Ganzenpoel wandeling
Nederland,  Drenthe,  Friesland

Ganzenpoel wandeling in het Drents-Friese Wold

Bijgewerkt op 7 februari 2023

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit Nationale Park is één van de grootste natuurgebieden van Nederland en behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa. Wij trokken onze wandelschoenen aan en kozen voor de Ganzenpoel wandeling dwars door het Drents-Friese Wold.

Ook leuk en in de buurt: Bosbergtoren Appelscha

Startpunt van de Ganzenpoel wandeling

Ganzenpoel wandeling

Het startpunt van deze wandelroute is: Waterseveld, 8438 Wateren (vlakbij Diever). De route is 5 kilometer lang en parkeren doe je op de parkeerplaats aan het einde van deze doodlopende weg. Vanaf hier start de wandelroute.

Honden mogen aangelijnd mee op deze wandelroute

Voor deze mooie wandelroute door bosgebied met heidevelden, moeras en stuifzand volg je de rode pijltjes. De route is gevarieerd en kent een afwisselend landschap. De ideale plek voor een rustige wandeling.

Schotse Hooglanders in het Drents-Friese Wold

Ook kun je tijdens de Ganzenpoel wandeling Schotse Hooglanders tegenkomen. Schotse Hooglanders zijn (g)razend populair bij wandelaars, fotografen en bloggers. Meestal zijn ze lastig ‘te vinden’. In dit artikel lees je waar je Schotse Hooglanders kunt spotten in Drenthe.

schotse hooglanders Drents-friese wold
Schotse Hooglanders in Drenthe

Een stukje geschiedenis

Naast de mooie natuur kom je onderweg ook een stukje geschiedenis van dit gebied tegen. Het heideveld van dit natuurgebied werd door leden van de Knokploeg Noord-Drenthe gebruikt om onder te duiken na een succesvolle overval op de gevangenis in Assen in 1945.

De nazi’s zijn op zoek naar de mensen die ‘gevangenen’ hebben bevrijd. Er wordt een plek in het bos gebouwd, waar leden van de Knokploeg kunnen verblijven en onderduiken. Het boshol wordt de Prins Bernhard Kazerne genoemd.

Op de website van 75 jaar Vrijheid en de foto hieronder lees je er meer over.

ganzenpoel wandeling

Meer wandelroutes in Drenthe

Ben je opzoek naar nog meer mooie wandelroutes in Nederland en dan vooral door Drenthe? Bekijk dan deze pagina. Hier hebben wij alle wandelroutes overzichtelijk gebundeld.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!