Wat is de beste periode om Colombia te bezoeken?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: De beste periode om Colombia te bezoeken is afhankelijk van meerdere factoren, maar over het algemeen is Colombia het hele jaar door goed te bezoeken. Dankzij de ligging nabij de evenaar is de (gemiddelde) temperatuur het hele jaar vrij stabiel. Toch is mede door de hoogteverschillen en verschillende klimaatzones het weer (en de temperatuur) in Colombia per regio verschillend.

Colombia kent niet zoals wij vier, maar twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Wanneer dit is, verschilt een beetje per regio, maar het regenseizoen loopt grofweg van halverwege maart tot en met mei en van september tot half december. Het droge seizoen loopt van ongeveer half december tot half maart en van juni tot en met augustus. Dit maakt Colombia een perfecte bestemming om te bezoeken tijdens de Nederlandse zomervakantie.

Colombia Waanzinnige Wereld

Beste reistijd Colombia per regio

De beste periode om Colombia te bezoeken is mede afhankelijk van je reisplannen en reisroute door Colombia. Colombia is bijna 28 keer zo groot als Nederland, waardoor je je vast goed kunt voorstellen dat het klimaat per regio nogal verschilt. Om je een goed beeld te geven van de beste reistijd voor Colombia per regio hebben we het land opgesplitst in drie regio's: het noorden van Colombia, centraal Colombia en het zuiden van Colombia. Hieronder geven we per regio een advies voor de beste reistijd.

Beste reistijd noorden van Colombia

Het noorden van Colombia (onder andere Cartagena, Palomino, Minca en Tayrona) kent een tropisch klimaat met het hele jaar door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. De beste reistijd voor het noorden is december tot en met maart, maar ook de maanden juni, juli, augustus en september zijn over het algemeen prima om het noorden van Colombia te bezoeken.

Beste reistijd centraal Colombia

Met centraal Colombia bedoelen we onder andere Medellín, Bogota, de Tatacoa woestijn en Salento. Toch kunnen we deze bestemmingen niet allemaal over één kam scheren wat het weer betreft. Zo ligt Bogota op 2600 meter hoogte en Salento op 1900 meter, waardoor het hier minder warm is dan in de rest van Colombia.

De Tatacoa woestijn daarentegen is zeer warm. Temperaturen van 35-40 graden zijn geen uitzondering. Medellín wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd: het is hier het hele jaar door tussen de 15 en 20 graden en daardoor zeer aangenaam. Wat beste reistijd betreft zijn de bestemmingen gelegen in het midden van Colombia het hele jaar goed te bezoeken.

Beste reistijd zuiden van Colombia

Het zuiden van Colombia is de regio waar de meeste regen valt, maar die tegelijkertijd ook nog vrijwel onontdekt is door buitenlandse toeristen. Met onder andere het Amazone regenwoud, Popayán en Ipiales (bekend van de Las Lajas-basiliek) is het zuiden van Colombia zeker de moeite waard om toe te voegen aan je reisroute. De beste reistijd voor het zuiden van Colombia is juli en augustus, maar houd ook in deze periode rekening met (veel) regen.

Extra drukte tijdens vakanties en feestdagen

Meestal worden het weer en het klimaat genoemd als het gaat om de beste reistijd voor een vakantiebestemming. Maar er is nog iets om rekening mee te houden: drukte. In december en januari hebben de Colombianen 'zomervakantie', wat voor extra drukte zorgt. Buitenlandse toeristen bezoeken Colombia juist vaak in juni, juli en augustus. In de andere maanden is het rustiger, waardoor de accomodaties iets voordeliger zijn.

Onderschat ook de Colombiaanse feestdagen niet. Colombianen trekken er in het weekend en tijdens feestdagen massaal op uit, waardoor het op veel plekken extra druk is. Plan je bezoek aan populaire bestemmingen zoals Salento, Tayrona en de Tatacoa woestijn daarom bij voorkeur doordeweeks én niet op feestdagen. Drukke en belangrijke dagen zijn onder andere 20 juli (onafhankelijkheidsdag), 24 juli (geboortedag van Simón Bolívar) en de week voor Pasen.

Lees ook: Alles wat je vooraf wil weten over reizen door Colombia

regelen voor Colombia

Beste reistijd voor Colombia samengevat

Kort samengevat kunnen we stellen dat december tot en met maart en juni tot en met september de beste periodes zijn om Colombia te bezoeken. Maar laat je in de overige maanden ook zeker niet tegenhouden! Je kan namelijk het hele jaar goed door Colombia reizen, maar in de maanden hierboven heb je de meeste garantie op mooi weer.

Welke periode je ook gaat, je doet er goed aan om veel verschillende soorten kleding mee te nemen. Van een regenjas tot zwemkleding en van een korte broek tot een warme trui: tijdens een rondreis door Colombia zal je het allemaal nodig hebben!

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

beste reistijd Colombia