Wat te doen in Salento?

Salento is een klein dorp ten westen van de hoofdstad Bogota, omringt door groen en midden in de koffiedriehoek van Colombia. Salento staat vooral bekend om de populaire Cocora Vallei, maar daarnaast is er nog veel meer moois te zien en te doen in Salento. In dit artikel delen we al onze Salento tips en highlights. 

Onze tips voor Salento in het kort:

 • Verken het dorp
 • Hiken door de jungle van de Cocora Vallei
 • Valle de la Carbonera
 • Bezoek het dorpje Filandia
 • Speel een potje tejo
 • Leukste koffie tour in Salento
 • Eten en drinken in Salento
 • Waar verblijven in Salento?
 • Hoe kom je in Salento?
 • Vervoer in Salento
 • Klimaat en beste reistijd

Verken het dorp

De meeste mensen blijven meerdere dagen in Salento en ondernemen een aantal activiteiten in de groene omgeving. Maar ook in het dorpje zelf kan je je ogen uitkijken. In de kleurrijke straat Calle Real maak je vrolijke foto’s en op het centrale plein gebeurt altijd wel iets. Daarnaast vind je hier veel gezellige koffietentjes en goede restaurants. Verderop in dit artikel delen we onze favorieten met je.

Elke zaterdag en zondag is er markt op Plaza de Bolívar

Hiken door de jungle van de Cocora Vallei

Zonder twijfel een van de leukste en mooiste dingen om te doen in Salento: hiken door de Cocora Vallei. De Cocora Vallei, in het Spaans Valle de Cocora genoemd, staat wereldwijd bekend om de hoge waspalmen die wel 60 meter hoog kunnen worden. De waspalm is de nationale boom van Colombia en de Cocora Vallei is een van de weinige plekken waar je de waspalm met eigen ogen kan bewonderen.

Vanuit Salento vertrekken er dagelijks gekleurde jeeps (Willy’s) die je naar de vallei brengen. Op het centrale plein, daar waar de jeeps vertrekken, kan je een kaartje kopen en in een van de jeeps stappen. Een retourticket naar de Cocora Vallei kost 9.000 pesos per persoon (2 euro, zomer 2023).

Als de jeeps vol zitten dan vertrek je naar de vallei, waar je na een klein halfuurtje rijden aankomt. Bij het startpunt van de hike betaal je 15.000 pesos (€3,50) per persoon entree. Dit is voor de vallei zelf en niet voor de wandelroute door de jungle. Hiervoor betaal je aan het einde van de hike namelijk nog eens 6.000 pesos (€1,30) per persoon.

Wij vonden de hike door de jungle nog indrukwekkender dan de vallei zelf. De waspalmen zijn heel bijzonder om te zien, maar de hike door de jungle is minstens zo mooi. Als je flink doorloopt duurt de hike door de jungle van de Cocora Vallei ongeveer 5 uur. 

Goed om te weten: Neem voor de zekerheid een regenjas mee en trek stevige (wandel)schoenen aan. Onderweg wandel je langs een aantal kraampjes waar je eten en drinken kan kopen, maar aan te raden is om zelf je lunch en voldoende water mee te nemen.

Valle de la Carbonera

Iets minder bekend dan de Cocora Vallei, maar minstens zo mooi is de Carbonera Vallei, in het Spaans Valle de la Carbonera genoemd. Het mag dan een stuk verder zijn (2 uur rijden over onverharde wegen in een jeep), maar je kijkt hier je ogen uit. Veel meer waspalmen, een stuk rustiger en een nog mooiere flora en fauna dan in de Cocora Vallei. De bereikbaarheid houdt veel mensen tegen, maar mocht je de Carbonera Vallei willen bezoeken dan kan je in je ho(s)tel vragen of ze een tour voor je willen regelen.

Bezoek het dorpje Filandia

Het dorpje Filandia ligt op ongeveer een uur rijden van Salento en beide dorpjes lijken veel op elkaar. Toch is Filandia volgens velen nog mooier dan Salento. Het dorp is kleiner en nog niet zo toeristisch, wat voor veel mensen een reden is om een dagtrip naar Filandia te maken, of er zelfs een aantal dagen te verblijven.

Filandia ligt, net als Salento, midden in de koffiedriehoek van Colombia. Het zal je daarom vast niet verbazen dat je in deze groene regio aan tal van koffietours kunt deelnemen. Het voordeel van Filandia ten opzichte van Salento is dat het in Filandia een stuk authentieker voelt. Je ziet hier (nog) niet zo veel toeristen en dat zorgt er voor dat je nog beter van de kleurrijke straatjes kan genieten. Ook wat groen betreft doet Filandia niet onder voor Salento. Het prachtige heuvellandschap kan je goed bekijken vanaf La Mirador Colina Iluminada. Deze 19 meter hoge houten uitkijktoren bereik je na ongeveer een kwartiertje lopen vanuit het centrum.

Je kan er voor kiezen om een dagtrip naar Filandia te boeken, via bijvoorbeeld GetYourGuide. Maar ook in je ho(s)tel helpen ze je meestal graag met het boeken van tours en excursies in de omgeving.

Tip: Bekijk hier de mooiste hotels in Filandia

Speel een potje tejo

Sommige mensen zeggen dat je niet in Colombia bent geweest als je geen potje tejo hebt gespeeld. In Salento kan je op een leuke manier met dit typisch Colombiaanse spel kennismaken bij Los Amigos. Voor ongeveer 12.000 pesos (€2,50) per persoon kan je een potje tejo spelen inclusief een drankje. Een potje tejo duurt zo’n 30 minuten tot een uur. Afhankelijk van hoeveel talent je hebt natuurlijk!

Leukste koffie tour in Salento

Zoals we in het begin van dit artikel al schreven ligt Salento in de koffiedriehoek van Colombia. Wat ons betreft is een koffie tour daarom een leuke activiteit om te doen in Salento. De bekendste coffee farm van Salento is Finca El Ocaso, maar toch kozen wij voor een koffie tour bij Luger. Luger is kleiner en (nog) minder toeristisch dan El Ocaso, wat voor ons een goede reden was om voor deze (misschien wel leukste) koffie tour in Salento te kiezen.

Voor de koffie tour bij Luger betaalden we 35.000 pesos (€7,50) per persoon. Tijdens de ongeveer 2 uur durende tour leer je meer over koffie en het intensieve proces van boon tot kopje. Ook ga je zelf koffiebonen plukken en branden, en daarna je ‘eigen’ koffie proeven. Een heel leuk en leerzaam proces. De gidsen bij Luger spreken goed Engels en reserveren voor de tour is niet nodig. De koffie tours bij Luger starten ieder uur en zijn dagelijks mogelijk vanaf 9:00 uur.

Luger en El Ocaso zitten tegenover elkaar en zijn vanuit het dorp in een uurtje lopen te bereiken. Je kan natuurlijk ook in een jeep stappen en je er naartoe laten brengen. Wij kozen daar de terugweg voor en dat kostte ons 3.000 pesos (€0,70) per persoon.

Eten en drinken in Salento

Salento heeft ontzettend veel leuke koffietentjes en restaurants. Wandel door het dorp en stap binnen bij de zaakjes die je aanspreken. Een paar van onze favorieten zijn Concreto Café (koffie), La Postré (koffie en lekkere gebakjes), Botánica (lunch), Coco Bowl (ontbijt en lunch), Veggie Garden (diner), Somevi Pizzeria (diner), Bernabé Café en Bistro (diner) en El Cacharrito (diner). Eet je vegetarisch? Vrijwel alle restaurants in Salento hebben vega(n) opties.

Waar verblijven in Salento?

We raden je aan om een hotel of hostel in het dorp en dus niet daarbuiten te boeken. Wij verbleven in Terrazas de Salento, gelegen aan de rand van het dorp. Een heerlijk hotel met zonder twijfel het lekkerste ontbijt dat wij in Colombia hebben gehad. De sfeer is hier meer dan goed en de medewerkers helpen je (zoals eigenlijk overal in Colombia) heel graag. Toch voelden we dat hier nét een beetje extra. Boek een kamer inclusief ontbijt en met balkon en uitzicht op de bergen. Een fijn verblijf gegarandeerd!

Handig: Het hotel biedt een wasservice aan voor 25.000 pesos (€5,50) per kilo. Ze wassen het zelf, waardoor het binnen een paar uur gewassen en droog is. Let wel op, want alles gaat bij elkaar in de wasmachine én daarna in de droger.

Waar verblijven in Salento

Hoe kom je in Salento?

De meeste mensen reizen naar Salento vanuit de Tatacoa woestijn, Medellín of Bogota. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende mogelijkheden om naar Salento te reizen.

Van Medellín naar Salento: De snelste manier om van Medellín naar Salento te reizen is met het vliegtuig, een duurzamere keuze is de (nacht)bus. Kies je voor de laatste optie? Vanaf Terminal del Sur in Medellín vertrekken meerdere keren per dag bussen naar Salento. De reis in de bus duurt tussen de 7 en 9 uur. Als je liever met het vliegtuig van Medellín naar Salento reist kan je een vliegticket boeken naar het vliegveld van Pereira (of Armenia). De vlucht duurt minder dan een uur. Aangekomen op het vliegveld stap je in een taxi die je in ongeveer 45 minuten rijden naar Salento brengt. Vraag je ho(s)tel in Salento van tevoren een taxi voor je te reserveren.

Van Bogota naar Salento: Net zoals vanuit Medellín, heb je vanuit Bogota ook twee opties om in Salento te komen. Of je neemt het vliegtuig, of je stapt in de (nacht)bus. Met het vliegtuig vlieg je in een uurtje van Bogota naar zowel Pereira als Armenia. Aangekomen op het vliegveld stap je in een taxi die je in ongeveer 45 minuten rijden naar Salento brengt. Liever met de bus van Bogota naar Salento? Vanaf Terminal de Transporte in Bogota vertrekken meerdere keren per dag bussen naar Armenia. Vanaf het busstation in Armenia is het nog een uurtje in de bus of taxi naar Salento. Reken op een totale reistijd tussen de 8 en 9 uur.

Van de Tatacoa woestijn naar Salento: Op het centrale plein in Villavieja stap je in een jeep of bus die je in iets meer dan een uur rijden naar de busterminal in Neiva brengt. Als je liever comfortabeler reist kan je er ook voor kiezen om je ho(s)tel een taxi te laten regelen die je naar de busterminal in Neiva brengt. In Neiva stap je in de bus naar Armenia. Wij kozen voor de nachtbus en betaalden 65.000 pesos (15 euro) per persoon. Aangekomen in Armenia stap je in de bus (of taxi) naar Salento voor het laatste deel van je reis. Reken in totaal op ongeveer 8 á 9 uur reizen van Tatacoa naar Salento. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over reizen met de bus in Colombia

Vervoer in Salento

Salento is een klein dorp met vrijwel alle highlights in en rondom het dorp op loopafstand. Zoals we al schreven is het aan te raden om in een accommodatie in het dorp te verblijven en niet (ver) daarbuiten. Om op de toeristische plekken in de buurt van Salento te komen, zoals de Cocora Vallei, kan je het beste in of achter op een Willy (oude jeep) stappen. Deze vertrekken vanaf het centrale plein. 

waar vertrekken de Willys Salento

Klimaat en beste reistijd

Omdat Salento in de bergen op ongeveer 1900 meter hoogte ligt kan het hier af en toe, maar vooral in de avonden, best fris zijn. Warme kleding is aan te raden, net als een regenjas. Niet alleen toeristen, maar ook Colombianen komen graag in Salento. Houd er rekening mee dat het in de weekenden en op feestdagen erg druk kan zijn. Ons advies is om je bezoek aan Salento en omgeving bij voorkeur niet in het weekend, maar zeker niet op Colombiaanse feestdagen te plannen.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

doen in Salento