De historie van de Maashorst

De Maashorst is oeroud en de bewijzen hiervoor liggen voor het ‘oprapen’. Fantastische archeologische vondsten zijn hier gedaan. Er liggen verschillende grafheuvels uit de ijzertijd en een bronsdepot uit de romeinse tijd. Maar ook de plek waar een spitfire in 1944 neerstortte is te bezoeken. 

Wil je precies weten welke bijzondere plekken je kunt bezoeken en waar je ze kunt vinden? Via de website bezoekdemaashorst.nl kun je een kaart downloaden waarop je alles terug kunt vinden. 

Het Boswachterspad Maashorst

Tijdens mijn eerste bezoek aan de Maashorst, wandelde ik het Boswachterspad. Officieel heet het Boswachterpad de Kanonsbergroute, maar eigenlijk noemen de meeste mensen het gewoon Boswachterspad Maashorst. De route is uitgezet door boswachter Janneke de Groot. 

De route neemt je mee door het pioniersbos, heideveld Kanonsberg en uitgestrekte grasvelden. Het Boswachterspad Maashorst is makkelijk te volgen via geel gemarkeerde paaltjes. Tijdens het wandelen heb je dus alle tijd om te genieten van je omgeving. 

Boswachterspad Kanonsbergroute
Wandelen bij de Maashorst

Wat kwam ik onderweg tegen?

Ik startte de wandeling vanaf parkeerplaats Kanonsberg aan de Schaijksedreef in Nistelrode. Vanaf daar gaat het eerste deel van het Boswachterspad om de kern van de Maashorst heen. Het is een deel over geasfalteerde fietspaden. Uiteindelijk kom ik terecht in het pioniersbos. Het Boswachterspad gaat over brede zandpaden door het bos. Hier en daar passeer ik een klein heideveld en uiteindelijk wandel ik een groot uitgestrekt grasveld op. 

Boswachterspad Kanonsbergroute Maashorst
Onderweg kom je veel moois tegen

De grote grazers van de Maashorst

Dit is de plek waar ik de taurossen passeer. Het zijn schitterende dieren met imposante horens op hun kop. Het is voor het eerst dat ik taurossen zie en ik ben onder de indruk. Ze zijn best groot. Op veilige afstand passeer ik de kudde om het bos weer in te wandelen. Niet veel later kom ik de tweede grote grazer tegen: exmoorponies. Deze staan op het wandelpad en dus ga ik met een boog tussen de bomen door om er veilig langs te komen.

Maashorst Boswachterspad
Maashorst
Kanonsbergroute wilde dieren
Grote grazers bij de Maashorst

Beide grote grazers, die je tegen kunt komen op het Boswachterspad Maashorst, ben ik nu tegengekomen. Het blijft leuk om ontmoetingen te hebben met wilde dieren. Niet veel later zit ik een boterham te eten op een bankje langs een heideveld. Heerlijke vergezichten tijdens mijn pauzemomentje. Voor het laatste deel wandel ik verder door het pioniersbos om uiteindelijk terug te komen bij de parkeerplaats.

Horeca bij Boswachterspad Maashorst

Tijdens het Boswachterspad Maashorst kwam ik geen horeca tegen. Ik wist echter dat er niet veel verder een hele leuke plek zit: De Boshut. Na de wandeling rij ik er met de auto heen. Op het terras bestel ik een kop koffie en een heerlijke lunch. Alles bij deze plek klopt: de omgeving, het interieur en de menukaart. Het straalt ‘bos’ en ‘rustiek’ uit. Plan je een wandeling over de Maashorst, plak dan zeker een bezoek aan De Boshut aan je wandeling. 

Meer wandelroutes over de Maashorst

Naast het Boswachterpad zijn er nog veel meer wandelroutes over de Maashorst. Zo is er de Berg en Breukroute van 6 kilometerDoden en godenlandschap van 4,3 kilometerhet Bernhovenpad van 2 of 4 kilometer en Rondje Herperduin van 5,6 kilometer. Je kunt natuurlijk ook zelf een route plannen via onder andere visitbrabant.com.

Praktische informatie over Boswachterspad Maashorst

Parkeren: Parkeerplaats Kanonsberg, Schaijksedreef, 5388 SE Nistelrode
Markering: Gele paaltjes
Lengte van de wandelroute: 8 kilometer

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Mascha Looije

Hi! Ik ben Mascha en kan mij een weekend zonder wandelavontuur niet meer voorstellen. Al die avonturen deel ik in mijn blogs en via Instagram. Van een ontmoeting met 15 jonge stieren in een wei tot een magische zonsopkomst op de Veluwe.

Lees hier alle artikelen over

Noord-Brabant

Boswachterspad Maashorst