Wij zijn begonnen met een bezoek aan Cruise Event in november 2019. Een soort beurs waar de meeste, in Nederland te boeken, touroperators aanwezig zijn.

Op deze beurs stond op een stand onder andere een op ware grote na-gebouwde scheepscabine. Ook werden er verschillende film en voorlichtingsrondes gegeven. Aangezien ons budget ook niet onbeperkt is besloten we om bij de meest laagdrempelige en goedkoopste touroperator een voorlichtingsronde mee te kijken.

Het was een zeer informatieve voorlichting met veel foto’s en filmpjes van één van de cruiseschepen. De voorlichtingsronde werd afgesloten met, hoe kan het ook anders, een aanbieding voor een cruise naar de Canarische Eilanden en Madeira.

Na een paar minuten te hebben nagedacht besloten we deze cruise te boeken met vertrek datum eind februari 2020. Het schip heet “Mein Schiff 3” van Tui Cruises. En ze noemen het een ultra all-inclusive cruise. Met andere woorden: echt alles inbegrepen! Alle drankjes behalve champagne, alle maaltijden en tussendoortjes, fooien en natuurlijk de vlucht.

Voorpret

Dan begint zoals bij elke vakantie de voorpret en de nieuwsgierigheid. Vinden we het wel leuk? Welke excursies gaan we maken? En natuurlijk, hoe vinden we het om op een schip op vakantie te zijn? Deze pret wordt nog meer aangewakkerd door de mailtjes die volgen, waarin al veel informatie wordt gegeven.

Een aantal weken voor vertrek kregen wij een mail waarin stond dat we onze boordpassen moesten aanmaken. Deze moeten vervolgens geprint worden meegenomen naar het schip om mee in te kunnen checken. Nadat je passen hebt aangemaakt kun je van te voren online al excursies en eventuele wifi-pakketten en tafeltjes in de verschillende restaurants aan boord boeken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit pas aan boord te boeken.

Aangezien wij Tenerife en Gran Canaria al hadden bezocht hadden wij voor deze twee eilanden niets geboekt. Fuerteventura was nog een vraagteken, maar voor Madeira en La Palma hadden wij wel een excursie geboekt. En natuurlijk, hoe kan het ook anders, hebben we een wifi-pakket voor de hele reis geboekt!

Ellende

In de week voor ons vertrek verspreide zich een Calima over de Canarische Eilanden. Dit is een tropische storm die onder andere veel zand vanaf het Afrikaanse vasteland meevoert.

Er werden veel beperkingen opgesteld voor de eilanden. Ramen en deuren zoveel mogelijk dichthouden en voorzichtig zijn vanwege de hoge temperaturen. Ook werd er veel regen voorspeld. Wij hielden de bereichtgevingen goed in de gaten en tot onze grote schrik vielen er veel vluchten uit gedurende die week... Fingers crossed voor onze vlucht op zaterdag!

Vlucht gecanceld

Onze vlucht stond gepland met vertrek 9:10 uur vanaf Eindhoven. Het inchecken en het boarden verliep goed en eenmaal aan boord was het wachten op toestemming om op te stijgen. Om 11:00 uur stonden we nog steeds stil op Nederlandse bodem. Onze angst werd werkelijkheid. De vlucht werd gecanceld...

Met ons zaten nog ongeveer 70 personen in het vliegtuig die ook de cruise hadden geboekt. De overige mensen hadden een weekje Gran Canaria geboekt. De onzekerheid begon, hoe nu verder?

Na 2 uur wachten op het vliegveld kwam er bericht van Tui. Alle passagiers werden allemaal naar Schiphol gebracht om te overnachten in een hotel. De volgende dag zou er een vliegtuig vanaf Schiphol naar Gran Canaria vliegen.

Leuk en aardig, maar onze boot vertrok zaterdagavond vanuit Las Palmas richting Tenerife... Dus hoe komen wij op tijd op de boot? Na veel bellen met de noodlijn van Tui en Kras Reizen kwam er rond 23:00 uur eindelijk antwoord. Er stond al een vlucht gepland naar Tenerife op zondagochtend, Tui ging hier een groter vliegtuig voor inzetten, zodat de cruise reizigers ook mee konden, om zo op Tenerife aan boord te kunnen gaan.

De rest van de passagiers werden zondagochtend van Schiphol naar Eindhoven gereden, om vanaf daar alsnog naar Las Palmas te vliegen. De verzorging in Amsterdam had Tui goed geregeld. We werden voorzien van een mooie kamer en er werd een goed buffet geserveerd. Achteraf kon men de genuttigde drankjes declareren bij Tui. We hebben alles netjes vergoed gekregen.

Vertrek en aankomst

De vlucht op zondag verliep zonder problemen. Zoals bij alle pakketreizen werden wij op de luchthaven ontvangen door een hostess van Tui. Na het algemene babbeltje in de bus vertelde zij dat het op het schip nogal chaotisch was.

De mensen die de dag ervoor zouden vertrekken waren door Tui weer aan boord gehaald, omdat de vluchten waren gecanceld. Ze waren vanuit Las Palmas meegevaren naar Tenerife.

En chaotisch was het aan boord. Er waren ongeveer het dubbele aantal passagiers aan boord, waarvan de ene helft moest inchecken en de andere helft nog moest uitchecken. Met als gevolg dat veel cabines nog bezet waren.

Om een lang verhaal kort te maken, wij kregen de cabine om 00:30 uur tot onze beschikking. Tot die tijd hebben wij ons goed vermaakt en het schip alvast verkend. We hebben heerlijk gegeten en geborreld op het bovenste dek van het schip. Zo vervelend was dat achteraf niet eens!

De cabine

De cabines aan boord van de schepen van Tui kun je vergelijken met een ruime kamer in de meeste hotels. Veel bergruimte, een heerlijk bed en voorzien van alle gemakken. De cabine wordt twee keer per dag schoongemaakt en je krijgt ook twee keer per dag schone handdoeken. Bij de avond schoonmaak worden tevens de bedlampjes alvast aangezet en de dekbedden in de meest mooie vormen op het bed gevouwen.

bedden cruise Canarische eilanden
Onze bedden werden mooi opgemaakt

De medewerkers die de cabines verzorgen zijn erg netjes en beleefd, vraag maar raak en het wordt voor je gedaan. Elke ochtend ligt het dagprogramma op het bureau en een dagmenukaart van de a la carte restaurants aan boord. Elke dag worden de Nespresso capsules bijgevuld en staat er een nieuwe fles water voor ons klaar.

Wij kozen trouwens voor een buitencabine op dek 3. Onder in het schip heb je het minst last van deining en dus een laag zeeziekte risico. Een buitenhut heeft op deze schepen een groot raam met een soort van erkertje waar je in kan zitten en heerlijk naar buiten kan kijken.

Qua prijs is het de op één na goedkoopste optie, maar zeker een aanrader. Overdag ben je op pad en ‘s avonds zwerf je door het schip en in mijn ogen heeft het geen nut om de hoofdprijs te betalen voor een suite of een hut met balkon.

Het leven aan boord

De dag begint zoals altijd met een goed ontbijt. Je hebt keuze uit verschillende restaurants waar het ontbijt wordt aangeboden. Wij kozen telkens voor het restaurant op dek 4, lekker dichtbij.

Wij waren blij verrast over de keuze van voedsel die werd aangeboden. Heerlijke soorten brood, een uitgebreid aanbod van vleeswaren en verschillende kaassoorten. Voor de lekkerbekken was er ook keuze genoeg: verschillende ei-bereidingen, worstjes en meer van dat soort warme snacks.

ontbijt cruise Canarische eilanden
Het ontbijt aan boord

Stipt tijdschema

Er wordt aan boord wel volgens een stipt tijdschema gewerkt. Ontbijt tot 10:00 uur is ook werkelijk tot 10:00 uur. Kom je later? Dan heb je pech! Maar ook daar is een oplossing voor: het 24-uurs restaurant. Hier kun je de hele dag terecht voor een snelle hap, die varieert van in de ochtend belegde broodjes tot de avondsnack voor de kroegtijgers. Denk hierbij aan pizzapunten, heerlijke wraps en andere warme snacks.

Voor de overige maaltijden heb je de keuze uit 9 restaurant waarvan er een paar in buffet vorm zijn en de rest à la carte. De à la carte restaurants moet je van te voren reserveren, alle andere restaurants zijn vanaf 18:30 tot 21:30 geopend.

Wij hebben er voor gekozen om dagelijks van de grote variatie van het buffetrestaurant te genieten. Een groot aanbod van aardappelen, vlees en groente tot Italiaanse gerechten. Je kunt tussendoor ook nog kiezen voor sushi of een heerlijk wok-gerecht. Ook aan de mensen die vegan en vegetarisch eten wordt gedacht, evenals aan de mensen die gluten- en lactose vrij eten.

Als je een nagerecht-liefhebber bent kom je hier ook zeker aan je trekken. Puddinkjes, cakejes, 30 soorten Italiaans ijs met geweldige smaakcombinaties en heel veel vers fruit. Je komt niets tekort!

Uitbuiken

Na een heerlijk diner is het goed uitbuiken op het bovenste dek met een kop koffie of een kop thee. Je hebt prachtig uitzicht op zee en de mogelijkheid om een avondwandeling langs de reling te maken en te genieten van een mooie zonsondergang.

Het avond en nachtleven kun je op veel manieren invullen. Er zijn voorstellingen in het theater en er is een bioscoop aan boord. Er is voor elke avond een gevarieerd programma opgesteld. Mocht je hier niet van houden dan kun je altijd nog een gokje wagen in het casino, of je gaat even winkelen in één van de vele winkels aan boord. Als je een weekje gaat cruisen kun je elke avond op een andere plek een drankje scoren. Er zijn namelijk 12 bars/lounges aan boord.

Het reisverloop

Op de eerste dag/avond wordt er een brand- en ontruimingsoefening gedaan. In de cabine staat waar je je moet melden. Voor ons was dat in een van de theaterzalen. De reizigers worden verdeeld in kleine groepen en krijgen een filmpje te zien en uitleg over de ontruiming. Het leuke hiervan is dat je onderweg naar jouw reddingboot door het binnenste van het schip loopt. Je loopt via gangen en trappen die je normaal niet mag betreden: de crew ruimtes van het schip.

Tenerife

Omdat wij één dag hebben gemist waren wij maar één dag op Tenerife. Voor ons geen probleem, omdat wij dit eiland toch al eens bezocht hadden. Wij hebben ons beperkt tot een heerlijke wandeling door de hoofdstad, waar op dat moment ook het carnaval in volle gang was. Santa Cruz heeft na Rio de grootste carnavals optocht ter wereld.

Vanaf het schip konden wij de optocht goed bekijken. Hier hadden wij voor gekozen. Wij wilden ons niet in het feestgedruis mengen, omdat het corona virus net was vastgesteld op Tenerife. 

Mocht je een keer op Tenerife zijn dan is het zeer de moeite waard om een eiland tour te doen. Van het zonnige zuiden via Spanjes hoogste berg, de Teide, naar het noorden. Je ziet dan ook goed het verschil tussen het droge zuiden en het groene noorden. Stop vooral even bij Los Gigantos, dat zijn stijle kliffen en in La Orotrava met een geweldige botanische tuin.

Fuerteventura

Het vertrek vanuit Tenerife was laat in de avond, rond 23:00 uur. Bijzonder om mee te maken. Veel mensen aan de reling om te kijken hoe het schip de haven uit vaart. Dit was onze eerste nacht aan boord van een varend schip. Je merkt er echt helemaal niets van. Het schommelt een heel klein beetje maar dat mag geen naam hebben.

Tenerife by night cruise Canarische eilanden

Na een heerlijke nachtrust zijn we aangekomen op Fuerteventura. Dit eiland is het meest droge eiland van de eilandengroep. Van verschillende mensen hadden we gehoord dat het er hard waait en dat was zeker waar. Er was ons ook verteld dat het niet echt veel bezienswaardigheden heeft, daarom hadden we deze keer geen tour of excursie geboekt.

In de loop van de ochtend zijn we van boord gegaan en zijn de stad ingelopen, Puerto del Rosario. Na een stadswandeling zijn we aan het strand gaan zitten om onze lunch te eten die we daarvoor in een klein winkeltje hadden gekocht. Daarna hebben we nog een mooie wandeling langs het strand gemaakt. Onderweg kom je allerlei leuke beelden tegen. Alweer een leuke dag gehad en leuke dingen gezien.

Fuerteventura cruise
Fuerteventura

Madeira

Het vertrek uit de haven van Fuerteventura was in het begin van de avond. De volgende ochtend werd er aangemeerd in Funchal, de hoofdstad van Madeira. Onze aanlegplaats lag recht tegenover het Cristiano Ronaldo Museum. Leuk om even te bekijken.

Op Madeira hadden we er voor gekozen om een dagje op eigen gelegenheid op ontdekkingsreis te gaan. Vanaf het schip met een shuttle bus naar de stad en vanaf daar een wandeling gemaakt naar de kabelbaan die naar de botanische tuinen hoog boven de stad gaat. Het ticket voor de kabelbaan hadden wij al gereserveerd en dat ticket krijg je op het schip bij de excursie balie.

Na een mooie wandeling door de stad kwamen wij bij de kabelbaan aan. Wat was ik blij dat wij al een ticket hadden. Er stond een enorme rij voor de kassa, maar met een ticket mag je meteen doorlopen.

kabelbaan madeira cruise
Kabelbaan Madeira

Vanuit de kabelbaan heb je heel mooi uitzicht over de stad. Boven aangekomen kun je kiezen om nog een stuk met een andere lift te gaan naar een botanische tuin of je loopt naar de botanische tuin die op deze top ligt, met een klein stukje verderop een hele mooie kerk die te bezichtigen is. Wij kozen voor het laatste.

madeira cruise botanische tuin
Botanische tuin

De botanische tuin was zeer de moeite waard al moet ik zeggen dat wij er eigenlijk net te vroeg in het jaar waren. April, mei is de beste tijd. De oude kerk is ook de moeite waard.

Weer naar beneden

Dan komt de vraag: hoe gaan we naar beneden? Met de gondel of met een tobaggan? Voor dat laatste: Google is your friend om een filmpje te bekijken. Het is een rieten mand met een houten onderstel die wordt bestuurd door twee mannen.

Op deze manier kun je de berg afglijden, het schijnt een hele belevenis te zijn. Wij zijn gewoon met de gondel terug gegaan. Daarna nog even heerlijk door de stad gewandeld en een originele Madieriaans tosti gegeten.

De volgende dag hebben we een dagje gerelaxed aan het zwembad op het schip. Heerlijk! Rond half twee ‘s middags vetrok het schip vanuit Madeira richting La Palma.

La Palma

Dit eiland staat bekend om zijn mooie wandelroutes en mooie natuur. Hier vind je niet het massale toerisme dat je op Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote en Gran Canaria wel vindt.

Vroeg in de ochtend heeft het schip aangelegd in de haven van La Palma. Op dit mooie eiland hadden wij een stadsrondwandeling door de hoofdstad Santa Cruz de la Palma.

We hadden ook deze keer de kaartjes al van te voren geboekt. Op de kade stond een kleine bus te wachten, die ons naar het beginpunt van de wandeling zou brengen.

la palma cruise huizen
La Palma

Onderweg naar dit punt werd er door de gids al veel verteld over de historie van dit mooie eiland. De wandeling begon op een hoger gelegen deel van de stad. Via mooie uitzichtspunten en authentieke straatjes wandelden we naar een klein café voor een welverdiende versnapering. Na deze pauze werd er verder gewandeld tot in het stadscentrum waar de tour eindigde.

Al met al toch een wandeling van zo'n 3 uur. In het stadscentrum hebben we een bakkerij opgezocht, waar we een heerlijk broodje hebben gegeten en een kop koffie hebben gedronken.

Er zijn veel mensen die alleen voor de lunch teruggaan naar de boot, omdat ze die al betaald hebben. Wij hebben op het eiland geluncht. Want volgens ons is niets leuker dan iets lekkers te kopen dat op het eiland zelf gemaakt wordt.

la palma cruise Canarische eilanden
Kleurrijk La Palma

Terug naar het schip

Via een weg langs het water zijn we teruggelopen naar het schip, waar we nog een paar uurtjes aan het zwembad hebben gelegen. Tijdens het avondeten vertrekt het schip uit de haven en zet koers richting Gran Canaria, het eindpunt van onze reis. Onze laatste avond aan boord brengen we door in  de grote lounge/atrium waar de crew iedereen verrast met een muzikaal intermezzo. In het atrium is een soort wenteltrap, in grote uitvoering. Deze stond vol met crewleden die onder begeleiding van een piano enkele mooie zeemansliederen ten gehore brachten. Een mooie afsluiting van een mooie reis.

Gran Canaria

Vroeg in de ochtend meert het schip aan in de haven van Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. We hadden de laatste avond onze koffers al voor het grootste deel ingepakt dus konden we in de ochtend nog even douchen en de rest inpakken.

De ingepakte koffers moet je voor de cabine zetten. Deze worden door de crew in genummerde vakken op de kade gezet en kun je daar pakken vlak voordat je wordt opgehaald. We hadden nog alle tijd om rustig te ontbijten omdat we pas rond 11:00 uur werden opgehaald.

Nog een laatste rondje over het schip gemaakt en een laatste kop koffie gedronken. Het is nu echt tijd om te gaan. De boordrekening had ik de avond tevoren al voldaan. Het was natuurlijk een all-inclusive reis, dus het afrekenen betrof alleen het wifi-pakket en de geboekte dagtripjes.

Aanrader of geen aanrader?

Als je niet weet of een cruise vakantie iets voor je is, dan is deze cruise een goede reis om dat te proberen. De kosten van de reis waren gelijk aan een weekje in een luxe hotel in bijvoorbeeld Playa del Ingles. Je loopt dus niet het risico dat je veel geld betaald voor iets dat achteraf erg tegenvalt. Voor ons was wel duidelijk dat we dit zeker nog een keer willen doen.

Wij hopen dat we jullie een goed beeld hebben gegeven van wat je kunt verwachten als je een cruise naar bijvoorbeeld de Canarische Eilanden en Madeira hebt geboekt of wilt gaan boeken.

Dit artikel over een cruise langs de Canarische Eilanden en Madeira is geschreven door Jan.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Portugal

cruise gran canaria madeira