Hanzestad Deventer

Vanaf Zwolle reden we richting Hattem en vanaf daar vervolgden we onze weg slingerend langs de IJssel richting Deventer. De route was misschien wat om, maar het was het zeker waard. Het voelde meteen als vakantie. We passeerden schattige kleine dorpjes en verschillende wandelroutes in het gebied, ook wel klompenpaden genoemd. Daarvoor kom ik zeker nog een keer op terug, maar hier vind je alvast de klompenpaden routes in Gelderland en Utrecht.

Gratis parkeren in Deventer

Toen we eenmaal Deventer in het zicht hadden, parkeerden we onze auto gratis aan de rechterzijde van de IJssel en namen het pontje naar de overkant, het centrum van Deventer. Het pontje kostte €1,60 per persoon voor een retourtje. Een handige en goedkope optie om je auto te parkeren als je een dagje naar Deventer gaat.

straatje Deventer
Een mooi straatje in het centrum van Deventer

Wandelroutes in Deventer

Eenmaal aan de overkant liepen we meteen het centrum in op zoek naar de VVV. Vanaf daar was het startpunt van onze stadswandeling. Je kunt verschillende routes in de stad lopen via de app: IZI.travel. Deze app heeft guided city tours over de hele wereld. Bij elk historisch punt dat je passeert gaat de app een verhaaltje vertellen en zie je veel meer details van de stad.

Wij volgenden de route door het Bergkwartier. Een prachtig stuk van de stad met diverse historische gebouwen. Hier zie je echt terug dat dit een handelsstad is geweest. Hieronder zie je een sfeerimpressie.

Lunchen in Deventer

Na deze wandeling van een uur was het alweer lunchtijd en we gingen lunchen bij Het Volkshuis. Een hip restaurantje met veel vegetarische opties. Naast vegetarische en vegan opties hebben ze bij Het Volkshuis ook veel opties met vis en vlees voor een leuke prijs. Naast dat het erg lekker smaakte was de bediening erg enthousiast. Bij dit concept werken mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding. Ik vind het altijd enorm leuk om te zien hoe zij zo zichzelf kunnen zijn! Een mooi initiatief. 

Wij vonden het overigens (positief) lastig om te kiezen waar we wilden gaan eten. Deventer heeft veel leuke grotere en kleinere horecagelegenheden. Keuze genoeg dus!

Volkshuis
Lunchen bij Volkshuis Deventer

Boetiekjes en galeries in Deventer

Na onze lunch zijn we verder gaan struinen langs de vele leuke boetiekjes en galeries. Je ziet veel handgemaakte producten en originele merken. Bij de VVV van Deventer kun je gratis foldertjes halen, met daarin een overzicht van allerlei unieke winkeltjes.

vvv deventer

Het Deventer Stadsstrand

10.000 stappen zijn bereikt! Tijd voor thee en een gebakje! Dit deden we bij Meadow aan het Stadsstrand van Deventer. We namen eerst het pontje weer terug en liepen naar het stadsstrand, dat op 200 meter van de gratis parkeerplaats ligt. We genoten hier nog even in lekkere luierstoeltjes met uitzicht op het prachtige en veelzijdige Deventer!

stadsstrand Deventer
Even bijkomen op het stadsstrand van Deventer

Dagje Deventer in de vakantie

Deventer is echt een must-see! Een leuke tip voor een dagje weg in de vakantie. Ga op tijd en vermijd daarmee de toeristen die later op de dag de stad bezoeken. Je ziet dan veel meer en kunt genieten van de stadsrust. Ben jij al eens in één van de andere Hanzesteden geweest? Laat het ons weten, misschien heb je leuke tips voor ons volgende tripje!

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Maaike

Hi! Ik ben Maaike, de vriendin en het reismaatje van Carlo. In mijn vrije tijd geniet ik graag van een wandeling door de natuur, vers geprepareerde skipistes en een kopje koffie in de zon.

Lees hier alle artikelen over

Overijssel

skyline Deventer