De mooiste vlonderpaden van Nederland op een rijtje:

 • Wolvenspoor in Elp
 • Wallebos Beetsterzwaag
 • Knuppelpad Sint Ludwig
 • Plankenpad Dwingelderveld
 • Familiepad Noordenveld
 • Vlonderpad Kiekkaaste
 • Veenpluisroute Grolloo
 • Spijkerpad Ameland
 • Landgoed Tongeren
 • Petgatenpad Lettelberterpetten
 • Knuppelbrug Groote Peel
 • Vlonderpad Deurze

Wolvenspoor in Elp

Tijdens de Wolvenspoor wandeling in de buurt van het Drentse dorpje Elp loop je meerdere keren tijdens de wandeling over een vlonderpad. Op de helft van de route kom je het eerste vlonderpad tegen en bijna aan het einde van de route loop je nog een stuk over een vlonderpad.

wolvenspoor wandelroute plankenpad
Wolvenspoor wandelroute

Vlonderpad in Beetsterzwaag

In het Wallebos in het Friese dorpje Beetsterzwaag is een vlonderpad te vinden die er vanuit de lucht wel heel bijzonder uitziet, vind je niet? Om bij het vlonderpad in het Wallebos te komen moet je goed zoeken, want de uitgestippelde wandelroute die door het bos loopt is slecht aangegeven. Een kijkje op Google Maps kan je helpen om het vlonderpad te vinden. De coördinaten zijn: 53.049069, 6.083081.

Parkeren kan zowel bij het gemeentehuis in Beetsterzwaag als de parkeerplaats tegenover de grote speeltuin in het dorp: It Merkelân, 9244 CX Beetsterzwaag.

vlonderpad beetsterzwaag
Vlonderpad Beetsterzwaag

Knuppelpad Sint Ludwig Nationaal Park De Meinweg

Nationaal park De Meinweg ligt ten oosten van Roermond, wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland en is onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. Tijdens deze wandeling steek je zelfs even de grens over.

Om bij het knuppelpad te komen houd je vanaf de parkeerplaats tegenover Café van Kempen wandelknooppunt 79 aan. Je loopt dan over het knuppelpad naar knooppunten 78, 77 en 76. De lengte van de route is ongeveer 4 kilometer.

Het plankenpad in Nationaal Park Dwingelderveld

De kopafbeelding van dit artikel en misschien wel de bekendste in de regio: Het plankenpad in Nationaal Park Dwingelderveld. Deze wandelroute is in de regio bij vrijwel iedereen bekend en we zouden ook zeker aanraden om hem te lopen als je in de buurt bent. Als je er dan toch bent, ga ook de rest van het Dwingelderveld verkennen: het is er prachtig!

Ook Dwingelderveld: Familiepad Noordenveld

Op pad met kinderen, een rolstoel of gewoon niet zo’n liefhebber van langere afstanden? Dan is deze wandelroute in Nationaal Park Dwingelderveld perfect! Je wandelt over verharde (vlonder)paden door een prachtig landschap met eindeloos uitzicht over heidevelden en vennetjes. Het laatste stuk loop je door een bos. Erg afwisselend dus!

Deze wandelroute is iets meer dan 2,5 kilometer en start vanaf de (gratis) parkeerplaats Achter ‘t Zaand in Dwingeloo. Benieuwd naar deze route? Bekijk de foto hieronder eens!

vlonderpaden in Nederland
Familiepad Noordenveld
vlonderpaden Drenthe
Het vlonderpad van Familiepad Noordenveld

De Kiekkaaste in Nieuwe Statenzijl

Vogelkijkhut Kiekkaaste – in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen – is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. De locatie leent zich perfect voor het spotten van vogels en het maken van mooie foto’s. Het schijnt zelfs dat je hier, in natuurgebied de Dollard, ook zeehonden kunt spotten. De wandeling over het vlonderpad is maar kort, maar aan het einde word je beloond met de fotogenieke Kiekkaaste: Gronings bekendste vogelkijkhut.

kiekkaaste
Vogelkijkhut Kiekkaaste

Veenpluisroute in Grolloo

Tijdens de Veenpluisroute wandel je een klein stuk van de route over een vlonderpad. Qua tijd stelt het niet veel voor, want je bent snel aan de andere kant, maar de ligging is wel erg mooi. Deze wandelroute is 7 kilometer lang en behoort volgens ons zeker tot één van de mooiste wandelroutes van Drenthe.

veenpluisroute vlonderpad
Veenpluisroute

Het Spijkerpad op Ameland

Het Spijkerpad is één van de goed bewaarde geheimen van Ameland. Deze route staat ook wel bekend als Wandelroute 't Oerd. De route is 4 kilometer lang en de routekleur is donkerblauw. Startpunt: Het kruispunt van het fietspad richting het Oerd en het fietspad Spijkerpad.

Bij extreem hoog water is deze wandelroute niet begaanbaar. Op de website van Staatsbosbeheer vind je alle informatie.

Landgoed Tongeren

Op Landgoed Tongeren in Epe zijn veel mooie wandelroutes te vinden. Bij een aantal van deze wandelroutes loop je een gedeelte van de wandeling over een vlonderpad. Wij schreven een artikel over wandelen over het vlonderpad op Landgoed Tongeren. Dit vlonderpad behoort zeker tot de mooiste vlonderpaden van Nederland.

vlonderpad landgoed tongeren
Vlonderpad Landgoed Tongeren

Plankenpad Lettelbert in de provincie Groningen

Wist je dat er in de buurt van de stad Groningen ook een plankenpad te vinden is? Je vindt Plankenpad het Petgatenpad vlakbij Groningen in het dorpje Lettelbert, in natuurgebied Lettelberterpetten. De wandelroute is zo’n 2,5 kilometer lang en je wandelt zowel door het bos als een open landschap en natuurlijk over een vlonderpad/plankenpad.

plankenpad Lettelbert groningen
Petgatenpad in Lettelberterpetten

Nationaal Park De Groote Peel

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt natuurgebied Nationaal Park De Groote Peel. Werkelijk een paradijs voor natuurliefhebbers! Je leest meer over deze wandelroute van ongeveer 3 kilometer op de website van Staatsbosbeheer.

vlonderpad groote peel
NP De Groote Peel

Klein, maar fijn: Vlonderpad in Deurze

Het dorpje Deurze ligt tussen Assen en Rolde en telt nog geen 100 inwoners, maar heeft wel een toegangspoort tot Nationaal Park Drentsche Aa. Het familiepad in Deurze begint met een houten vlonder en loopt over in een verhard betonnen pad, maar wist je dat je tijdens deze wandelroute nog een vlonderpad tegen gaat komen? We hebben alle info over het vlonderpad in Deurze voor je op een rijtje gezet.

deurze vlonderpad
Deurze

Nog meer vlonderpaden in Nederland

Naast de vlonderpaden die je in dit artikel kunt vinden zijn er waarschijnlijk nog veel meer vlonderpaden in Nederland. Ken jij er nog een paar? Laat het ons weten. Vinden we leuk! Lees ook zeker ons artikel over alle vlonderpaden in Drenthe.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Nederland

wandelroute dwingelderveld plankenpad