Murano

Murano is met 6000 inwoners een stuk groter dan Burano, dat ongeveer 3000 inwoners telt. Als je de boot neemt vanuit Venetië (hieronder lees je hoe), kom je eerst langs Murano. Het eiland waar in 1291 alles veranderde. In dat jaar werden alle glasblazers verplicht om Venetië te verlaten en te verhuizen naar Murano. Door het glasblazen in combinatie met de vele houten huizen in de stad Venetië was het brandgevaar er te groot.

De glasblazers mochten het eiland na de verhuizing niet meer verlaten, omdat men bang was dat de geheimen van hun glasproductie uit zouden lekken. Het werk van de glasblazers was zo uniek en bijzonder, dat er op het verspreiden van hun 'recept' de doodstraf stond.

Gelukkig is het vandaag de dag allemaal niet meer zo streng en kun je met een gerust hart Murano bezoeken en weer verlaten. Tegenwoordig staat het Muranoglas bekend om zijn kleurrijke ontwerpen. In bijna elke winkel op het eiland is het te koop. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de glasindustrie op Murano of wil je een bezoekje brengen? Kijk dan eens op de website van het glasmuseum van Murano.

Burano

Waar Murano bekend staat om de glasindustrie, staat Burano bekend om de kleurrijke huisjes. Veel meer kleur dan dit ga je op een Europees eiland niet vinden. Burano ligt op ongeveer 40 minuten varen van Venetië. Eenmaal aangekomen op het eiland merk je direct dat het hier ontzettend vrolijk aanvoelt. Geen enkel huis heeft dezelfde kleur als het huis van de buurman en vooral dit maakt het eiland erg fotogeniek. De foto boven dit artikel geeft goed weer hoe het er op Burano uitziet.

Naast kleurrijke huisjes staat Burano ook bekend om kant. De vrouwen op het eiland maken al jaren kant van hoge kwaliteit, wanneer de mannen het water op gaan om te vissen. Op Burano loop je vooral rond om je fotocamera te vullen met prachtige plaatjes voor thuis, maar als je genoeg foto's hebt gemaakt kun je altijd nog een kijkje nemen bij de scheve toren van de San Martino kerk of een bezoek brengen aan het kantmuseum. Op het centrale plein van het eiland (Piazza Galuppi) kan je even uitrusten met een drankje en genieten van een lunch of diner.

burano huizen
De gekleurde huisjes op Burano

Hoe kom je op Murano en Burano?

Vanuit Venetië is het makkelijk om Murano en Burano te bereiken. Je neemt de waterbus (vaporetto) vanaf de halte tegenover het treinstation of vanaf de halte bij Fondamente Nove (gebruik je navigatie app). Op de (digitale) borden vind je de vaarroutes en bijbehorende nummers. Je kunt hier ook zien waar de waterbus stopt en dus bij welke halte je uit moet stappen. Kaartjes voor de boottocht kan je gewoon kopen bij de haltes waar je opstapt.

Tip: Koop een OV-kaart voor Venetië om zo onbeperkt gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer in en rondom de stad.

Als je meerdere dagen in Venetië blijft is het voordeliger om een OV-kaart te kopen voor 24, 48 of 72 uur. De OV-kaart is geldig in de waterbus (vaporetto), maar ook in de bussen en trams die in de regio van Venetië en Mestre rijden. Je koopt de kaart eenvoudig via internet en in vrijwel alle Tabbachini's. 24 uur onbeperkt reizen door de regio Venetië kost je 25 euro, 48 uur kost 35 euro en voor 72 uur ben je 45 euro kwijt. Deze prijzen zijn voor het laatst gecontroleerd in december 2023.

Beide eilanden kan je op dezelfde dag bezoeken. Wil je liever naar één van deze twee eilanden? Neem hier dan 2 tot 3 uur de tijd voor, exclusief de boottocht. In dat geval zouden wij trouwens kiezen voor Burano, omdat dit eiland kleurrijker is en wij het er gezelliger vonden dan op Murano. Veel plezier op Murano en Burano!

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

gekleurde huizen burano