skyline Deventer
Nederland,  Overijssel

Een dagje naar Hanzestad Deventer

Bijgewerkt op 26 januari 2021

Dit artikel over een dagje Deventer is geschreven door Maaike.

Alweer een tijdje geleden hadden mijn vriendin en ik een datum gepland om een dagje weg te gaan in de zomer. We hoopten eigenlijk op stralend bikini weer, zodat we lekker een dagje naar het strand konden. Maar naarmate de dag in zicht kwam bleef het kwik hangen rond de 20 graden met hier en daar een wolk.. We zaten met onze handen in het haar. Wat nu?! Ja! We gaan een dagje naar Deventer!

Hanzestad Deventer

Mijn vriendin woont sinds een jaar in Zwolle (ook een Hanzestad) en ze is de omgeving daar flink aan het verkennen. Ze stuurde mij de link van Visit Hanzesteden. Meteen was ik nieuwsgierig en samen besloten we te gaan voor een dagje Deventer!

Vanaf Zwolle gingen we richting Hattem en vanaf daar vervolgden we onze weg slingerend langs de IJssel richting Deventer. De route was misschien wat om, maar het was het zeker waard. Het voelde meteen als vakantie. We passeerden schattige kleine plaatsjes en mijn vriendin vertelde over verschillende wandelroutes in het gebied, ook wel klompenpaden genoemd. Daarvoor kom ik zeker nog een keer op terug, maar hier vind je alvast de klompenpaden routes in Gelderland en Utrecht.

BoekenBoeken

Gratis parkeren in Deventer

Toen we eenmaal Deventer in het zicht hadden, parkeerden we onze auto gratis aan de rechterzijde van de IJssel en namen het pontje naar de overkant, het centrum van Deventer. Het pontje kostte €1,60 per persoon voor een retourtje. Een handige en goedkope optie om je auto te parkeren als je een dagje naar Deventer gaat.

straatje Deventer
Een mooi straatje in het centrum van Deventer

Wandelroutes in Deventer

Eenmaal aan de overkant liepen we meteen het centrum in op zoek naar de VVV. Vanaf daar was het startpunt van onze stadswandeling. Je kunt verschillende routes in de stad lopen via de app: IZI.travel.

Deze app heeft guided city tours over de hele wereld. Bij elk historisch punt dat je passeert gaat de app een verhaaltje vertellen en zie je veel meer details van de stad.

Wij volgenden de route door het Bergkwartier. Een prachtig stuk van de stad met diverse historische gebouwen. Hier zie je echt terug dat dit een handelsstad is geweest. Hieronder zie je een sfeerimpressie.

Lunch

Na deze wandeling van een uur was het alweer lunchtijd en we gingen lunchen bij Het Volkshuis. Een hip restaurantje met veel vegetarische opties, wat voor ons een must is. Wij namen allebei de boterham met groene hummus en groenten en daarnaast een latte machiatto met sojamelk.

Volkshuis
Lunchen bij Volkshuis Deventer

Naast vegetarische en vegan opties hebben ze bij Het Volkshuis ook veel opties met vis en vlees voor een leuke prijs. Naast dat het erg lekker smaakte was de bediening erg enthousiast. Bij dit concept werken mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding. Ik vind het altijd enorm leuk om te zien hoe zij zo zichzelf kunnen zijn! Een mooi initiatief. 

Wij vonden het overigens (positief) lastig om te kiezen waar we wilden gaan eten. Deventer heeft veel leuke grotere en kleinere horecagelegenheden. Keuze genoeg dus!

Boetiekjes en galeries in Deventer

Na onze lunch zijn we verder gaan struinen langs de vele leuke boetiekjes en galeries. Je ziet veel handgemaakte producten en originele merken. Bij de VVV van Deventer kun je gratis foldertjes halen, met daarin een overzicht van allerlei unieke winkeltjes.

vvv decenter

Het Deventer Stadsstrand

10.000 stappen zijn bereikt! Tijd voor thee en een gebakje!

Dit deden we bij Meadow aan het Stadsstrand van Deventer. We namen eerst het pontje weer terug en liepen naar het stadsstrand, dat op 200 meter van de gratis parkeerplaats ligt. We genoten hier nog even in lekkere luierstoeltjes met uitzicht op het prachtige en veelzijdige Deventer!

stadsstrand Deventer

Dagje Deventer in de vakantie

Deventer is echt een must-see! Een leuke tip voor een dagje weg in de vakantie. Ga op tijd en vermijd daarmee de toeristen die later op de dag de stad bezoeken. Je ziet dan veel meer en kunt genieten van de stadsrust.

Ben jij al eens in één van de Hanzesteden geweest? Laat het ons weten, misschien heb je leuke tips voor ons volgende tripje!

Laat hier een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen. De vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.