Bezoek glasstad Leerdam

Ons bezoek aan het Groene Hart begon in Leerdam. Leerdam staat bekend om de glasproductie en daar kun je dan ook niet omheen: in de stad is het Nationaal Glasmuseum met een eigen glasblazerij gevestigd. In de glasblazerij zie je glasblazers aan het werk die de kunst van het glas maken heel graag met je delen.

leerdam glasblazerij
Een glasblazer aan het werk

Je vindt de glasblazerij naast restaurant De Houtloods. Bij De Houtloods kan je heerlijk lunchen met uitzicht op het water en de muizentorentjes. Wil je weten wat muizentorentjes zijn? Haal dan een Historische stadswandeling bij de VVV van Leerdam om meer over de historie van Leerdam te weten te komen. Bij de VVV helpen de medewerkers je graag verder en hier kan je dan ook terecht voor meer informatie over de regio. Ze verkopen hier trouwens ook heerlijke streekproducten. Op de website van Tussen Lek en Linge vind je meer informatie over deze lokale lekkernijen.

Tip: Koop een combikaart voor zowel het glasmuseum als de glasblazerij.

Glasblazerij en De Houtloods: Sundsvall 2, 4141 MP Leerdam. Glasmuseum: Lingedijk 28-30, 4142 LD Leerdam. De glasblazerij en het museum liggen op 25 minuten loopafstand van elkaar. Parkeren kan bij zowel de glasblazerij als het museum dichtbij de ingang. Voor beide is reserveren boven de 8 personen aan te raden.

muizentorentjes leerdam
Muizentorentjes Leerdam

Op de koffie bij de Molenaar

Leerdam ligt tussen de rivieren de Lek en de Linge en langs die rivieren staan een aantal molens die het landschap uniek maken. Voor een originele invulling van je bezoek aan het Groene Hart moet je echt even op de koffie gaan bij Bas, molenaar van Molen Ter Leede in Leerdam. Hier ontdek je in anderhalf uur meer over de geschiedenis van de molen en het leven van een molenaar.

Na een warm ontvangst met een kop koffie en heerlijk stuk koek neemt Bas je mee in het vak van de molenaar en de nut en noodzaak van molens in het verleden. Bas zet zijn gasten graag aan het werk. Zo mochten wij helpen de zeilen op de wieken te spannen en de molen te laten draaien. Een hele bijzondere ervaring die je niet wekelijks meemaakt. Heb je geen last van hoogtevrees? Neem dan zeker even een kijkje in het bovenhuis van de molen.

Lijkt je dit leuk? Jij kunt op zaterdag en zondag tussen 10:00 en 15:00 uur (op afspraak) ook op bezoek bij Bas. In de vakanties is hij trouwens vaker op de molen te vinden en dan kan je de molen ook op andere dagen bezoeken. Reserveren kan via de website van Bas. Kosten €9 per persoon. Adres: Lingedijk 2, 4142 LD Leerdam.

Vestingstad Nieuwpoort

Na onze kennismaking met molenaar Bas en de stad Leerdam reden we door naar Schoonhoven, maar voor we op de veerpont stapten om de rivier de Lek over te steken stopten we nog even in de kleine vestingstad Nieuwpoort.

Nieuwpoort is een van de kleinste Nederlandse vestingsteden en werd rond het jaar 1200 gesticht door de heren van Liesveld en Langerak. Nieuwpoort - dat tegenover Schoonhoven, maar aan de andere kant van de Lek ligt - speelde een belangrijke rol in het functioneren van de Oude Hollandse Waterlinie. Het kleine vestingstadje heeft een rijke historie en als je hier meer over wil weten is het aan te raden om het Waterlinieommetje van ongeveer 3,5 kilometer door en rondom Nieuwpoort te wandelen. Startpunt: Parkeerplaats Buitenhaven, 2965 AE Nieuwpoort.

Zilverstad Schoonhoven

De grootste stad aan de Lek is Schoonhoven. Schoonhoven staat vooral bekend om zijn zilverindustrie en het werk van ambachtelijke goud- en zilversmeden. Je verkent Schoonhoven het beste te voet, want alleen dan zie en ervaar je dit leuke stadje pas echt.

Wij overnachtten in Hotel Belvédère, een fijn hotel met ruime kamers en uitzicht op de Lek. De keuken is fantastisch en de bediening erg gastvrij. Alle ingrediënten voor een fijn verblijf dus! Vanaf het hotel loop je zo het centrum van Schoonhoven in. Toch kozen wij ervoor om niet in, maar rondom het centrum te wandelen. Schoonhoven heeft namelijk óók een Waterlinieommetje. Deze wandeling voert je langs alle bezienswaardigheden van de stad, zoals de watertoren, Veerpoort en het stadhuis.

Na de wandeling dronken we een kop koffie met heerlijke carrotcake bij Basta Coffee in het centrum van de stad. Na een kort rondje door het centrum en een lekkere lunch, net buiten de vestingpoort bij restaurant Rivero, was het tijd voor onze volgende activiteit: het Nederlands Zilvermuseum. Want eerlijk is eerlijk, zonder het Zilvermuseum te bezoeken ben je niet in Schoonhoven geweest!

Nederlands Zilvermuseum

Zoals we hierboven al schreven staat Schoonhoven bekend om de zilverindustrie. Daarom kon een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum (in het centrum van de stad) natuurlijk niet ontbreken. Een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven is een leuk, interactief en ook nog eens leerzaam uitje voor jong en oud. In het museum zijn verschillende activiteiten en exposities te vinden. Loop ook even binnen bij de smederij. Mocht je het leuk vinden om je eigen sieraden te maken, informeer dan naar de workshops.

Het Zilvermuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Op feestdagen gesloten. Adres: Kazerneplein 4, 2871 CZ Schoonhoven. Ticket volwassenen zonder korting €12 per persoon (tarieven 2023). Gratis toegang met Museumkaart. Parkeren is in heel Schoonhoven gratis. Vanaf P1 en P2 net buiten de stadspoort wandel je in zo'n 10 minuten naar het museum.

Natuurgebied Krimpenerwaard

Net buiten Schoonhoven (én op fiets- en loopafstand) vind je natuurgebied Krimpenerwaard. De Krimpenerwaard maakt deel uit van het Groene Hart en heeft een uniek polderlandschap waar water als een levensader doorheen stroomt. Het Hollandse slagenlandschap van de Krimpenerwaard is bij veel mensen bekend: een typische landschap van weilanden en slootjes met hoog water. De grazende koeien maken het Hollandse landschap helemaal compleet. In de Krimpenerwaard wordt veel gefietst en gewandeld. Een perfecte combi om te doen voor of na je bezoek aan Schoonhoven.

Tip: Fiets vanuit Schoonhoven door het slagenlandschap naar Oudewater, het oudste stadje van het Groene Hart.

groene hart krimpenerwaard
Krimpenerwaard

Beleef het Groene Hart zelf

Na ons bezoek aan Schoonhoven was het weer tijd om naar huis te gaan. Dit was nog maar een klein stukje van het Groene Hart, maar wat is dit een prachtig stukje Nederland. Het Groene Hart heeft ontzettend veel te bieden. Binnen, buiten, jong en oud. Voor elk wat wils. Plan alvast je bezoek en beleef het Groene Hart zelf. Kijk voor nog meer ideeën en tips om te doen in het Groene Hart ook op groenehart.nl.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Maaike

Hi! Ik ben Maaike, de vriendin en het reismaatje van Carlo. In mijn vrije tijd geniet ik graag van een wandeling door de natuur, vers geprepareerde skipistes en een kopje koffie in de zon.

Lees hier alle artikelen over

Utrecht

groene hart