Drielandenpunt

De rivier de Moezel ontspringt in de Franse Vogezen om daarna via Luxemburg in het Duitse Koblenz uit te monden in de Rijn. Volg je de Moezel dan reis je dus door drie landen. Wij beperkte ons tot het Duitse deel waar we in het plaatsje Ediger-Eller verbleven. Vanuit hier kun je heel wat bijzondere plekken bezoeken en ontdek je ook de sporen die de Romeinen in dit gebied ooit achterlieten.

Zoals in de stad Trier met haar Porta Nigra, één van de best bewaarde Romeinse stadspoorten in Noord-Europa. Maar ook de wijnterrassen zijn overblijfselen van de Romeinen, 'geen Romein zonder wijn' wordt weleens geschreven. Wijnliefhebbers zijn ze nog altijd dankbaar, want van de heerlijke Riesling die hier (onder andere) vandaan komt kun je op veel bijzondere plekken genieten.

moezel Duitsland
Het landschap van de Moezel-regio

Overal bijzonder vakwerk

Wij verbleven zoals gezegd in het plaatsje Ediger-Eller, niet groot maar de mooie vakwerkhuizen, meerdere wijnhuizen en goede restaurants bieden genoeg voor een aangenaam verblijf. Op nog geen 5 auto minuten hier vandaan vind je de Bremmer Calmont, de steilste wijnberg van Europa. Je beseft ook dat de wijnbouw hier een vak apart is. En mocht je de fikse klim naar boven maken dan word je daar rijkelijk voor beloond door fantastische uitzichten.

Voor dat andere vakwerk in de vorm van architectuur kun je je hart ophalen in de bekende(re) plaatsen zoals Cochem en Bernkastel-Kues. Cochem is behoorlijk toeristisch en dus druk maar met een hooggelegen middeleeuwse burcht, de Reichsburg, en mooi centrum zeker de moeite waard.

Bernkastel-Kues is waarschijnlijk één van de mooiste dorpen die je gaat tegenkomen. Het centrum lijkt een grote tentoonstelling van vakwerkhuizen. Mocht je tussen Cochem en Bernkastel-Kues even een extra stop willen maken, doe dat dan in het kleine maar o zo charmante Beilstein. 

Vakwerk in Bernkastel-Kues Moezel
Vakwerkhuisjes in Bernkastel-Kues

Iedere bocht de moeite waard

Naast dorpen en stadjes vol vakwerkhuizen liggen er aan de Moezel ook vele burchten en kastelen. Een van de bekendste en mooiste is de ruim 850 jaar oude Burg Eltz die sprookjesachtig oprijst in een dal achter de Moezel.

Onderweg naar al deze bijzondere plaatsen kijk je sowieso je ogen uit. Iedere bocht die je maakt in deze Moezel vallei geeft weer een nieuwe schitterende aanblik op groene heuvels, oprijzende kastelen in de verte en charmante dorpjes waar je doorheen rijdt. In de rozentuin van het landhuis waar wij verbleven genoten wij in ieder geval elke avond weer van een heerlijk glas lokale wijn, uitkijkend over de Moezel en naar de volgende dag.

Reichsburg Cochem Moezel
Reichsburg Cochem

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Suzanne Bremen

Samen met Robert en onze labrador Charlie woon ik al meer dan 25 jaar in Arnhem. Ik ga heel graag naar Italië, maar ook de Moezel, Kroatië, Bali en Madeira hebben mij betovert. Ik hoop jullie met mijn verhalen mee te nemen en warm te maken om er zelf ook naartoe te gaan.

Lees hier alle artikelen over

Duitsland

Moezel Duitsland