wandelroute dwingelderveld plankenpad
Nederland

De mooiste vlonderpaden van Nederland

Bijgewerkt op 29 mei 2022

Je kunt het gerust een hype noemen: de vlonderpaden in Nederland. Wij hebben er een aantal bezocht en delen hier onze favoriete vlonderpaden in Nederland met jou. Lees je mee?

Wolvenspoor in Elp

Tijdens de Wolvenspoor wandeling in de buurt van het Drentse Elp loop je meerdere keren over een vlonderpad. Op de helft van de route kom je het eerste vlonderpad tegen en bijna aan het einde van de route loop je nog een stuk over een vlonderpad. Meer over deze wandelroute vind je hier.

wolvenspoor wandelroute plankenpad

Knuppelpad Sint Ludwig Nationaal Park De Meinweg

Nationaal park De Meinweg ligt ten oosten van Roermond, wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland en is onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. Tijdens deze wandeling steek je zelfs even de grens over.

Om bij het knuppelpad te komen houd je vanaf de parkeerplaats tegenover Café van Kempen wandelknooppunt 79 aan. Je loopt dan over het knuppelpad naar knooppunten 78, 77 en 76. De lengte van de route is ongeveer 4 kilometer.

Het plankenpad in Nationaal Park Dwingelderveld

De kopafbeelding van dit artikel en misschien wel de bekendste in de regio: Het plankenpad in Nationaal Park Dwingelderveld. Deze wandelroute is in de regio bij vrijwel iedereen bekend en we zouden ook zeker aanraden om hem te lopen als je in de buurt bent. Als je er dan toch bent, ga ook de rest van het Dwingelderveld verkennen: het is er prachtig!

Ook Dwingelderveld: Familiepad Noordenveld

Op pad met kinderen, een rolstoel of gewoon niet zo’n liefhebber van langere afstanden? Dan is deze wandelroute in Nationaal Park Dwingelderveld perfect! Je wandelt over verharde (vlonder)paden door een prachtig landschap met eindeloos uitzicht over heidevelden en vennetjes. Het laatste stuk loop je door een bos. Erg afwisselend dus!

Deze wandelroute is iets meer dan 2,5 kilometer en start vanaf de (gratis) parkeerplaats Achter ‘t Zaand in Dwingeloo. Benieuwd naar deze route? Bekijk de foto hieronder eens!

vlonderpaden in Nederland
Familiepad Noordenveld

De Kiekkaaste in Nieuwe Statenzijl

Vogelkijkhut de Kiekkaaste – in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen – is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. De locatie leent zich perfect voor het spotten van vogels en het maken van mooie foto’s. Het schijnt zelfs dat je hier, in natuurgebied de Dollard, ook zeehonden kunt spotten.

De wandeling over het vlonderpad is maar kort, maar aan het einde word je beloond met de fotogenieke Kiekkaaste: Gronings bekendste vogelkijkhut. In dit artikel lees je er alles over.

kiekkaaste
Vogelkijkhut Kiekkaaste

Veenpluisroute in Grolloo

Tijdens de Veenpluisroute wandel je een klein stuk van de route over een vlonderpad. Qua tijd stelt het niet veel voor, want je bent snel aan de andere kant, maar de ligging is wel erg mooi. Deze wandelroute is 7 kilometer lang en behoort volgens ons zeker tot één van de mooiste wandelroutes van Drenthe.

veenpluisroute vlonderpad
Veenpluisroute

Het Spijkerpad op Ameland

Het Spijkerpad is één van de goed bewaarde geheimen van Ameland. Deze route staat ook wel bekend als Wandelroute ‘t Oerd. De route is 4 kilometer lang en de routekleur is donkerblauw. Startpunt: Het kruispunt van het fietspad richting het Oerd en het fietspad Spijkerpad.

Bij extreem hoog water is deze wandelroute niet begaanbaar. Op de website van Staatsbosbeheer vind je alle informatie.

Plankenpad Lettelbert in de provincie Groningen

Wist je dat er in de buurt van de stad Groningen ook een plankenpad te vinden is? Je vindt het Petgatenpad vlakbij Groningen in het dorpje Lettelbert, in natuurgebied Lettelberterpetten. De wandelroute is zo’n 2,5 kilometer lang en je wandelt zowel door het bos als een open landschap en natuurlijk over een vlonderpad/plankenpad.

plankenpad Lettelbert groningen

Nationaal Park De Groote Peel

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt natuurgebied Nationaal Park De Groote Peel. Werkelijk een paradijs voor natuurliefhebbers! Je leest meer over deze wandelroute van ongeveer 3 kilometer op de website van Staatsbosbeheer.

Nog meer vlonderpaden in Nederland

Naast de vlonderpaden die je in dit artikel kunt vinden zijn er waarschijnlijk nog veel meer vlonderpaden in Nederland. Ken jij ze? Laat het in de reacties onderaan dit artikel gerust aan ons weten. Vinden we leuk!

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 11.000 mensen gingen jou al voor!

Hoi! Mijn naam is Carlo en ik ben in 2019 begonnen met Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.