Over Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en telt meer dan 1,7 miljoen inwoners. Het is de grootste stad van het land en tussen beide stadsdelen, Boeda en Pest, stroomt de rivier de Donau. In 1873 werd de stad zoals wij hem nu kennen gevormd, door Boeda en Pest samen te voegen. Dit kon mede worden gerealiseerd door de nieuwe Kettingbrug, die in 1849 werd geopend.

Margaretha Eiland

Dit is een klein eiland middenin de Donau-rivier. Je kan hier heerlijk rondwandelen, hardlopen, picknicken en natuurlijk ook gewoon nieuwsgierig rondkijken. In de zomer staat het eiland vol met bloemen en is het er heel groen. Je bent hier even weg uit het drukke stadscentrum. Het eiland is, ook vanuit het centrum van Boedapest, gemakkelijk te bezoeken. Er stopt een tram (lijn 4 en 6) en op het eiland zelf rijdt een bus.

Huur een golfkarretje en verplaats je op een leuke manier over het eiland

Godzsdu Udvar passage

In heel Boedapest heb je veel (deels) overdekte winkelstraten. Onze favoriet was de Godzsdu Udvar Passage in District V. In het weekend is er een markt in deze (deels) overdekte winkelstraat. Je kunt hier leuke souvenirs, handgemaakte spullen en vintage producten kopen. 

Geen zorgen! Er zijn ook veel leuke horecagelegenheden, waar je kunt genieten van een kop koffie, ontbijt, lekkere lunch of uitgebreid diner. Tevens is het een bekend uitgaansgebied, dus hier zit je wel goed! Wij hebben trouwens in deze winkelstraat overnacht in Hotel Gozsdu Court. Een goed hotel dat uit meerdere gebouwen bestaat en naast hotelkamers ook appartementen verhuurd. Doordat de straat zo smal is, vrolijke kleuren heeft en er veel terrasjes en kraampjes staan, vonden wij het er heel gezellig.

Bestel als je hier bent een Wok-to-go bij Padthai Wokbar. Ze maken hier heerlijke wok-gerechten voor je klaar. Er zijn voldoende plekjes waar je kan zitten om het op te eten.

tram boedapest
Tram in Boedapest

Burchtpaleis en het Vissersbastion

In stadsdeel Buda staat het Burchtpaleis, op 70 meter boven de Donau. Ook als kunst en geschiedenis misschien niet je meest favoriete onderdelen van een citytrip zijn, geef het een kans! Al doe je het alleen voor het uitzicht dat je vanaf hier over de Donau en stadsdeel Pest hebt. De architectuur is waanzinnig en je kan hier prachtige foto's maken.

Het Burchtpaleis is gemakkelijk te bezoeken. Steek via de Kettingbrug vanuit stadsdeel Pest de Donau over en neem de trappen naar boven. Je kunt ook voor wat meer avontuur kiezen en met de kabelbaan naar boven gaan. Er rijden uiteraard ook bussen naar het Burchtpaleis. Wij waren al een paar dagen op pad met onze backpack, dus wij kozen voor de laatste optie ;-)

In de buurt van het Burchtpaleis vind je het Vissersbastion, met de beroemde Matthiaskerk. Vanaf hier heb je volgens ons een nog mooier uitzicht over de Donau dan vanaf het Burchtpaleis. De klim hier naartoe is best pittig, maar je kunt ook gebruik maken van de 'hop-on, hop-off' bus.

Boedapest citytrip
Het Vissersbastion van Boedapest

Stadspark van Boedapest

In het stadspark is heel veel te doen. Bij mooi weer vermaak je je hier zeker een volle dag. Via het wereldberoemde Heldenplein wandel je gemakkelijk het stadspark binnen. Je kunt hier komen door de M1 metrolijn te nemen. Dit is tevens één van de oudste metrolijnen van de stad en een leuk en vooral makkelijk vervoersmiddel. 

Als je van wandelen houdt is het ook leuk om naar het stadspark te wandelen, het ligt namelijk vlakbij het centrum en is daardoor ook te voet makkelijk te bereiken. Wat er te doen is in het park? Ontzettend veel! Zoals ik hierboven al schreef kan je het beste via het Heldenplein het stadspark binnen lopen. Eenmaal binnen kom je veel attracties en vermaak tegen.

Breng een bezoek het bekende Szechenyi Bad. Dit is één van de grootste medicinale kuuroorden van Europa. Dus als je aan het backpacken bent, is dit zeker een goede plek om weer even op te laden voor nieuwe indrukken. Je kan hier verkoeling zoeken, maar tegelijkertijd ook ontspannen. De baden worden op natuurlijke wijze verwarmd, door warmtebronnen diep onder de grond. Het badhuis bestaat uit een aantal binnenbaden, sauna's, stoomkamers en 3 buitenbaden met elk verschillende temperaturen.

In het stadspark is ook voor kinderen genoeg te doen. Er is onder andere een permanent circus en een dierentuin aanwezig. Deze dierentuin is de oudste dierentuin ter wereld! 

Ga je toch liever voor wat meer avontuur? Huur dan een kano en vermaak je in de grote vijver van het park. Wij vonden het heerlijk om hier te zijn en te ontspannen. Door de centrale ligging is het stadspark makkelijk te bereiken vanuit het centrum. Dat geeft deze citytrip of vakantie in de buurt van Boedapest een verrassende variatie.

Locatie van het stadspark op de kaart

Is een stedentrip Boedapest de moeite waard?

Boedapest is een geweldige bestemming voor een citytrip. Wij vonden het een gezellige stad vol met leuke hotspots waar je je zeker een aantal dagen kunt vermaken. Wij verbleven tijdens onze Interrail reis door Europa twee nachten in Boedapest.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Hongarije

Hongarije Waanzinnige Wereld

Meer artikelen over Hongarije