Het Delftse Hout

Het Delftse Hout is één van de stadsdelen van Delft en ligt vlak achter de Ikea. Het bekendste deel van het gebied is de Grote Plas, een waterplas van maar liefst 20 hectare groot. De Grote Plas is één van de twee waterplassen in het gebied. Iets verderop ligt de Dobbeplas. Deze laatste plas is deels afgezet als zwemplas en om de hele plas liggen wandelpaden. Tijdens een wandeling door het Delftse Hout, kan de Dobbeplas niet ontbreken. 

Delftse Hout
Delftse Hout

Overnachten en lunchen in het Delftse Hout

Ga je naar het Delftse Hout dan kun je overnachten op één van de campings, vakantieparken of Hotel De Uylenburg. Geniet van heerlijke lunchplekjes, fantastische picknickvelden en terrasjes. Haal je verse groente en vlees bij de boer en geniet van de rust op Stiltegoed tussen de schapen. 

Mijn favoriete plek in het gebied is Café Du Midi. Na een wandeling door het Delftse Hout sluit ik standaard af met koffie en appeltaart of een uitgebreide lunch bij dit heerlijke café. Door de landelijke sfeer en de verse ingrediënten kan het niet anders, dan dat je hier nog eens terug wilt komen. 

Wandeling door het Delftse Hout

De wandeling die ik maakte door dit gebied is de Trage Tocht Delfgauw. De route start vanaf de parkeerplaats van restaurant De Schaapskooi. Hier is ook een kinderboerderij te vinden. Ik wandelde om de heemtuin heen en doorkruiste weilanden. In de weilanden passeer ik ooievaars, lepelaars en ganzen, op zoek naar voedsel. Vanaf de weilanden gaat de wandeling over een aantal boerenerven naar het eerste bosperceel. Afwisselend is één van de woorden die passend is bij het Delftse Hout. Geen lange saaie stukken, maar een ander landschap elke honderd meter. Het ene moment bekijk je een buizerd in de bomen, het andere moment tuur je over de weilanden naar watervogels. 

Via de wandelpaden van het Bieslandse bos komt de wandeling uit bij de Dobbeplas. Over wandelpaden kom ik uiteindelijk uit op het strandje. Hier staan hondenbezitters te praten terwijl hun honden elkaar achterna zitten in het water. 

Via het Oude Amfitheater naar de Grote Plas

Nadat de wandeling de Dobbeplas verlaat, steek ik het fietspad over en kom uit in het Bieslandse Bos. Via rechte, strakke lanen kom ik uit bij het oude amfitheater. Een theater dat nog steeds gebruikt wordt in de zomermaanden. Het is een leuke plek om even te zitten en uit te kijken over de weilanden voor je. 

Na een kleine rustpauze doorkruis ik het Bieslandse Bos verder, ga door het klaphek en zet koers voor de Grote Plas. De wandeling gaat langs de Grote Plas. Je kunt even van de route afwijken om de plas van dichterbij te bekijken. Via bruggetjes en nog meer watertjes eindigt de wandelroute weer bij de kinderboerderij en het restaurant.

Praktische informatie

Parkeren: Korftlaan, Delft
Start route: De Schaapskooi, Korftlaan 3, 2616 LJ Delft
Markering: via routebeschrijving of GPX-bestand
Lengte van de route: 12 kilometer

Delftse Hout

Meer wandelroutes in het Delftse Hout

Dit natuurgebied ligt op 15 minuten rijden van mijn huis en ik kom er dan ook regelmatig. Vaak struin ik wat over de wandelpaden, zonder routebeschrijving. Ik geniet van de jonge dieren en bloemen in de lente, van de zonnestralen op een zomerse avond en van alle kleuren in de herfst. Natuurlijk is de Trage Tocht niet de enige wandeling door het Delftse Hout. Mocht je een kortere route willen wandelen, bekijk dan de folder van staatsbosbeheer. In deze folder staan ook alle parkeerplaatsen aangegeven. 

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Mascha Looije

Hi! Ik ben Mascha en kan mij een weekend zonder wandelavontuur niet meer voorstellen. Al die avonturen deel ik in mijn blogs en via Instagram. Van een ontmoeting met 15 jonge stieren in een wei tot een magische zonsopkomst op de Veluwe.

Lees hier alle artikelen over

Zuid-Holland

wandeling Delftse Hout