Wat is Roter Hahn?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Wat is Roter Hahn? Roter Hahn is een merk voor boerderijvakanties in de Italiaanse regio Zuid-Tirol. Het idee is simpel: Je verblijft op een boerderij waar je het dagelijkse leven van de boer van dichtbij kunt meemaken. Natuurlijk heb je zelf de vrijheid om te gaan en staan waar je wil, maar als je het leuk vindt kan je een rondleiding krijgen, de boer helpen en meer over het boerenleven te weten komen.

roter hahn ervaring

Dit kan je verwachten

Dit is wat je kan verwachten als je verblijft op een boerderij die is aangesloten bij Roter Hahn:

Een echte boerderijervaring: Je slaapt in gezellige accommodaties op een werkende boerderij. Je kunt meehelpen met het voeren van de dieren, het melken van de koeien, en nog veel meer.

Hoge kwaliteit: De boerderijen van Roter Hahn moeten aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Dat betekent schone, comfortabele en goed onderhouden verblijven.

Lokale producten: Veel boerderijen maken hun eigen producten zoals kaas, wijn, fruit en groenten. Je kunt deze meestal vers van de boerderij kopen en proeven. Ontbijt je ook op de boerderij? Grote kans dat het ontbijt uit veel lokale en zelfgemaakte producten bestaat.

Natuur en activiteiten: De boerderijen liggen vrijwel allemaal in prachtige gebieden die perfect zijn om te wandelen en fietsen, maar vooral om op een ontspannen manier te genieten van de natuur. 

Roter Hahn biedt een leuke, ontspannen en leerzame vakantie die goed is voor de lokale boeren en de natuur. Het is de perfecte manier om even tot rust te komen en tegelijkertijd het echte boerderijleven te ervaren. Voel je nergens toe verplicht, want het blijft tenslotte wel vakantie.

Je kunt trouwens in alle seizoenen op een Roter Hahn boerderij verblijven. In de lente, zomer en de herfst zijn de boerderijen het startpunt van vele wandel- en fietsroutes, in de winter de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in de sneeuw. Op sommige boerderijen zelfs met langlaufloipes recht voor de deur.

Onze ervaring met Roter Hahn

Hoog tijd om onze ervaring met Roter Hahn te delen. Als we na ruim 1100 kilometer rijden aankomen in Zuid-Tirol bekruipt ons al snel een vakantiegevoel. Het is hier – op een aantal drukbezochte bezienswaardigheden na – nog heerlijk rustig. En dat is niet zo gek ook: Slechts drie procent van Zuid-Tirol is bevolkt, de rest is natuur. En dat gaan wij de komende dagen ontdekken. Maar niet voordat we inchecken bij Steineggerhof en kennis maken met Marlene.

Marlene runt de boerderij en de appartementen samen met haar man, maar ook hun drie kinderen werken mee op de boerderij. Het is hard werken, maar wel enorm leuk om een week lang getuige te mogen zijn van hun passie en liefde waarmee ze al het werk uitvoeren. Omdat wij overdag vooral op pad zullen zijn, spreken we af dat we op dag 3 een rondleiding over de boerderij krijgen. Nadat we de sleutels van ons appartement in ontvangst hebben genomen, halen we onze spullen uit de auto. De eerste indruk is meer dan goed!

Vanaf ons balkon hebben we een prachtig uitzicht over de bergen en het Gsiesertal. Het is een rustige omgeving en juist dat maakt het voor ons een ideale uitvalsbasis. Overdag bezoeken we een aantal niet te missen highlights in de Dolomieten en zijn we dus veel in beweging, ’s ochtends en ’s avonds genieten we van de rust op de boerderij en laden we op. 

Dat opladen gaat hier trouwens prima, want er staat dagelijks een vers en lokaal ontbijt voor ons klaar. En na een actieve dag nemen we vaak nog even plaats in de infraroodsauna. Niet alle boerderijen die bij Roter Hahn zijn aangesloten beschikken over dezelfde faciliteiten. Sommigen hebben bijvoorbeeld een zwembad, anderen een sauna, of soms zelfs allebei. Via de boekingsmodule op de website van Roter Hahn kan je filteren op jouw wensen en bekijk je eenvoudig welke dieren er op de boerderij leven. Daarnaast kan je kiezen voor een boerderij met vee, fruitteelt, wijnbouw of een combinatie van dat. De faciliteiten verschillen per boerderij, waardoor er in meerdere prijsklassen accommodaties te vinden zijn.

Tijdens de rondleiding op onze derde dag vertelt Marlene ons meer over de boerderij, de dieren die er rondlopen en laat ze ons de andere appartementen zien. Op Steineggerhof leven veel dieren, waaronder kippen, geiten, een pauw en koeien. Al zijn de koeien in het voorjaar op de berg, waar ze in alle rust in de alpenweide staan te grazen.

Na een week te hebben mogen genieten van de rust en het leven op de boerderij, kunnen we eigenlijk niets anders dan een verblijf bij Roter Hahn aanraden. Het is wat ons betreft een unieke manier van vakantie vieren. Volwassenen komen tot rust in de natuurlijke omgeving, waar een actieve dag nooit ver weg is. Voor kinderen is een verblijf op een Roter Hahn-boerderij een leuke manier om kennis te maken met een vakantie in de bergen.

roter hahn Dolomieten

Reis gratis met het openbaar vervoer door Zuid-Tirol

Goed om te weten: Bij de meeste accommodaties in Zuid-Tirol, waaronder die van Roter Hahn, is een Südtirol Guest Pass inbegrepen. Met deze pas kan je tijdens je verblijf gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Handig, want naast (ski)bussen en regionale treinen mag je in sommige regio’s ook gratis in een aantal kabelbanen stappen. De voordelen verschillen per regio, de gastheer of gastvrouw van je accommodatie kan je er meer over vertellen.

Roter Hahn als uitvalsbasis voor de Dolomieten

Omdat de boerderijen van Roter Hahn allemaal in Zuid-Tirol gelegen zijn, zijn ze ook een perfecte uitvalsbasis om de Dolomieten te ontdekken. Zo verbleven wij bij Steineggerhof in Gsiesertal / Val Casies, vlakbij het stadje Welsberg / Monguelfo. Wat ons betreft een fijne uitvalsbasis voor een roadtrip door de Dolomieten.

Wat goed is om rekening mee te houden, is dat de onderlinge afstanden tussen de bezienswaardigheden en hotspots in de Dolomieten groot zijn. Voor welke uitvalsbasis je ook kiest, er zal ongetwijfeld eentje dichtbij zijn, maar voor de meeste highlights in de Dolomieten zul je toch echt een stukje moeten rijden. Wij kozen daarom voor deze rustige uitvalsbasis in de natuur, in plaats van het drukke en duurdere Bolzano, Ortisei of Cortina d’Ampezzo.

Lees ook: Praktische tips en info voor de Dolomieten

Dolomieten

Ontdek het zelf

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn wij erg positief over Roter Hahn en is het wat ons betreft zeker een aanrader. Wil jij ook een keer op een Roter Hahn boerderij verblijven? Bekijk alle accommodaties van Roter Hahn op deze website en kies er eentje uit die bij jouw wensen past.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

ervaring Roter Hahn