Nog heerlijk rustig, maar genoeg te beleven

Voor natuurliefhebbers is Goeree-Overflakkee een waar paradijs. Met de zee, het Grevelingenmeer, het Haringvliet én ontzettend veel groen is het eiland de ideale bestemmingen om even te onthaasten en te genieten van wat de natuur allemaal te bieden heeft.

Vooral tijdens de zomermaanden weten toeristen het eiland goed te vinden. Maar zelfs in het hoogseizoen is het op Goeree-Overflakkee niet te druk. Waar de rust in de meeste plaatsen aan de Nederlandse kust soms ver te zoeken is, is het op Goeree – zoals de mensen het hier zelf noemen – nog heerlijk rustig.

Toch liever wat drukte om je heen? Ook geen probleem! Zoek de gezelligheid op en verken de historische dorpen Ouddorp en Goedereede, schuif aan bij een van de strandtenten of doe mee met een SUP-clinic. Vakantiegevoel gegarandeerd!

Goeree Overflakkee

Tips voor Goeree-Overflakkee

Met meer dan 25 kilometer strand, 27 natuurgebieden en een oppervlakte van 422 vierkante kilometer kan je je vast goed voorstellen dat er op Goeree-Overflakkee genoeg te beleven valt. Van wandelen door de duinen, tot suppen over het Grevelingenmeer: hieronder lees je al onze tips voor Goeree-Overflakkee.

Onze tips voor Goeree-Overflakkee in het kort:

  • Wandelen op Goeree-Overflakkee
  • Vogelobservatorium Tij
  • Uitwaaien op de stranden
  • Vuurtoren Westhoofd
  • Suppen over het Grevelingenmeer
  • Flamingo’s spotten
  • Bezoek Goedereede en Ouddorp
  • Tips voor eten en drinken
  • Waar verblijven op Goeree-Overflakkee?

Wandelen op Goeree-Overflakkee

Wie bij Goeree-Overflakkee alleen aan de zee en het strand denkt, heeft het mis. De stranden zijn weliswaar prachtig, maar zijn niet de enige reden waarom mensen Goeree-Overflakkee steeds beter weten te vinden. Ook de vele wandelroutes op het eiland zijn de moeite waard. Wij tippen drie favoriete natuurgebieden voor een wandeling op Goeree

Scheelhoek en ’t Kiekgat: Waar de wandelroutes in de andere twee natuurgebieden in dit lijstje je vooral door de duinen voeren, bestaat Scheelhoek en ’t Kiekgat juist uit bos. Veel bos. Net zoals op de rest van het eiland leven ook hier veel vogels, waaronder de bonte specht. In het gebied is een mooie wandelroute uitgezet. Honden zijn aangelijnd welkom. Startpunt en parkeren: Meester Snijderweg 44 in Stellendam.

Kwade Hoek: Natuurgebied Kwade Hoek is een paradijs voor vogelliefhebbers. Vooral in het broedseizoen is het hier al vroeg in de ochtend een schitterend lawaai van vogelgezang. In het gebied zijn meerdere wandelroutes uitgezet, staat een uitkijktoren en worden naast de vele vogels ook regelmatig fazanten en andere wilde dieren gezien. Startpunt en parkeren: Oostdijkseweg 103, Goedereede.

Duinen van Goeree: De laatste in dit willekeurige rijtje van onze drie favoriete gebieden om te wandelen op Goeree-Overflakkee zijn de Duinen van Goeree. Neem zeker je verrekijker mee naar dit gebied waar duinen, strand en bos elkaar afwisselen. Met een beetje geluk spot je vanaf het strand zeehonden die op de zandplaat voor de kust liggen. Startpunt en parkeren: Oosterduinpad, Ouddorp.

wandelen Goeree-Overflakkee

Vogelobservatorium Tij

Misschien wel de bekendste én mooiste vogelkijkhut van Nederland staat op Goeree-Overflakkee. In natuurgebied Scheelhoek kijk je vanuit Vogelobservatorium Tij uit over het Haringvliet. Zowel in als buiten het broedseizoen heb je hier een fantastisch uitzicht over het omliggende veelal ondiepe water, waar regelmatig lepelaars, zilverreigers en ijsvogels worden gezien.

Een bezoek aan Vogelobservatorium Tij is goed te combineren met een wandeling door natuurgebied Scheelhoek en ’t Kiekgat. Vanaf de parkeerplaats bij de haven van Stellendam aan de Meester Snijderweg is het een paar minuten lopen naar Tij. Honden zijn niet toegestaan in en rondom het vogelobservatorium, trek in natte periodes waterdichte schoenen of laarzen aan.

vogelobservatorium Tij

Uitwaaien op de stranden

Met in totaal 25 kilometer strand, prachtige duinen, overal goede voorzieningen zoals toiletten en gratis parkeren staan de stranden van Goeree-Overflakkee na je bezoek waarschijnlijk hoog op je lijstje met favoriete Nederlandse stranden. Wij hebben ze niet allemaal kunnen zien, maar vonden vooral het strand bij de vuurtoren in de Kop van Goeree en Strand ’t Gorsje erg mooi.

Handig: Parkeren is op heel Goeree-Overflakkee gratis!

stranden Goeree-Overflakkee

Vuurtoren Westhoofd

Gelegen op een prachtige locatie midden in de duinen van Goeree-Overflakkee staat vuurtoren Westhoofd. Deze 52 meter hoge vuurtoren is gebouwd in 1947 en nog steeds actief. De vuurtoren is jammer genoeg niet toegankelijk voor publiek, maar natuurlijk wel van de buitenkant te bewonderen. Navigeer naar en parkeer bij Strandopgang 10, Westhoofdduinpad in Ouddorp.

tips Goeree Overflakkee

Suppen over het Grevelingenmeer

Tijd voor actie! Als je graag iets actiefs doet is suppen over het Grevelingenmeer wat ons betreft zeker een aanrader. Een SUP huren doe je bijvoorbeeld bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam, waar ze ook regelmatig clinics organiseren. Vooraf een SUP reserveren is niet nodig als je op eigen gelegenheid het water op gaat, aanmelden voor de clinic wel. Neem na het suppen nog even plaats voor een hapje en een drankje op het gezellige terras van het restaurant. Adres: Ossenhoek 1 in Ouddorp.

Flamingo’s spotten

Naast suppen heeft het Grevelingenmeer nog iets leuks voor je in petto: Omdat het Grevelingenmeer niet dicht vriest, kan je op dit grootste zoutwatermeer van West-Europa vanaf eind oktober flamingo’s spotten. Ze komen oorspronkelijk uit Duitsland en overwinteren ieder jaar op Goeree-Overflakkee. Van oktober tot maart kan je ze zien vanuit de haven van Battenoord. Vergeet je fotocamera en/of verrekijker niet!

Bezoek Goedereede en Ouddorp

Zowel Goedereede als Ouddorp zijn leuke dorpjes om te bezoeken als je op Goeree-Overflakkee bent. Ouddorp is de grootste en meest levendige van de twee. Met gezellige horeca, leuke (boetiek)winkeltjes en de fijne sfeer is Ouddorp zeker een bezoekje waard.

Dat geldt trouwens ook voor Goedereede. Dwars door het historische Goedereede loopt een stadswandeling van 1,2 kilometer, die je langs de mooiste bezienswaardigheden voert. Tijdens de route wandel je door en langs fotogenieke straatjes, charmante steegjes en de haven. Kies voor een ervaren gids of ga op eigen gelegenheid. Bekijk hier de routebeschrijving van de stadswandeling.

Goedereede
Goedereede

Tips voor eten en drinken

Vrijwel alle restaurants op Goeree-Overflakkee hebben een uitgebreide lunch- en dinerkaart, zijn prima betaalbaar en bieden vanaf het terras een prachtig uitzicht over het water. Vooral tijdens de schoolvakanties en op zonnige dagen is het aan te raden om vooraf een tafeltje te reserveren. Bij de meeste restaurants kan dit gemakkelijk en snel via de website.

Restaurants op Goeree-Overflakkee die wij kunnen aanraden zijn: Zoet of Zout Stellendam, De Gouden Leeuw, Beachclub ’t Gorsje, Restaurant Eat & Sea Brouwersdam en Strandpaviljoen Paal 10.

Waar verblijven op Goeree-Overflakkee?

De afstanden op Goeree-Overflakkee zijn niet zo groot, waardoor het niet zo heel veel uitmaakt waar je op het eiland verblijft. Als je vooraf al het een en ander hebt gepland, kan je aan de hand daarvan je uitvalsbasis kiezen. Wanneer je een groot deel van onze tips voor Goeree-Overflakkee gaat gebruiken, raden we je aan om Ouddorp of Goedereede als uitvalsbasis te kiezen. 

Op heel Goeree-Overflakkee - en zeker in Ouddorp en Goedereede - zijn veel hotels en B&B’s te vinden. Wij verbleven in Boetiek Hotel Azul in hartje Goedereede. Een fijne, hippe plek met een mooie binnentuin en niet onbelangrijk: een heerlijk ontbijt!

Goeree-Overflakkee zelf ontdekken

Goeree-Overflakkee is een fijne mix van rust en avontuur. Het kan haast niet anders dan dat er ook bij jou al snel een vakantiegevoel bekruipt als je op het eiland bent. Zoals je hebt kunnen lezen is er genoeg te zien en te doen. Neem voor nog meer inspiratie een kijkje op de website van Visit Goeree-Overflakkee en vergeet vooral niet te genieten!

Goeree-Overflakkee tips

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Zuid-Holland

tips Goeree Overflakkee