gekleurde huizen burano
Europa,  Italië

Dagtrip naar Murano en Burano vanuit Venetië

Bijgewerkt op 9 november 2022

Tijdens je citytrip naar Venetië mag je Murano en Burano eigenlijk niet overslaan. Als je nog een beetje tijd over hebt: ga er naartoe! Of beter gezegd, maak er tijd voor. Neem je fotocamera mee en geniet van de huizen in felle en vrolijke kleuren. Hieronder lees je onze tips voor een dagtrip naar Murano en Burano vanuit Venetië.

Murano

Murano is met 6000 inwoners een stuk groter dan Burano, dat ongeveer 3000 inwoners telt. Als je de boot neemt vanuit Venetië (hieronder lees je hoe), kom je eerst langs Murano. Het eiland waar in 1291 alles veranderde. In dat jaar werden alle glasblazers verplicht om Venetië te verlaten en te verhuizen naar Murano. Door het glasblazen in combinatie met de vele houten huizen in de stad Venetië was het brandgevaar er te groot.

ReizenReizen

De glasblazers mochten het eiland na de verhuizing niet meer verlaten, omdat men bang was dat de geheimen van hun glasproductie uit zouden lekken. Het werk van de glasblazers was zo uniek en bijzonder, dat er op het verspreiden van hun ‘recept’ de doodstraf stond.

Gelukkig is het vandaag de dag allemaal niet meer zo streng en kun je met een gerust hart Murano bezoeken en weer verlaten. Tegenwoordig staat het Muranoglas bekend om zijn kleurrijke ontwerpen. In bijna elke winkel op het eiland is het te koop.

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de glasindustrie op Murano of wil je een bezoekje brengen? Kijk dan eens op de website van het glasmuseum van Murano.

Burano

Waar Murano bekend staat om de glasindustrie, staat Burano bekend om de kleurrijke huisjes. Veel meer kleur dan dit ga je op een Europees eiland niet vinden!

Burano ligt op ongeveer 40 minuten varen van Venetië. Eenmaal aangekomen op het eiland merk je direct dat het hier ontzettend vrolijk aanvoelt. Geen enkel huis heeft dezelfde kleur als het huis van de buurman en vooral dit maakt het eiland erg fotogeniek. De foto boven dit artikel geeft goed weer hoe het er op Burano uitziet. Naast kleurrijke huisjes staat Burano ook bekend om kant. De vrouwen op het eiland maken al jaren kant van hoge kwaliteit, wanneer de mannen het water op gaan om te vissen.

Op Burano loop je vooral rond om je fotocamera te vullen met prachtige plaatjes voor thuis, maar als je genoeg foto’s hebt gemaakt kun je altijd nog een kijkje nemen bij de scheve toren van de San Martino kerk of een bezoek brengen aan het kantmuseum. Op het centrale plein van het eiland (Piazza Galuppi) kan je even uitrusten met een drankje en genieten van een lunch of diner.

burano huizen
De gekleurde huisjes op Burano

Hoe kom je op Murano en Burano?

Vanuit Venetië is het makkelijk om Murano en Burano te bereiken. Je neemt de waterbus (vaporetto) vanaf de halte tegenover het treinstation of vanaf de halte bij Fondamente Nove (gebruik je navigatie app).

Op de (digitale) borden vind je de vaarroutes en bijbehorende nummers. Je kunt hier ook zien waar de waterbus stopt en dus bij welke halte je uit moet stappen. Kaartjes voor de boottocht kun je gewoon kopen bij de haltes waar je opstapt.

Tip: Koop een OV-kaart voor Venetië om zo onbeperkt gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer in en rondom de stad.

Als je meerdere dagen in Venetië blijft is het voordeliger om een OV-kaart te kopen voor 24, 48 of 72 uur. Deze kaart is geldig in de waterbus (vaporetto), maar ook in de bussen en trams die in de regio van Venetië en Mestre rijden. Deze kaart is te koop via internet en in vrijwel alle Tabbachini’s. De laatste optie is ook direct de beste optie, omdat je dan de normale prijs betaalt. 24 uur onbeperkt reizen kost je 20 euro, 48 uur kost 30 euro en voor 72 uur ben je 40 euro kwijt.

Beide eilanden kan je op dezelfde dag bezoeken. Wil je liever naar één van deze twee eilanden? Neem hier dan 2 tot 3 uur de tijd voor, exclusief de boottocht. In dat geval zouden wij trouwens kiezen voor Burano, omdat dit eiland kleurrijker is en wij het er gezelliger vonden dan op Murano.

Veel plezier op Murano en Burano!