Tips om te doen in Nijmegen en omgeving in het kort:

  • Maak een stadswandeling door Nijmegen
  • Bezoek het Afrika Museum
  • Fiets de Berg en Dalse Kroegjesroute
  • Drink een wijntje bij de grootste biologische wijngaard van Nederland
  • Eten en drinken in Nijmegen
  • Overnachten in Nijmegen

Maak een stadswandeling door Nijmegen

Om een goed beeld van een stad te krijgen vinden wij een stadswandeling altijd een leuke activiteit om mee te beginnen. Zoals we wel vaker tippen raden we je aan om een stadswandeling altijd zo vroeg mogelijk tijdens je bezoek te plannen, omdat je tijdens een wandeling door de stad veel ziet en een goed beeld krijgt van de leuke plekjes die de stad te bieden heeft. En dat zou nog zomaar eens van pas kunnen komen tijdens je verblijf!

Wij wandelden deze route van zo’n 5 kilometer dwars door de stad. Tijdens de stadswandeling wandel je langs bezienswaardigheden en ontdek je veel leuke plekjes, zoals de Waalkade, het Kronenburgpark en de leukste winkelstraatjes van de stad.

Als je graag meer te weten komt over de bekende en minder bekende pareltjes van de stad kan je binnenlopen bij Citystore Nijmegen. De medewerkers van de Citystore staan van woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur voor je klaar en voorzien je graag van inspiratie om te zien en doen in Nijmegen en omgeving. Kijk ook zeker even rond tussen de typische Nijmeegse producten die je hier kan kopen, bedacht en gemaakt door lokale ondernemers. Je vindt de Citystore op de Grote Markt midden in het gezellige centrum van de stad.

Handig om te weten: In en rondom het centrum van Nijmegen vind je meerdere parkeergarages met allemaal dezelfde tarieven. Vanaf de parkeergarages ben je binnen een paar minuten wandelen in het centrum van de stad.

Bezoek het Afrika Museum

Na onze kennismaking met het gezellige centrum van Nijmegen stapten we in de auto naar het Afrika Museum. Dit museum ligt in de heuvelachtige omgeving van Berg en Dal op ongeveer 15 minuten rijden vanuit het centrum van Nijmegen en is gewijd aan kunst en cultuur van het Afrikaanse continent. 

Naast de regelmatig wisselende tentoonstellingen, illustreert het museum door middel van persoonlijke verhalen en hedendaagse kunstwerken hoe onze band met het Afrikaanse continent verweven is. In het aangrenzende museumpark kan je de traditionele architectuur in nagebouwde dorpen van volkeren uit Ghana en Mali bekijken.

Let op: Het Afrika Museum in Berg en Dal is sinds eind november 2023 definitief gesloten. Als er updates zijn over een eventuele doorstart op een andere locatie wordt dat via deze website gecommuniceerd.

Fiets de Berg en Dalse Kroegjesroute

Tijdens het ontdekken van nieuwe bestemmingen wisselen wij cultuur, historie en natuur graag met elkaar af. En dan kom je in Nijmegen en omgeving niets te kort, want naast de rijke historie vind je hier talloze mogelijkheden om te genieten van het vele groen en de natuur die de regio rijk is. Zo zijn er bijvoorbeeld veel verschillende fietsroutes te vinden, waarvan eentje de Berg en Dalse Kroegjesroute is. 

De Berg en Dalse Kroegjesroute is een samenwerking tussen negen gezellige kroegjes en herbergen die door meer dan 300 kilometer aan fiets- en wandelroutes met elkaar verbonden zijn via de bekende knooppunten. Tijdens de route kan je afstappen bij een of meerdere kroegjes om even bij te tanken. Een van de ‘kroegjes’ langs de Kroegjesroute is Brasserie Charley. Binnen zitten kan altijd, maar bij mooi weer kan je hier ook plaatsnemen in de prachtige binnentuin voor een lekkere lunch, diner of om wat te drinken. Adres: Nieuwe Holleweg 4, Beek-Ubbergen (vlakbij fietsknooppunt 61).

De combinatie van rivier- en heuvellandschappen gecombineerd met cultuur, historie en wijnbouw, maakt Berg en Dal een uniek fiets- en wandelgebied in Nederland. Het gebied ligt ingeklemd tussen Maas en Waal en dat zorgt tijdens de route voor prachtige uitzichten. Wat ons betreft zeker een aanrader om te doen tijdens je verblijf in (de buurt van) Nijmegen! Meer informatie over de Kroegjesroute vind je op deze website.

Tip: Heb je zelf geen elektrische fiets of neem je die liever niet mee? Via Nijmegen Actief kan je een (elektrische) fiets huren en de omgeving van Nijmegen verkennen!

Drink een wijntje in de grootste biologische wijngaard van Nederland

Het glooiende landschap rondom Groesbeek is een perfecte locatie voor het verbouwen van groente en fruit, waaronder pompoenen en druiven. En vooral dat laatste maakt de omgeving van Groesbeek uniek in Nederland. Bij het Nederlands Wijnbouwcentrum, gelegen aan de wijngaard van Wijnhoeve de Colonjes, kan je zelf ervaren hoe Nederlandse wijn smaakt en hoe druiven groeien en worden geoogst. De biologische wijngaarden van de Colonjes zijn gelegen op de zuidelijke hellingen van Groesbeek en met inmiddels meer dan 13 hectare wijngaarden is de Colonjes de grootste biologische wijngaard van Nederland.

Rondleidingen zijn bijna het hele jaar door mogelijk, maar extra leuk in het najaar, wanneer de druiven rijp zijn en geoogst worden. Het gezellige terras aan de rand van de wijngaard nodigt uit om neer te strijken voor een heerlijke lunch met natuurlijk een wijntje van Nederlandse bodem. Een wijnproeverij is ook mogelijk en zeker aan te raden. Voor meer informatie over de verschillende arrangementen en de openingstijden kan je terecht op de website van het Nederlands Wijnbouwcentrum. Adres: Bredeweg 2, Groesbeek.

Lees ook: Onze tips voor een paar actieve dagen op de Veluwe

Nederlands Wijnbouwcentrum

Eten en drinken in Nijmegen

Dé hotspot in het centrum van Nijmegen is Stadscafé en Restaurant de Waagh. Dit grote en prachtige gebouw vind je op de Grote Markt en is een unieke locatie om aan te schuiven voor een hapje en een drankje. Een andere leuke plek om iets te eten en drinken in Nijmegen is De Waalkade. Strijk hier neer in een van de vele restaurants en barretjes en geniet van een hapje en een drankje met uitzicht over de rivier de Waal. Natuurlijk vind je ook buiten de stad in de omliggende dorpjes een heleboel leuke zaakjes, waarvan de meeste prachtig gelegen in het groene heuvellandschap.

Overnachten in Nijmegen

Wij verbleven twee dagen in Nijmegen en omgeving en hadden stiekem nog wel een paar dagen langer willen blijven. Overnachten deden we bij Herberg ’t Zwaantje in Mook, vlakbij Groesbeek en precies op de grens van Limburg en Gelderland. Gelegen tussen het Groesbeekse Bos en de Mookerheide is dit een perfecte uitvalsbasis om Nijmegen en omgeving te ontdekken.

Vanaf Herberg 't Zwaantje starten veel wandel- en fietsroutes (fietsknooppunt 46), zoals de hierboven genoemde Berg en Dalse Kroegjesroute, de Grote Berg en Dalse route en wandelroutes door het Groesbeekse Bos en de Mookerheide. Ook als je niet bij Herberg 't Zwaantje overnacht is dit een leuke plek om voor of tijdens je wandel- of fietstocht even af te stappen en neer te strijken op het gezellige terras. Op elk moment van de dag is dit een fijne plek en op de uitgebreide lunch-, borrel- én dinerkaart vind je ook een aantal vegetarische en alcoholvrije opties.

Tip: Bekijk hier alle hotels in het Rijk van Nijmegen

doen in Nijmegen tips

Duik in het groen en ontdek het verleden

Nieuwsgierig wat (de omgeving van) Nijmegen naast onze tips nog meer te bieden heeft? Bekijk de officiële website van Visit Nijmegen en laat je inspireren voor je bezoek. 

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Gelderland

tips doen in Nijmegen