Drents museum assen
Nederland,  Drenthe

Doen in Assen: 9 tips voor de hoofdstad van Drenthe

Bijgewerkt op 5 december 2022

Veel mensen kennen Assen van de TT dat ieder jaar op het circuit van de stad plaatsvindt. Maar Assen is zoveel meer dan motorrace. In dit artikel geven wij tips om te doen in of in de buurt van Assen.

Bezoek het Drents Museum

Het Drents Museum in Assen is beroemd om haar grote internationale tentoonstellingen en inspireert jong en oud met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis.

Naast de tijdelijke tentoonstellingen heeft het Drents Museum ook een indrukwekkende eigen collectie, waaronder wereldberoemde veenlijken, zoals het Meisje van Yde. Ook vind je hier het oudste vaartuig ter wereld: de Kano van Pesse.

Bekijk het actuele aanbod van de tentoonstellingen op de website van het Drents Museum.

Drents Museum vanuit de lucht. Foto: Drents Museum ©

Gevangenisdorp Veenhuizen

Op een kwartiertje rijden van Assen vind je het dorp Veenhuizen. Hier kan je onder andere bierbrouwerij Maallust en het Gevangenismuseum bezoeken. Een leuke activiteit om te doen als je meerdere dagen in (de buurt van) Assen verblijft.

Nieuwsgierig naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen? Hier lees je er meer over.

gevangenismuseum veenhuizen
Gevangenismuseum Veenhuizen

Maak een wandeling door het Asserbos

Aan de rand van Assen ligt één van de oudste bossen van Nederland met een geschiedenis die terugvoert tot aan de middeleeuwen. Naast diverse wandelpaden, beschikt het bos over een stadsboerderij, vogeleiland, hertenkamp en een waterspeeltuin. Leuk voor alle leeftijden!

Shoppen in het centrum van Assen

Het centrum van Assen heeft een groot aanbod van zowel bekende als minder bekende winkels. Je kan jezelf hier prima een hele dag vermaken en tijdens het winkelen even bijkomen op één van de gezellige terrassen. Lunch-tip: De Kaaswaag. Hier scoor je verrukkelijke belegde broodjes!

Handig! In het centrum van Assen zijn sinds kort twee drinkwater tappunten te vinden waar je je fles gratis kan bijvullen. Je vindt ze op de Brink tegenover het Drents Museum en op het Koopmansplein.

watertappunt assen
Drinkwater tappunt op de Brink tegenover het Drents Museum

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp bij Hooghalen in de toenmalige gemeente Westerbork. Op deze plek vind je nu het herinneringscentrum van Kamp Westerbork. Hier worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering gehouden.

In het museum leer je alles over de geschiedenis van Kamp Westerbork. Er worden veel activiteiten, zoals ooggetuigenlezingen, theatervoorstellingen en tentoonstellingen georganiseerd. Ook voor kinderen zijn er regelmatig speciale activiteiten te doen.

Op de website van Kamp Westerbork kan je terecht voor het het plannen van je bezoek.

Hunebedden bekijken in (de buurt van) Assen

In de buurt van Assen zijn veel hunebedden te vinden. Zo vind je het grootste hunebed van Nederland in Borger en vind je in Loon (D15), Balloo (D16) en Rolde (D17 en D18) nog een aantal hunebedden rondom Assen.

hunebed d27 borger
Het grootste hunebed van Nederland

Recreatiegebied Baggelhuizen

Recreatiegebied Baggelhuizen ligt aan de westkant van Assen en beschikt over onder andere een groot strand, speeleiland en vlonder in het water met glijbaan en een kabelbaan. Het water is ongeveer 2,5 meter diep.

Baggelhuizen assen
Baggelhuizen

Recreatiegebied Baggelhuizen is een mooie omgeving om te wandelen en te fietsen. Er loopt een mtb-route van bijna 10 kilometer door het gebied. In de omgeving van Baggelhuizen zijn diverse accommodaties te vinden en je bent hier niet ver van het centrum van Assen.

Op zoek naar accommodaties in Assen? Wij hebben een aantal leuke accommodaties in Assen voor jou op een rijtje gezet.

GeoTour Kop van Drenthe

In de Kop van Drenthe is een nieuwe activiteit te doen in de regio: geocachen. Geocaching is een schatzoektocht (op basis van GPS coordinaten) waar de digitale en echte wereld elkaar tegenkomen. Het is een hele leuke activiteit voor zowel jong als oud.

De verhaallijnen van de GeoTour Kop van Drenthe zijn: Diversiteit van het Landschap, Koloniën van Weldadigheid, Vrouw Lebbe, Meisje van Yde, Berend Botje, Ontstaan van Assen en TT (verhalen van toen).

Meer lezen over deze GeoTour in Drenthe? Klik dan hier.

Wandelen in de buurt van Assen

In de buurt van Assen vind je veel mooie natuur. Mede daardoor zijn er in Assen veel mooie wandelroutes te vinden. Zo vind je hier de Veenpluisroute, het Balloërveld en Nationaal Park Dwingelderveld in de buurt.

wandelen gijsselterkoelen
Wandelen in de buurt van Assen

Voor welke activiteit in Assen je ook gaat, wij wensen je veel plezier in de hoofdstad van Drenthe!

Overnachten in Assen

Blijf je een weekend in Assen, of ga je een paar dagen naar Assen? Bekijk dan eens deze hotels in Assen op Booking.com of deze unieke overnachtingen in Drenthe.

Misschien vind je dit ook leuk:

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!