Geschiedenis van Zoutkamp

Voor 1969 lag Zoutkamp aan de Lauwerszee. Zoutkamp was een bruisend vissersdorp, een beetje vergelijkbaar met de haven van Lauwersoog nu. Echter begon Rijkswaterstaat in 1961 met het afsluiten van de Lauwerszee, door een enorme afsluitdijk van 13 kilometer te bouwen. In mei 1969 was het grote project gereed en werd het Lauwersmeer geboren. Op de website van Zoutkamp.net lees je meer over de geschiedenis van Zoutkamp.

Je zou Zoutkamp trouwens kunnen kennen als je ooit eens met de boot naar Schiermonnikoog bent geweest: in de meeste gevallen rijd je via Zoutkamp naar Lauwersoog, waar je op de boot naar het eiland stapt.

Ook leuk: Plankenpad Lettelberterpetten

haven zoutkamp

Gekleurde huisjes in de haven van Zoutkamp

De gekleurde huisjes van Zoutkamp vind je in de haven aan de Reitdiepskade. Foto's maken wordt hier veel gedaan en is natuurlijk gewoon toegestaan, maar wees je er wel van bewust dat hier mensen werken en wonen. Als je de gekleurde huisjes op de foto wilt zetten is zondag de beste optie. Het is dan meestal rustig in de haven.

Parkeren in Zoutkamp

Omdat Zoutkamp (vooral in de zomermaanden) veel toeristen trekt is er goed nagedacht over waar je wel en niet mag parkeren. Hierdoor parkeer je op de meeste plekken in het dorp alleen met een vergunning. Bezoekers kunnen parkeren op de ijsbaan net buiten het dorp. De parkeerplaats wordt goed aangegeven met borden. Het adres van de ijsbaan is: Stationsstraat 5a, Zoutkamp.

Vanaf de stad Groningen kan je ook met het openbaar vervoer naar Zoutkamp reizen. Vanaf Groningen rijden er bussen via lijn 65 en lijn 165 naar Zoutkamp. De reis met lijn 65 duurt ongeveer vijf kwartier, lijn 165 een uur.

Meer te doen in Zoutkamp

Naast de bekende gekleurde huisjes is er meer te doen in Zoutkamp. In de omgeving van het dorp is een visserij wandelroute van bijna 7 kilometer uitgezet. Deze wandelroute voert je langs visserij gerelateerde en historische punten in of in de buurt van het dorp. Start- en eindpunt is het Visserijmuseum aan de Reitdiepskade 11.

Naast het Visserijmuseum - dat zelf ook een bezoek waard is - kan je in (de buurt van) Zoutkamp fietsen over het Groningse platteland, verse vis eten bij een van de horecagelegenheden aan het water of Nationaal Park Lauwersmeer bezoeken.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Groningen

gekleurde huisjes zoutkamp