het pinnetje mee waarmee je het gleufje voor je simkaart kan openen, zodat je tijdens de terugreis naar Nederland je eigen simkaart weer in je telefoon kan stoppen. 

Handig: 7 onmisbare apps voor je reis door Colombia

Mag je vliegen met een drone in Colombia?

Voor de meeste mensen misschien niet relevant, maar tijdens onze reis hebben we ervaren dat het in Colombia niet overal even duidelijk is waar je wel en niet met een drone mag vliegen. Daarom besteden we daar toch graag even kort aandacht aan in dit artikel. 

We weten niet of het overal waar we het hebben gedaan toegestaan was, maar het werd in ieder geval niet zichtbaar verboden. We hebben in Colombia veel met onze drone gevlogen en zijn er nooit op aangesproken, zelfs niet tijdens de security check op de vliegvelden. De enige locatie waar we de drone bewust in onze tas hebben gelaten was de Cocora Vallei in Salento. Hier werd bij de ingang zichtbaar gecommuniceerd dat het verboden was om met een drone te vliegen.

Van andere reizigers hebben we gehoord dat vliegen met een drone in Nationaal Park Tayrona ook verboden zou zijn, maar de beveiliging heeft hier na het uitgebreid controleren van onze rugzak niets over gezegd. Neem je drone dus zeker mee als je naar Colombia gaat!

mag je vliegen met drone Colombia?

Is Colombia een veilig land?

Dit artikel met handige dingen om te weten voor je naar Colombia gaat sluiten we af met een vraag die ons veel gesteld wordt, zowel voor, tijdens als na onze reis: is Colombia veilig? Als je ook plannen hebt om naar Colombia te gaan heb je deze vraag ook vast al een keer gekregen. Gelukkig kunnen we niets anders zeggen dan dat we ons tijdens onze reis geen moment onveilig hebben gevoeld.

Misschien is het anders als je alleen reist of andere plekken bezoekt, maar Colombia voelde voor ons oprecht als een veilige bestemming. Natuurlijk heeft Colombia geen fijne historie als het om veiligheid gaat en begrijpen we de zorgen van mensen die zich er niet in verdiept hebben. Hoewel deze zorgen deels terecht zullen zijn en er natuurlijk van alles kan gebeuren tijdens je reis, hoort Colombia tegenwoordig bij de meest populaire backpack-bestemmingen ter wereld. 

De lokale bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam en het lijkt er op dat ze zich realiseren dat er aan toerisme veel geld te verdienen valt. Een groot deel van de bevolking werkt er al jaren hard aan om het imago van het land te verbeteren en dat lukt aardig: buitenlandse toeristen weten Colombia steeds beter te vinden en het land is populairder dan ooit. Zolang je in (de buurt van) de toeristische regio’s blijft is Colombia niet onveiliger dan een ander willekeurig land in Midden- of Zuid-Amerika.

Colombia veilig

Handig om te weten voor je reis door Colombia

Hieronder nog een paar praktische zaken die wat ons betreft zeker handig zijn om te weten als je gaat reizen door Colombia:

  • Kraanwater kan je niet drinken. Toch schijnt in Bogota en Cartagena het water van goede kwaliteit te zijn, al proef je wel (net als in de rest van Colombia overigens) een chloorsmaak. Ook goed om te weten is dat je geen toiletpapier in het toilet mag gooien.
  • Om de hals van een flesje drinken (bijvoorbeeld cola, maar ook bier) zit soms een servetje. Nadat ze de dop er af halen vouwen ze een servetje over de hals, dat ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar dit doen ze voor de hygiëne. Weet je dat ook weer!
  • Zorg dat je een spijkerbroek of andere lange broek bij je hebt. Colombianen zijn over het algemeen netjes gekleed en je valt (vooral in de steden) snel op in je korte broek. Naast dat het veiliger is om als toerist iets minder op te vallen, is het ook respectvol naar de Colombianen toe.
  • Leer het Spaanse woord voor de kleur van je koffer of backpack uit je hoofd. Die zou nog wel eens goed van pas kunnen komen als de buschauffeur snel alle tassen uit wil laden. En geloof ons, dat ga je een keer meemaken!

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

tips reizen Colombia