vlonderpaden Drenthe
Nederland,  Drenthe

Dit zijn alle vlonderpaden in Drenthe

Bijgewerkt op 7 februari 2023

Vlonderpaden zijn tegenwoordig een echte hype. Veel mensen wandelen graag over een vlonderpad, omdat de vlonderpaden vaak over vennetjes lopen en op plekken zijn geplaatst waar je anders niet had kunnen wandelen. Het bekendste vlonderpad van Drenthe is het Plankenpad in Spier. Maar naast deze vind je nog een aantal vlonderpaden in Drenthe. In dit artikel hebben wij alle vlonderpaden in Drenthe voor jou op een rijtje gezet.

Voor alle routes hieronder geldt: het startpunt is tevens de locatie van de parkeerplaats.

Wolvenspoor wandelroute

Wandelroute Wolvenspoor is iets minder dan 5 kilometer lang en voert je door zowel dicht begroeide bossen als open landschappen met mooi uitzicht. Ook hier wandel je een stuk over een plankenpad/vlonderpad. Welkom in het Hart van Drenthe!

Startpunt: Olle Hullenweg, Elp
Lengte van de route: 5 kilometer

wolvenspoor wandelroute plankenpad
Wolvenspoor wandelroute vanuit de lucht

Familiepad Noordenveld

Aan de wandel met kinderen of gewoon niet zo’n liefhebber van langere afstanden? Dan is deze route in Nationaal Park Dwingelderveld perfect! Je wandelt over verharde (vlonder)paden door een prachtig landschap met eindeloos uitzicht over heidevelden en vennetjes. Het laatste stukje loop je via het bos terug naar de parkeerplaats. De foto bovenaan dit artikel is trouwens ook bij deze route gemaakt.

Startpunt: P-plaats Achter ’t Zaand
Lengte van de route: 2,5 kilometer

familiepad Noordenveld
Familiepad Noordenveld vanuit de lucht

Boswachterspad Balloërveld

Vanaf de parkeerplaats volg je de paarse routepaaltjes en wandel je 9 kilometer over de heide. Voor een kortere route volg je onderweg de lus van 4 of 6 kilometer. Honden mogen mee, mits aangelijnd. De route is grotendeels onverhard en loopt over zandpaden. Het vlonderpad vind je direct aan het begin van de route.

Startpunt: P-plaats Galgenriet
Lengte van de route: 9, 6 of 4 kilometer

vlonderpad Balloërveld Drenthe
Boswachterspad Balloërveld

Familiepad Deurze

Het dorpje Deurze ligt tussen Assen en Rolde en telt nog geen 100 inwoners, maar heeft wel een toegangspoort tot Nationaal Park Drentsche Aa. Je wandelt vanaf Deurze zo de natuur in en het eerste vlonderpad vind je meteen al aan het begin van de route. Lees het artikel over wandelen in Deurze voor uitleg over het andere vlonderpad en familiepad in Deurze.

Startpunt: Asserstraat 63, Rolde
Lengte van de route: Verschilt per route

plankenpad deurze
Het vlonderpad bij Deurze

Veenpluisroute

Boswachterij Grolloo is onderdeel van natuurgebied Hart van Drenthe. Het natuurgebied bestaat uit bos, vennetjes en heidevelden. De Veenpluisroute, ook wel Veenpluiswandeling genoemd, is een gemarkeerde wandelroute die start vanaf de parkeerplaats bij de Zandspeelplaats in Boswachterij Grolloo. Volg tijdens de wandeling de rode paaltjes.

Startpunt: P-plaats Zandspeelplaats
Lengte van de route: 7 kilometer

veenpluisroute vlonderpad
Het vlonderpad van de Veenpluisroute

Gasterse Duinen

Een prachtige route, maar niet een heel lang vlonderpad. Toch hoort deze wel in dit lijstje met vlonderpaden in Drenthe thuis, want eerlijk is eerlijk, je wandelt bij deze route een klein stukje over een vlonderpad. Aan het einde van deze mooie wandelroute door het Balloërveld loop je ook nog langs hunebed D10.

Startpunt: P-plaats Gasterse Duinen aan de Oudemolenseweg in Gasteren
Lengte van de route: 5 kilometer

Meer info over deze wandelroute vind je in deze brochure van Het Drentse Landschap.

vlonderpad Gasterse Duinen Drenthe
Vlonderpad Gasterse Duinen

Plankenpad Spier

We sluiten het lijstje van vlonderpaden in Drenthe af met een wandelroute door misschien wel één van de mooiste nationale parken van ons land: Nationaal Park Dwingelderveld. Sommige mensen vinden het Plankenpad in Spier tegenvallen, anderen lopen de wandelroute meerdere keren per jaar. Een ding is zeker: als je in Drenthe woont of verblijft moet je deze wandelroute eigenlijk gewoon even aftikken. Volg de witte bordjes. De wandelroute is niet geschikt voor kinderwagens. Honden mogen mee, mits aangelijnd.

Startpunt: Oude Postweg, Spier
Lengte van de route: 5,5 kilometer

wandelroute dwingelderveld plankenpad
Plankenpad Spier

Missen we er nog een?

Hebben we een vlonderpad in Drenthe gemist in dit overzicht? Laat het ons weten, dan voegen we hem aan het lijstje toe.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!