Wat is een foodwalk?

Een foodwalk is een culinaire wandeltocht waarbij deelnemers verschillende eetgelegenheden bezoeken om gerechten te proeven of juist de natuur in gaan om tijdens een wandeling zelf producten te plukken en verzamelen, om hier vervolgens een maaltijd mee te bereiden. Dat laatste is bij een foodwalk van Proefkamer het Reestdal het geval.

Tijdens deze foodwalk verzamel je al wandelend door de natuur wat het seizoen je te bieden heeft. In de herfst en vroege winter zijn dit bijvoorbeeld eetbare paddenstoelen en kruiden, in het voorjaar en de zomer vooral veel kruiden, bloemen en planten. Al tijdens de foodwalk begrijp je wat ze bedoelen met de uitspraak 'onkruid bestaat niet'.

Onze foodwalk door het Reestdal

Wij waren nieuwsgierig en gingen de foodwalk zelf ervaren. Na een kennismaking in zijn atelier in Dedemsvaart neemt chef-kok en natuurgids Daniel Polman van Proefkamer het Reestdal ons mee naar buiten, de natuur van het Reestdal in. We stappen in de auto en rijden naar Bezoekerscentrum De Wheem in Oud-Avereest, wat een goed startpunt is voor een wandeling door het Reestdal.

Omdat het tijdens onze foodwalk al bijna december is, verwacht je misschien dat er minder te plukken is dan in het voorjaar of de zomer. Toch is er nog genoeg smaakvols te vinden om straks te kunnen verwerken in een lekkere lunch. We zijn de auto nog maar net uitgestapt als Daniel iets in de berm ziet dat we straks goed kunnen gebruiken ter garnering, we plukken het en stoppen het in onze mand.

We wandelen verder en passeren onderweg een bekende van Daniel, waar we een kort praatje mee maken. Terwijl de wolken langzaam plaats maken voor de zon, spotten we in de verte een paar reeën, die ook op zoek naar een maaltijd zijn. En hoewel zij het meteen opeten, leggen wij onze oogst voorzichtig in het mandje. Al deze door ons geplukte planten en kruiden vormen straks namelijk de basis voor een heerlijke maaltijd die we zelf gaan bereiden.

Tussen het plukken door leren we van Daniel meer over de bloemen, planten en kruiden die in het Reestdal groeien. Het is leuk om te horen wat er in de andere seizoenen nog meer groeit. Zo kan je in de zomer zelfs hop plukken! Voor nu houden wij het bij een paar paddenstoelen en wat planten en kruiden. We wandelen richting de parkeerplaats, om weer in de auto te stappen en terug naar het atelier te rijden.

De culinaire belevenis

Aangekomen in het atelier warmen we op met een kopje koffie en een huisgemaakt appelgebakje, om vervolgens aan de slag te gaan in de keuken. We gaan een deel van onze oogst verwerken in smeersels en brood. Van de paddestoelen maakt Daniel een hartig taartje met ui en prei. Dat komt niet uit het bos, maar wel uit zijn eigen tuin vlakbij het atelier.

Omdat we meer planten en kruiden hebben geplukt dan we nu kunnen gebruiken maken we alles schoon, zodat het de komende dagen in andere gerechten verwerkt kan worden. Onze mand zat vol met onder andere akkermunt, fluitenkruid, bijvoet, veldzuring en zevenblad. Stuk voor stuk ingrediënten die de gerechten van Daniel smaakvol maken.

Praktische informatie over de foodwalk

Een foodwalk van Proefkamer het Reestdal is een leuk uitje met familie, vrienden en collega’s. Je hebt de keuze tussen een lunch, diner of proeverij van de barbecue, waarbij uiteraard rekening gehouden wordt met mensen die een voorkeur hebben voor vega(n). 

Je kan de foodwalk reserveren door een e-mail te sturen naar info@proefkamerhetreestdal.nl. Het adres van Proefkamer het Reestdal is Julianastraat 1b in Dedemsvaart. Parkeren kan gewoon voor de deur. De minimale deelname voor de foodwalk is 10 personen, maar kleinere groepen kunnen altijd even contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Bij Proefkamer het Reestdal kan je los van de foodwalk ook terecht voor diner. Je reserveert een tafel in het atelier en geniet van een 4-, 5- of 6-gangen verrassingsmenu dat ter plekke in de open keuken voor je wordt bereid. Ook tijdens het diner staan wildpluk en de smaken van het seizoen centraal.

Hardenberg als uitvalsbasis om het Reestdal te ontdekken

Het Reestdal ligt op de grens van Drenthe en Overijssel en mede hierdoor is Hardenberg een fijne uitvalsbasis om de regio te ontdekken. In het Reestdal, maar ook het nabijgelegen Vechtdal maak je eindeloze wandelingen zonder ook maar iemand tegen te komen. In de omgeving van Hardenberg is altijd iets te zien, te proeven of te beleven. Even helemaal niets, of juist ontspanning door inspanning, er zijn mogelijkheden genoeg.

Nieuwsgierig wat de omgeving van Hardenberg voor leuks te bieden heeft voor een dagje, weekend of zelfs langer? Op de website van Visit Hardenberg lees je meer en vind je inspiratie voor je bezoek aan deze nog onontdekte regio.

Lees ook: 5x mooie gebieden voor een wandeling in Hardenberg

Reestdal

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Overijssel

foodwalk Reestdal