Geierlay hangbrug

De Geierlay hangbrug ligt in de Hunsrück in deelstaat Rijnland-Palts (Duits: Rheinland-Pfalz). Een prachtige regio die bekend staat om haar groene en bergachtige landschappen met vele wijngaarden en bossen. De brug - die in het Duits Hängeseilbrücke Geierlay wordt genoemd - zweeft 100 meter boven het Mörsdorfer Bachtal, wat zorgt voor een geweldig uitzicht over het dal en het omliggende landschap.

Met een lengte van 360 meter (!) is de Geierlay inmiddels niet meer de langste hangbrug van Duitsland, maar behoort het zeker nog tot een van de mooiste. Het voetpad is 85 centimeter breed, waardoor tegenliggers elkaar nog net kunnen passeren. De 6 maanden durende bouw was in oktober 2015 afgerond en kostte in totaal maar liefst 1,2 miljoen euro. Dat is natuurlijk enorm veel geld, maar dat maken de vele toeristen die hierdoor ieder jaar naar de regio komen wel weer goed. Toegang tot de brug is gratis, parkeren daarentegen niet, daarover lees je verderop in dit artikel meer.

geierlay hangbrug

Een glooiend landschap vol wijngaarden

Op een zonnige zaterdagochtend stappen we rond een uur of 10 in de auto richting het dorpje Mörsdorf. Vanaf onze accommodatie in Saulheim is het iets meer dan een uur rijden naar de Geierlay hangbrug, maar de route er naartoe is al een uitje op zich. Onderweg rijden we door een glooiend landschap en genieten we van een prachtig uitzicht over de vele wijngaarden. Helaas zitten er nu wij er zijn (maart) nog geen bladeren, laat staan druiven, aan de takken. Ondertussen doorkruizen we meerdere kleine dorpjes en proberen we ons een voorstelling te maken van hoe mooi het hier in de zomer en het najaar wel niet moet zijn. 

Na een uur rijden komen we aan in Mörsdorf. Ook een klein dorpje, maar wel het startpunt van de wandeling naar de Geierlay hangbrug, wat het hele jaar door voor veel toerisme in en rondom het dorp zorgt. We parkeren op P1, de parkeerplaats direct naast het informatiecentrum. We snoeren onze veters nog een keer goed aan en beginnen aan de wandeling naar de hangbrug.

Te voet richting de Geierlay hangbrug

Vanaf Mörsdorf kan je alleen te voet bij de Geierlay hangbrug komen. Vanaf de parkeerplaatsen in het dorp is het 1,7 kilometer lopen naar de brug. De route gaat vooral over verharde paden die speciaal zijn aangelegd om bij de brug te komen. Handig, want hierdoor is de route ook goed begaanbaar met een kinderwagen. Onderweg heb je uitzicht over het bergachtige landschap, maar verwacht zeker geen spectaculaire hike. Mocht je er voor openstaan kan je ook een langere route van 6,5 kilometer wandelen: de Geierlayschleife. Deze rondwandeling start ook vanaf het informatiecentrum bij P1 en voert je door via slingerende bospaadjes naar de hangbrug (en er zelfs onderdoor).

Zoals gezegd gaan wij voor de korte, minder spectaculaire route. Vanaf de parkeerplaats in Mörsdorf wandelen we richting de hangbrug en we zijn zeker niet de enige. Het is weekend, dus druk, maar dat is even niet anders. We wandelen langs een kleine kinderboerderij, al pratend en van het uitzicht genietend het dorp uit. Na iets minder dan een halfuur wandelen komen we bij de hangbrug aan. Wow, was onze eerste reactie. Best wel hoog!

wandelroute geierlay

Hoogtevrees overwinnen?

Gemiddeld heeft 1 op de 5 mensen last van hoogtevrees. Wij zijn met 11. Het kan dus niet anders dat er in onze groep ook een aantal zijn die de brug liever niet oversteken. Of zouden die op voorhand al niet in de auto zijn gestapt? Ik vraag wat rond en kom er al snel achter dat meer dan de helft van onze groep last heeft van hoogtevrees, of aangeeft het stiekem best wel een beetje eng te vinden. En dat is logisch, want eenmaal aangekomen bij de hangbrug is het voor de meeste van ons toch even slikken.

Dat de brug hoog boven het dal zou hangen, dat wisten we, maar als je er dan voor staat is het toch nog wel een stukje hoger dan gedacht. We nemen even de tijd en zodra iedereen er klaar voor is zetten we de eerste stappen op de brug. Het schommelt een beetje, maar dat hoort zo, toch? Iedereen, de een wat sneller dan de ander, wandelt naar de overkant. Daar delen we onze ervaringen en beseffen we al snel dat het eigenlijk helemaal niet zo eng is. En dat is maar goed ook, want we moeten straks ook weer terug.

We gaan even op een bankje zitten, eten een broodje en drinken wat. Nog een paar foto’s en dan lopen we weer terug naar de andere kant. De zon schijnt nog steeds en de terugweg proberen we vooral te genieten van het uitzicht dat we vanaf de brug hebben. Tijdens de wandeling terug naar de parkeerplaats overheerst bij ons allemaal een gevoel van trots. We hebben het gedaan! En we zouden het de volgende keer gewoon weer doen.

Praktische info Geierlay hangbrug

Of je nou je angst wil overwinnen of de Geierlay hangbrug gewoon heel graag een keer wil oversteken: praktische info komt altijd goed van pas. De Geierlay hangbrug is het beste te bezoeken vanuit de dorpen Mörsdorf en Sosberg. Toegang tot de brug is gratis, maar voor een parkeerplaats moet je wel betalen. Dit kan voor vertrek overigens gewoon met je pinpas of mobiele telefoon bij de parkeerautomaat.

De Geierlay hangbrug is altijd geopend, behalve tijdens onderhoud en slechte weersomstandigheden, zoals storm en onweer. Probeer de weekenden en schoolvakanties zo veel mogelijk te vermijden als je de brug liever niet met te veel andere mensen deelt. Hieronder hebben we de verschillende parkeerplaatsen in de buurt van de Geierlay hangbrug voor je op een rijtje gezet.

Tip: Bekijk via deze link de Nederlandstalige informatieflyer over de Geierlay hangburg. Deze bevat een plattegrond en andere handige informatie.

wandelen rijnland palts

Parkeren Geierlay in Mörsdorf

P1: Kastellauner Straße 23 in Mörsdorf. Hier vind je ook het bezoekerscentrum en toeristisch informatiepunt, alleen geschikt voor personenauto’s.

P2: Windorfer Straße 12 in Mörsdorf. Geschikt voor personenauto’s en campers. Ongeveer 2 kilometer lopen naar de brug.

P3: Windorfer Straße 8 in Mörsdorf. Alleen voor personenauto’s en motoren. Er zijn kluisjes aanwezig om eventueel helm en kleding op te bergen. Ongeveer 2 kilometer lopen naar de brug.

P4: Wandelparkeerplaats aan de L204. Alleen voor personenauto’s en de enige gratis parkeerplaats voor de Geierlay hangbrug. Vanaf hier is het ongeveer 4 kilometer (uurtje) lopen naar de hangbrug. Klik hier voor de exacte locatie.

Parkeren Geierlay in Sosberg

Optie 1: Parkeerplaats Kirchweg, Sosberg. Deze parkeerplaats is geschikt voor zowel auto’s als campers. Vanaf hier is het ongeveer 2 kilometer naar de hangbrug.

Optie 2: Parkeerplaats Hauptstraße, Sosberg. Deze parkeerplaats is alleen voor personenauto’s en er zijn toiletten aanwezig. Vanaf deze parkeerplaats wandel je via een verharde weg in 1,2 kilometer naar de hangbrug. 

parkeren hangbrug geierlay

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Duitsland

geierlay hangbrug