Wandelen Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is een ideale bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers en biedt meer dan genoeg mogelijkheden voor mooie wandelingen. Het Dwingelderveld is, mede dankzij de uitgestrekte heidevelden, volgens velen een van de meest indrukwekkende natuurgebieden in Nederland.

Het Dwingelderveld heeft een groot netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden en -routes die geschikt zijn voor wandelaars van alle niveaus. Of je nou een korte route zoekt om even een frisse neus te halen, of juist een langere route van meerdere uren, ja gaat hier zeker een route vinden die bij je past. 

wandelen dwingelderveld Spier

Welke ingang Nationaal Park Dwingelderveld?

Nationaal Park Dwingelderveld heeft twee verschillende (hoofd)ingangen, de zogeheten Natuurpoort Spier en Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen. Vanaf beide ingangen starten meerdere wandelroutes door het nationale park. Hieronder lees je per ingang meer over de wandelroutes, inclusief de parkeerplaats en het startpunt.

Wandelroutes Dwingelderveld Spier

Natuurpoort Spier is het startpunt van meerdere wandelroutes door het Dwingelderveld. Om er te komen navigeer je naar Oude Postweg 12 in Spier. Hier kan je gratis parkeren en met Hotel Van Der Valk en de Boslounge is er ook horeca aanwezig. Naast de wandelroutes die starten vanaf de Oude Postweg, starten er ook een aantal vanaf de parkeerplaats aan de Spieregerweg, iets verderop. 

Wandelroutes Dwingelderveld vanuit Spier:

  • Wandelroute Kibbelhoek
  • Wandelroute Boswandeling
  • Familiepad Dwingelderveld
  • Wandelroute Koelevaartsveen
  • Wandelroute Lheederzand geel
  • Wandelroute Lheederzand rood
  • Wandelroute Witteveen
  • Wandelroute Telescoop
Boslounge Spier
Boslounge Spier

Wandelroute Kibbelhoek

De wandelroute Kibbelhoek voert je over de heide, door het bos en langs meerdere vennetjes. De route is iets meer dan 6 kilometer lang en start vanaf de parkeerplaats aan de Oude Postweg 12 in Spier. Honden mogen aangelijnd mee. De kleur van de route is rood.

Wandelroute Boswandeling

De wandelroute Boswandeling is misschien wel de bekendste en meest geliefde wandelroute in het Dwingelderveld. Dit is namelijk de route van het bekende plankenpad. Tijdens deze route van 5,5 kilometer wandel je door bos, langs open velden en een deel over een plankenpad. De kleur van de route is wit, honden mogen aangelijnd mee. Startpunt en parkeren: Oude Postweg 12 in Spier.

plankenpad dwingelderveld

Familiepad Dwingelderveld

Het familiepad in Spier is een volledige verharde wandelroute van iets meer dan 2 kilometer die goed toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens en daarnaast een ideale route om te wandelen met kinderen. Honden mogen op een deel van de route loslopen. De kleur van de route is donkerblauw, het startpunt van deze route vind je ook weer aan de Oude Postweg 12 in Spier.

Wist je dat er nog een familiepad te vinden is in het Dwingelderveld bij Spier? Natuurmonumenten heeft een mooie wandelroute van 2,5 kilometer uitgezet over zowel beton- als vlonderpaden. Het startpunt van dit familiepad is bij parkeerplaats Achter ’t Zaand, vlakbij de schaapskooi. De route is onderweg niet aangegeven, maar je volgt gewoon het pad.

Lees ook: Dit zijn alle vlonderpaden in Drenthe

vlonderpaden Drenthe

Wandelroute Koelevaartsveen

Tijdens de wandelroute Koelevaartsveen wandel je door een afwisselend landschap langs meerdere vennetjes, over kronkelende paadjes door het bos en de heidevelden. Deze donkerblauw gemarkeerde wandelroute is 6,5 kilometer lang en honden zijn aangelijnd toegestaan. 

In tegenstelling tot bovenstaande wandelroutes begint deze route vanaf de parkeerplaats aan de Spieregerweg. Parkeer je auto niet aan de Oude Postweg 12, maar rij iets verder door richting Dwingeloo. Je ziet vanzelf een P-bord aan de zijkant van de weg staan.

doen in vakantie Drenthe

Wandelroute Lheederzand geel

De gele wandelroute Lheederzand start net als de Koelevaartsveen wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Spieregerweg. De route is 5 kilometer lang en voert je door een voormalig stuifzandgebied dat vanaf begin 1900 beplant is. Honden mogen aangelijnd mee.

Wandelroute Lheederzand rood

De rode Lheederzand route is met een lengte van 3 kilometer iets korter dan de gele. Het startpunt vind je ook voor deze route aan de Spieregerweg en honden mogen aangelijnd mee.

Wandelroute Witteveen

Wandelroute Witteveen voert je via het Lheebroekerzand over brede bospaden en langs gevarieerde natuur door het jeneverbeslandschap. De route is 6 kilometer lang en honden zijn aangelijnd toegestaan. Het laatste deel van de route loop je over een verharde weg. Let op: deze wandelroute start niet vanaf de Spieregerweg of Oude Postweg, maar net buiten Spier. Navigeer naar P-plaats Smalbroek of Camping Boszicht.

Wandelroute Telescoop

De laatste wandelroute in dit lijstje met wandelroutes in het Dwingelderveld die starten in of in de buurt van Spier is de wandelroute Telescoop. Aan de rand van de Dwingeloosche Heide staat de radiotelescoop van Dwingeloo, die tijdens de opening in 1956 met een doorsnee van 25 meter de grootste radiotelescoop ter wereld was. De telescoop kostte destijds 1 miljoen gulden en heeft tot nu toe al veel ontdekkingen opgeleverd, waaronder twee kleine sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg, die de namen Dwingeloo I en Dwingeloo II hebben gekregen. De route is 4 kilometer lang, wit gemarkeerd en honden mogen aangelijnd mee. Startpunt: Parkeerplaats Oude Hoogeveensedijk in Lhee.

Wandelroutes Dwingelderveld Bezoekerscentrum Ruinen

Het bezoekerscentrum van Nationaal Park Dwingelderveld is niet gevestigd in Spier, maar in Ruinen. Naast dat dit een startpunt is voor een aantal wandelroutes door het Dwingelderveld, kan je hier ook permanente en wisselende exposities bekijken. Ook zijn er toiletten, een cadeauwinkel en een koffiehoek aanwezig. Vanaf het bezoekerscentrum in Ruinen wandel je in een paar minuten naar de schaapskooi en de uitkijktoren.

De wandelroutes in het Dwingelderveld die starten in Ruinen zijn uitgezet door Natuurmonumenten. Je vindt hier een rode wandelroute van 4,5 kilometer, een witte wandelroute van 7 kilometer, een grijze wandelroute van 13 kilometer en een zwerfkeiroute van 2,7 kilometer.

Voor het bezoekerscentrum van Nationaal Park Dwingelderveld in Ruinen en het startpunt van de wandelroutes die hier door Natuurmonumenten zijn uitgezet navigeer je naar Benderse 22 in Ruinen. Voor meer informatie over de wandelroutes en het nationale park kan je binnenlopen bij het bezoekerscentrum.

Uitkijktorens Drenthe
Uitkijktoren Dwingelderveld

Nog meer mooie wandelroutes Dwingelderveld

In dit artikel hebben wij de wandelroutes die door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn uitgezet in Nationaal Park Dwingelderveld op een rijtje gezet. In het nationale park kan je naast deze uitgezette wandelroutes ook wandelen via de wandelknooppunten van Wandelnetwerk Drenthe.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

wandelroutes Dwingelderveld