Vervoer naar de luchthaven

Je reis naar Colombia begint al op de luchthaven en dat is (in Nederland) meestal Schiphol. Als je niet in de buurt van Schiphol woont kan het fijn zijn om de nacht voor vertrek al op of in de buurt van de luchthaven te overnachten.

Wij stapten ’s middags op de dag voor onze vlucht in de trein die ons naar Schiphol bracht en vanaf daar stapten we in een gratis shuttlebus naar het Ibis Budget Hotel, dat vlakbij de luchthaven ligt. Deze nacht was weliswaar de duurste van onze hele reis, maar wat ons betreft zeker de moeite waard. Zo start je je vakantie relaxed en ben je uitgerust voor de lange vlucht die op je wacht. 

Rij je liever zelf naar de luchthaven en laat je je auto daar achter? Vergeet dan niet om op tijd een parkeerplaats te reserveren. Wij hebben goede ervaringen met de website van Vliegen en Parkeren, waar ze alle beschikbare opties voor je op een rijtje zetten.

Pinpas op wereldwijd instellen

Stel voor vertrek naar Colombia je pinpas in op wereldwijd en kijk ook naar je opnamelimiet per dag. Doe dit op tijd, want wijzigingen worden om veiligheidsredenen pas later geactiveerd. Beide instellingen pas je meestal gemakkelijk en snel aan via de app van je bank. Zet voor de zekerheid ook het telefoonnummer van je bank en/of creditcardmaatschappij in je telefoon, zodat je je pas snel kan blokkeren mocht je deze kwijtraken.

kosten Colombia

Vaccinaties voor Colombia

Vaccinaties die worden aanreden voor Colombia zijn Hepatitis A, DTP en gele koorts. Voor sommige gebieden wordt een noodbehandeling voor malaria aangeraden. Overleg altijd met de GGD of je huisarts welke vaccinaties er voor jouw reis worden aangeraden of verplicht zijn. Als je langer dan een paar weken in Colombia verblijft kan je te maken krijgen met andere verplichte vaccinaties.

Houd rekening met Colombiaanse feestdagen

Colombianen houden wel van een feestje en veel nationale feestdagen worden dan ook uitgebreid gevierd. Met tijdelijke sluitingen van winkels, overheidsgebouwen en stijgende prijzen tot gevolg. Omdat de Colombiaanse feestdagen vaak een groot feest zijn en het grootste deel van de bevolking een vrije dag heeft, moet je rekening houden met meer drukte op de weg en bij toeristische bestemmingen. Vooral Salento, Tayrona National Park, San Andres en de Tatacoa woestijn zijn erg populair onder de lokale bevolking. Bekijk hier een overzicht van Colombiaanse feestdagen in 2024 en 2025.

Zuid-Amerika Waanzinnige Wereld

Check je paspoort

Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat je vertrekt uit Colombia. Controleer dit ruim voor het begin van je reis, zodat je nog tijd hebt om eventueel een nieuw paspoort aan te vragen. In Colombia is het trouwens heel normaal dat er tijdens het inchecken in je ho(s)tel een foto of kopie van je paspoort wordt gemaakt. Neem voor de zekerheid een paar kopietjes van je paspoort mee waarop je je pasfoto en BSN-nummer doorstreept, soms is dit voldoende om te overhandigen tijdens het inchecken.

Heb je een visum nodig voor Colombia?

Voor een kort verblijf heb je geen visum nodig om Colombia in te reizen. Bij aankomst wordt een gratis toestemmingsbewijs (stempel) verstrekt dat geldig is voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Als je langer dan een maand in Colombia verblijft kan je te maken krijgen met andere adviezen en regels. Dit geldt ook als je via een ander land naar Colombia reist, soms ook als je onderweg een tussenstop hebt gehad.

Reisverzekering

Bekijk voor je op reis gaat of je huidige reisverzekering dekking biedt in Colombia, oftewel buiten Europa.

Bekijk het reisadvies voor Colombia

Controleer voor vertrek het reisadvies voor Colombia. Via nederlandwereldwijd.nl kan je je aanmelden voor een service die je waarschuwt, mocht het reisadvies plotseling veranderen. Mocht er iets gebeuren, zoals extreem noodweer of wanneer er zich onveilige situaties in het land voordoen, dan weet de ambassade dat je in Colombia verblijft en kunnen ze je bereiken mocht dat nodig zijn.

Medellin tips

Installeer de app Maps.me

De app Maps.me is een goed alternatief voor Google Maps en de vergelijkbare iPhone-app. Een groot voordeel van Maps.me is dat de app offline te gebruiken is. Download voor vertrek de kaart van Colombia, zodat je tijdens je reis ook zonder internetverbinding kan navigeren. Update: Het is vanaf nu ook mogelijk om via Google Maps kaarten te downloaden voor offline gebruik.

Lees ook: 7 handige en onmisbare apps voor Colombia

Download Google Translate

Spaans is de officiële taal die gesproken wordt in Colombia. Zelfs op de toeristische bestemmingen spreekt men slecht (lees: geen) Engels. Daarom is Google Translate een veelgebruikte app onder reizigers in Colombia. Tip: Download via de app het offline vertaalbestand Spaans-Nederlands en Nederlands-Spaans. Voor de zekerheid kan Nederlands-Engels ook handig zijn. Zo kan je ook zonder internetverbinding jezelf verstaanbaar maken!

Koop meteen na aankomst een simkaart

Het is aan te raden om meteen na aankomst in Colombia een simkaart te kopen. De bekendste en betrouwbaarste providers zijn Tigo en Claro. Wij kochten op het vliegveld van Bogota (bij een officieel Claro-kraampje tegenover de bagageband) een Claro simkaart voor 65.000 pesos (€15) per stuk. Daarvoor ontvingen we 30 GB data + nog eens 30 GB data gratis. WhatsApp en Facebook is standaard inbegrepen en het gebruik daarvan kost je geen MB’s. Liever een e-sim? Dan is Maya Mobile voor Colombia de beste optie.

Meer lezen over een simkaart kopen in Colombia en andere handige dingen om te weten voor je op reis gaat? Lees dan alles wat je vooraf wil weten over reizen door Colombia.

Welk rijbewijs voor Colombia?

Ga je Colombia deels per (huur)auto, scooter of motor verkennen? In Colombia is je Nederlandse rijbewijs gewoon geldig, een internationaal rijbewijs is daarom niet verplicht. Omdat verhuurbedrijven soms toch om een internationaal rijbewijs vragen, wordt aangeraden voor de zekerheid een internationaal rijbewijs (IRB) mee te nemen naar Colombia. Een internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee, dan krijg je het IRB na het aanvragen meteen mee naar huis.

bussen in Colombia

Medicijnen

Gebruik je medicijnen? Neem dan extra medicijnen mee en stop deze in je handbagage of in de bagage van je reisgenoot, voor het geval je eigen bagage zoek raakt. Een uitdraai van de apotheek met een overzicht van je medicijnen kan ook handig zijn, voor sommige medicijnen is zelfs een officiële doktersverklaring vereist. Meer hierover lees je op de website van het CAK.

Handig om te kopen

Naast de handige dingen om te weten voor je naar Colombia gaat zijn er ook een aantal spullen die handig zijn om te kopen voor je reis. Hieronder benoemen we een aantal minder voor de hand liggende items die je wat ons betreft zeker in je backpack of koffer moeten stoppen als je op reis gaat naar Colombia.

Reisstekker: In Colombia heb je een reisstekker voor de Verenigde Staten (type A of B) of een universele wereldstekker nodig. Om per continent niet altijd te hoeven switchen van reisstekker hebben wij deze universele reisstekker besteld. Ideaal, want deze heeft ook een aantal USB en USB-C poorten.

Waterfles met filter: Het kraanwater in Colombia is vrijwel overal niet veilig genoeg om te drinken en daarom kan een waterfles met filter handig zijn om te kopen voor je op vakantie naar Colombia gaat. Wij gebruikten tijdens onze reis een LifeStraw fles en die is goed bevallen.

Een boekje om Spaans te leren: Omdat de meeste mensen in Colombia maar matig of geen Engels spreken is het spreken van een woordje Spaans aan te raden als je op vakantie naar Colombia gaat. Dit wordt trouwens ook erg gewaardeerd door de locals! Google Translate kan je hierbij helpen, maar je kan de af en toe lange reistijden ook nuttig besteden en je Spaans bijspijkeren met behulp van een taalgids.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

regelen voor Colombia