Fietsen in Fontainebleau

Voor deze fietstocht bevond ik mij in het bos van Fontainebleau, een natuurgebied iets ten zuiden van Parijs. Deze regio is vooral bekend om de vele boulders, een waar paradijs voor de sportieve klimmer. Desalniettemin, leent deze regio zich uitstekend voor een prachtige fietstocht. Wij verbleven in Bois-le-Roi, waar ik ook mijn fietstocht startte.

De gehele route is 67 kilometer maar is makkelijk in te korten. Daarnaast heeft de route ongeveer 350 hoogtemeters. Je kunt mijn exacte route op Strava vinden. Ben je meerdere dagen in de omgeving en wil je nog een andere ronde fietsen? Check dan deze route rondom het bos van Fontainebleau.

Melun aan de Seine

Vanuit Bois-le-Roi steek je de Seine over richting het kleine Franse dorpje Chartrettes. Vanaf hier fiets je via Vaux-le-Pénil naar Melun. Melun ligt aan de Seine en is een voorstad van Parijs. Ondanks dat de stad niet veel bezienswaardigheden heeft, heet het een autovrij centrum en kun je mooi wandelen langs de binnenhaven en het water. Daarnaast is het in de omgeving, naast Fontainebleau, een plek met verschillende keuzes aan restaurants. Ook heeft Melun, net als Bois-le-Roi een treinstation waarmee je binnen een half uur in centrum Parijs bent. 

Château Vaux-le-Vicomte

De eerste grote bezienswaardigheid tijdens de fietstocht is kasteel Vaux-le-Vicomte. Over een statige laan met hoge bomen aan beide kanten fiets je richting dit kasteel. Ondanks dat dit kasteel onder buitenlandse toeristen minder bekend is, is het een belangrijk bouwwerk in de Franse geschiedenis. 

Het werd in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van Nicolas Fouquet, een hoge ambtenaar en minister van Financiën onder Lodewijk XIV. Na de aankoop van de grond, liet hij het kasteel bouwen door een trio van architecten, . Dit trio zou later ook het, veel bekendere, kasteel van Versailles ontwerpen en daarmee is kasteel Vaux-le-Vicomte een inspiratiebron voor het kasteel van Versailles geweest.

Het kasteel is bijna het gehele jaar door te bezoeken, waarbij je €21,90 betaalt om het kasteel en de tuinen te bezoeken en €16 om alleen de tuinen te bezoeken. Ik raad aan om vooraf de openingstijden en huidige tarieven van Chateau Vaux-le-Vicomte te bekijken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Kasteel Vaux-le-Vicomte
Château Vaux-le-Vicomte

Zonnebloemen onderweg naar Château Blandy-les-Tours

Na enkele kilometers door het schattige dorpje Moisenay en langs zonnebloemvelden, doemt in de verte Blandy-les-Tours op. De burcht op de heuvel is al goed te zien vanuit de verte en na een kort klimmetje, sta je meteen naast de burcht.

fietsen fontainebleau
Burcht Blandy-les-Tours

De burcht van Blandy-les-Tours stamt uit de Middeleeuwen. Het gebied van Blandy wordt al bewoond sinds de prehistorie. Gedurende de Oudheid, was het terrein in bezit van Blandius waar ook de naam van het stadje vandaan komt. Gedurende de eeuwen, heeft het kasteel verschillende  aanpassingen ondergaan waaronder versterkingen aan de torens. Vanaf de jaren 80 is het kasteel geheel gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke stijl.

Om het kasteel te bezoeken betaal je €7 en voor €3 extra huur je een audio guide. Gedurende het jaar heeft het kasteel verschillende openingstijden en ook de hierboven getoonde prijzen kunnen inmiddels afwijken. Het is aan te raden om dit vooraf te checken. Mocht je na je bezoek zin hebben in een kop koffie, dan zijn er rondom het kasteel verschillende café's te vinden waar je op het terras kunt zitten met een mooi uitzicht op het kasteel. 

Kleine dorpjes in de buurt van Fontainebleau

Na Blandy-les-Tours rijd je verder richting Champeaux waarna je nog iets verder noordwaarts gaat door het Franse platteland voordat je weer richting de Seine rijdt. Mocht je de route iets willen inkorten, is dit een goede plek. Je kunt vanaf Champeaux rechtstreeks richting Bombon gaan en de noordelijke lus hiermee overslaan. Na Bombon kom je terecht in iets meer bebost gebied. Dit biedt, zeker bij hoge temperaturen, aangename verkoeling en geeft mooie afwisseling met het Franse platteland. 

fontainebleau fietsen
Fietsen in Fontainebleau

Sivry-Courtry is het laatste dorpje dat je passeert voordat je weer aankomt in Chartrettes. Het is een typisch klein Frans dorpje met een mooi kerkje waar een klein kasteel is dat nu in gebruik is als bed & breakfast. Aangekomen in Chartrettes kun je weer oversteken om uit te komen in Bois-le-Roi en hiermee sluit je je fietstocht af met een prachtig uitzicht over de Seine.

Dit artikel over fietsen in Fontainebleau is geschreven door gastblogger Linda van reisblog TravelLin. Alle foto's in dit artikel zijn gemaakt door en eigendom van Linda. De prijzen in dit artikel zijn voor het laatst gecontroleerd in januari 2023 en kunnen inmiddels afwijken.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Linda Punt

Hoi, ik ben Linda, globetrotter sinds ik een klein meisje ben en reisblogger sinds 2021! Het uitzoeken van een nieuwe reis is voor mij een hobby en ik deel graag mijn ideeën en tips met anderen. Daarbij treed ik graag buiten de gebaande paden en ben ik het liefst actief in de natuur.

Lees hier alle artikelen over

Frankrijk

fontainebleau chateau