Tijdens de voorbereiding kom je er al gauw achter dat een stedentrip best prijzig kan zijn. Je stopt veel activiteiten in een korte periode en je gaat toch al gauw 3 keer per dag buiten de deur eten. Om over het vervoer van en naar de bestemming en de overnachtingen nog maar te zwijgen. Des te fijner is het dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vervoer ter plaatse.

In sommige steden, zoals bijvoorbeeld Ljubljana, zijn vrijwel alle bezienswaardigheden op loopafstand. Helaas is dit in de meeste grote Europese steden niet het geval, waardoor je bent aangewezen op een taxi of het openbaar vervoer. Hoe fijn zou het zijn als je gratis in de bus, tram en metro kan stappen en je je geen zorgen hoeft te maken over de kosten van het openbaar vervoer tijdens je stedentrip? Kies een bestemming uit deze lijst, want in deze Europese steden is het openbaar vervoer gratis voor toeristen!

Genève, Zwitserland

Het openbaar vervoer in Genève is gratis voor toeristen die overnachten in de stad. Tijdens het inchecken krijg je van het hotel een Geneva Transport Card, waarmee je gratis gebruik maakt van het openbaar vervoer in de stad. De trein naar het vliegveld valt hier ook onder.

Bekijk hier alle hotels in Genève

Wist je dat Zwitserland in Europa een voortrekker is als het gaat om duurzaamheid? Niet voor niets staan ze dan ook 3 keer in dit rijtje met Europese bestemmingen waar het openbaar vervoer gratis is.

Bazel, Zwitserland

Het centrum van Bazel is compact en veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Toch is het in sommige gevallen handig om gebruik te maken van het openbaar vervoer in de stad. Het openbaar vervoer in Bazel is net zoals in de rest van Zwitserland goed georganiseerd. 

Het handigste vervoersmiddel in Bazel is de tram

Als je een kamer hebt geboekt in een hotel in Bazel mag je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad. Dit geldt alleen voor hotels, een kamer in een Airbnb valt hier niet onder. Tijdens het inchecken in je hotel krijg je een Mobility Ticket overhandigd. Net zoals in Genève mag je met deze kaart ook gratis naar het vliegveld reizen.

gratis openbaar vervoer toeristen
Foto: Vincent Ghilione / Unsplash

Bern, Zwitserland

Dankzij het netwerk van trams, bussen en S-Bahnen is een auto in Bern overbodig. Met het Bern Ticket mag je gratis reizen in de zones 100 en 101. Je krijgt het Bern Ticket gratis als je een hotel, appartement of andere accommodatie in de stad boekt. Na aankomst in Bern mag je zelfs je reserveringsbevestiging gebruiken om gratis naar je accommodatie te reizen. Bij aankomst in je accommodatie krijg je het Bern Ticket overhandigd van een medewerker.

Bekijk hier alle hotels in Bern

Luxemburg-Stad, Luxemburg

Luxemburg is voor velen nog een relatief onbekend vakantieland, maar nu je sinds 2020 geen kaartjes meer hoeft te kopen voor het openbaar vervoer is Luxemburg-Stad als stedentrip steeds meer in opkomst. 

Lees ook: Gratis openbaar vervoer in heel Luxemburg

Luxemburg is een klein land en ligt op maar 4 uurtjes rijden van Nederland. Het gratis openbaar vervoer is een kostenpost minder tijdens je vakantie of stedentrip in Luxemburg, waardoor het voor veel mensen ineens een interessante bestemming is geworden. Eenmaal aangekomen kan je de auto op de parkeerplaats van het hotel laten staan en de stad (en de rest van het land) gratis verkennen per trein, bus of tram. 

Manchester, Engeland

In de Engelse stad Manchester hebben ze ook een manier bedacht om toeristen gratis openbaar vervoer aan te kunnen bieden. Door de stad rijdt een soort Hop on Hop off bus, waar je gratis in- en uitstapt op verschillende plekken langs een vaste route. Er zijn 3 verschillende buslijnen met elk een andere route, maar ze rijden allemaal langs bezienswaardigheden en de grote treinstations van de stad. Lees hier meer informatie over de gratis bussen in Manchester.

Nancy, Frankrijk

We smokkelen een beetje, want het openbaar vervoer is in Nancy niet helemaal gratis. Je reist hier namelijk alleen in het weekend gratis met het ov, mits je gebruik maakt van de bussen van maatschappij Stan. Nancy is een fijne bestemming voor een stedentrip of als tussenstop als je onderweg bent naar je vakantiebestemming, of juist onderweg naar huis vanaf je vakantiebestemming. Lees hier al onze tips voor een tussenstop of stedentrip Nancy.

nancy place stanislas
Place Stanislas in Nancy

Zory, Polen

We sluiten deze lijst met steden met gratis openbaar vervoer in Europa af met Zory. In deze historische, maar onder toeristen nog vrij onbekende stad in Polen is het openbaar vervoer ook gratis. Waar de meeste mensen denken aan Krakau of Warschau is Zory een stedentrip bestemming met potentie. De stad telt iets meer dan 60.000 inwoners en doet er alles aan om meer toeristen te verwelkomen, waar het invoeren van gratis ov voor toeristen een onderdeel van is. 

Misschien is Zory niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip, maar houd deze stad zeker in je achterhoofd. Niet alleen vanwege het gratis openbaar vervoer, maar ook omdat Polen een nog relatief goedkope vakantiebestemming is ten opzichte van de rest van Europa.

Stuk voor stuk de moeite waard voor een stedentrip

De Europese steden in dit artikel bieden allemaal gratis openbaar vervoer aan voor toeristen. Meestal is een overnachting een voorwaarde om gratis te mogen reizen met het ov. In de lijst hebben we alleen bestemmingen benoemd die de moeite waard zijn voor een stedentrip. We zijn ons er van bewust dat er meer steden zijn die gratis openbaar vervoer voor toeristen aanbieden, maar deze steden liggen soms op moeilijk bereikbare plekken of zijn (nog) niet interessant genoeg voor een stedentrip van meerdere dagen, hooguit voor een tussenstop als je op doorreis bent. 

Missen we ondanks onze zorgvuldigheid toch nog een Europese stad met gratis openbaar vervoer die de moeite waard is om te bezoeken? Laat het ons weten!

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Stedentrips

stedentrip nancy