hart van drenthe
Drenthe,  Nederland

Drenthe ontdekken: Het Hart van Drenthe

Bijgewerkt op 26 januari 2021

Na ons avontuur bij Cabiner hadden we nog een leuke en actieve dag voor ons. We namen rustig de tijd om wakker te worden in de natuur, midden in het Hart van Drenthe. Na een kop koffie en een heerlijk en voedzaam ontbijt pakten we onze tas weer in, draaiden we onze Cabiner op slot en wandelden we weer richting de parkeerplaats. Of nou ja, daar hopen we over anderhalf uur aan te komen.

cabiner Drenthe

Orvelte

Om half 11 stonden we klaar om onze cabin weer te verlaten. Het was droog, er stond weinig wind en het zonnetje liet zich af en toe zien. Een mooie dag om een wandeling door de Drentse bossen te maken.

We hadden ook geen keus, want om in een Cabiner te mogen slapen moet je er wel wat voor over hebben. Vanaf de parkeerplaats is de kortste route eigenlijk altijd zo’n 7 kilometer, ongeacht welke Cabiner je hebt geboekt. Dus je moet ook weer terug wandelen. Voor ons geen probleem, wij vinden het heerlijk.

Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats stapten we in de auto en reden we naar Orvelte. Een echt Drents oer-dorp in het Hart van Drenthe! Na een tijdje rond te hebben gekeken (in dit autovrije dorp), liepen we door naar Restaurant De Schenkerij, want daar stond een lekkere lunch voor ons klaar.

Tijdens de lunch, die we in verband met Corona, natuurlijk buiten moesten opeten werden we verrast door een echte slipjacht. Nu vraag jij je vast af wat een slipjacht is? Niet erg, dat wisten wij ook niet, haha. Hieronder leggen we het in het kort even uit.

De slipjacht is een nabootsing van de oude traditie van de parforce jacht. Een gedisciplineerde grote groep van Engelse foxhounds, de meute, volgt in het buitengebied in Nederland een door sliptrekkers gemaakt kunstmatig vossenspoor van enkele kilometers. De zogenaamde Master Huntsman leidt de slipjacht, waarbij hij wordt geassisteerd door enkele geoefende ruiters en amazones. Zij worden op enige afstand gevolgd door deelnemers, gekleed in klassiek ruitertenue.

De honden en paarden worden het hele jaar door getraind en daags voor de jacht wordt gekeken of ze in goede conditie zijn voor de slipjacht. Een slipjacht bestaat uit drie runs van zeven kilometer, met een rust tussen de runs om op adem te komen. Na de derde run krijgen de honden als beloning een koeienpens. Daarna wordt de jacht afgesloten met het spelen van jachthoornmuziek.

Klinkt bijzonder? Dat was het ook! Een hele ervaring om een keer mee te maken. Al is het alleen al om zoveel dezelfde honden bij elkaar te zien.

Pitch en Putt

Na onze lunch reden we door naar Landal Orveltermarke. Een vakantiepark van Landal dat beschikt over een eigen Pitch en Putt baan. Dit hadden we nog nooit gedaan, maar we vonden het super leuk!

Op de baan was een lid van de vereniging toevallig ook een balletje aan het slaan. Hij kwam een praatje maken en gaf ons een aantal handige tips, waardoor het voor ons eigenlijk leuker en leuker werd om dit te doen.

pitch en putt Orvelte

Vooraf vroegen we ons af of dit wel bij ons blog zou passen, eigenlijk weten we dat nog steeds niet, maar dat het leuk was weten we wel. En daar gaat het om, toch!?

Als jou dit ook leuk lijkt om een keer te doen, kijk dan even op deze pagina.

Voscheheugte

Een balletje slaan maakt hongerig hebben we gemerkt! Om helemaal in de regio te blijven reden we door naar Eethuis en natuurcamping Voscheheugte in Mantinge.

De Voscheheugte ligt tegenover het prachtige Mantingerzand. Natuurmonumenten ontwikkelt hier een gevarieerd natuurgebied van ruim 1.100 hectare aan één stuk.

Ze hebben hier prachtige huisjes waar je echt even tot rust kunt komen. Het is een ideale uitvalsbasis voor een kort of lang verblijf in Drenthe. Fietsen, wandelen, paardrijden, skeeleren, mediteren, luieren of juist actief op pad, bedenk het maar.

Tip: wandelen door het Mantingerveld

Op het terrein vind je 6 bijzondere natuurhutten, 30 ruime staplaatsen en een trekkersveldje. Kinderen en honden zijn ook welkom.

Foto: Drenthe.nl

Nadat we even rond hebben gekeken bij de Voscheheugte stond er een heerlijke to-go maaltijd voor ons klaar. Hup, snel naar huis toe om deze leuke dag(en) goed af te sluiten.

Hoi! Mijn naam is Carlo. In juli 2019 met trots begonnen aan Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

Stel hier je vraag of geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.