Wandelen op Heerlijkheid Mariënwaerdt

Wandelen op het landgoed is ieder seizoen een aanrader, maar vooral in de lente en de nazomer. Over het landgoed gaan drie wandelroutes, uitgezet door Heerlijkheid Mariënwaerdt. Voor een lekker ommetje langs monumentale panden en mooie vergezichten, maar ook voor een langere tocht. In onze landgoedwinkel is een informatiefolder (met plattegrond) verkrijgbaar. 

Naast die drie routes zijn er nog veel meer wandelmogelijkheden over Heerlijkheid Mariënwaerdt. Denk bijvoorbeeld aan Klompenpad het LeidschehoevenpadWandelroute Fruit aan de LingeTrage Tocht MariënwaerdtGroene Wissel Beesd en NS-wandeling Mariënwaerdt-Linge

Landgoed Marienwaerdt wandelen
Wandelen op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Fietsen over het landgoed

De Betuwe is een fantastische plek om te fietsen en Landgoed Mariënwaerdt trekt dan ook veel fietsers. Fiets langs de Linge, steek over met het pontje en sta binnen een aantal minuten op het landgoed. Alle fiets- en wandelroutes vind je op de website uitinderegio.nl.

Landgoedfair Heerlijkheid Mariënwaerdt

Ieder jaar in de zomer organiseert Heerlijkheid Mariënwaerdt de grootste Landgoedfair van Nederland. Tijdens de fair geniet je van shows, demonstraties, workshops, kraampjes en foodtrucks. Snuffel op de markt naar de leukste cadeautjes, geniet op één van de terrasjes van iets lekkers of volg een creatieve workshop. Ik ben zelf een paar keer naar de Landgoedfair geweest en vooral de sfeer van het landgoed maakt deze fair zo bijzonder. De fair vindt plaats tussen de boomgaarden, in het hart van het landgoed.  

Landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

De Appeldijk en Notendijk bezoeken

Twee bijzondere plekken op het landgoed zijn de Appeldijk en de Notendijk. Niet alleen bijzonder, maar ook populair. Langs de Appeldijk staan eeuwenoude appelbomen, aan de oever van de Linge. Ieder jaar, eind april / begin mei, geven deze bomen de mooiste roze bloesem. De dijk is dan een favoriete locatie voor fietsers en wandelaars. Het is dan ook een bijzonder gezicht, al die oude bomen met hun roze bloemen. 

In september kun je terecht op de Appeldijk en de Notendijk. Op de Appeldijk hangen de appels in de appelbomen en op de Notendijk vallen de walnoten van de bomen. Onder de walnootbomen struinen mensen met zakken en tasjes op zoek naar de walnoten. Ze liggen er gewoon voor het oprapen. Maar los van het fruit en de noten, zijn beide dijken ook schitterende plekken in andere jaargetijden. 

wandelen Landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt

Pannenkoeken eten bij De Stapelbakker

Wanneer ik op het landgoed ben, dan breng ik altijd een bezoek aan de Stapelbakker. Het gezellige restaurant is gevestigd in een voormalige boerderij aan de rand van het landgoed. De naam van het restaurant verwijst naar het best verkopende product van de kaart: de pannenkoeken. De koks bakken er stapels van.

Lust of wil je geen pannenkoek? Niet getreurd. Op de kaart staan ook salades, warme gerechten, broodjes, soepen en zoetigheden. Alles gemaakt met biologische producten. Voor het restaurant is een grote parkeerplaats, dus je kunt zelfs naar het landgoed rijden voor alleen een pannenkoek! 😉 

Shoppen bij de Landgoedwinkel

Een andere plek waar ik niet aan voorbij kan gaan, is de Landgoedwinkel. Zoveel heerlijke dingen om uit te kiezen, dat er altijd wel een tasje met lekkers mee naar huis gaat. In de Landgoedwinkel vind je alle biologische producten van het landgoed. Vruchtensappen, jams uit de moestuin, chutneys, kazen en nog veel meer. Maar ook als je op zoek bent naar een leuk cadeautje voor iemand, kun je hier terecht. 

Slapen op Heerlijkheid Mariënwaerdt

Wil je na al dit moois en leuks niet meer weg? Wij kunnen het ons helemaal voorstellen. Gelukkig kun je overnachten bij Heerlijkheid Mariënwaerdt en je kunt zelfs kiezen waar. Op het landgoed staan twee knusse huisjes (Buitenleven & Abtsbouwing) en een Bed & Breakfast.

Buitenleven was vroeger het huis van de jachtopziener en is nu een vakantiehuisje voor 6-8 personen. Wat meer back to basic is het huis Abtsbouwing. Het huis staat in het bos en is geschikt voor 8 personen. Verblijf je liever één of meer nachten in de B&B, dan heeft de Neust een kamer voor je. Deze accommodatie is al mogelijk vanaf 2 personen. Dus ook ideaal voor een romantische overnachting.

Praktische informatie

Heerlijkheid Mariënwaerdt is het hele jaar door te bezoeken. Je kunt hier komen wandelen en fietsen tussen zonsopkomst en zonsondergang. De Stapelbakker en de Landgoedwinkel hebben allebei hun eigen openingstijden. Deze vind je op de website van het landgoed.

Voor je wandel- en fietsavonturen kun je parkeren op de grote parkeerplaats bij het restaurant en de winkel. Je kunt hier gratis parkeren. Tijdens de Landgoedfair gelden er andere regels. Bekijk hiervoor de website van de fair. Adres: Oude Waag 21, 4153 RC Beesd.

Landgoed Marienwaerdt
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Mascha Looije

Hi! Ik ben Mascha en kan mij een weekend zonder wandelavontuur niet meer voorstellen. Al die avonturen deel ik in mijn blogs en via Instagram. Van een ontmoeting met 15 jonge stieren in een wei tot een magische zonsopkomst op de Veluwe.

Lees hier alle artikelen over

Gelderland

tips Landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt