Orvelte

Om half 11 stonden we klaar om onze cabin weer te verlaten. Het was droog, er stond weinig wind en het zonnetje liet zich af en toe zien. Een mooie dag om een wandeling door de Drentse bossen te maken. We hadden ook geen keuze trouwens, want om in een Cabiner te mogen slapen moet je er wel wat voor over hebben. Vanaf de parkeerplaats is de kortste route eigenlijk altijd zo'n 7 kilometer, ongeacht welke Cabiner je hebt geboekt. Dus je moet ook weer terug wandelen. Voor ons geen probleem, wij vinden het heerlijk.

cabiner Drenthe

Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats stapten we in de auto en reden we naar Orvelte. Een echt Drents oer-dorp in het Hart van Drenthe. Na een tijdje rond te hebben gekeken in het (autovrije) dorp, liepen we door naar Restaurant De Schenkerij, want daar stond een lekkere lunch voor ons klaar. Tijdens de lunch, die we in verband met Corona buiten moesten opeten, werden we verrast door een slipjacht. Nu vraag jij je vast af wat een slipjacht is? Niet erg, dat wisten wij ook niet, haha. Online vonden we er dit over:

De slipjacht is een nabootsing van de oude traditie van de parforce jacht. Een gedisciplineerde grote groep van Engelse foxhounds, de meute, volgt in het buitengebied in Nederland een door sliptrekkers gemaakt kunstmatig vossenspoor van enkele kilometers. De zogenaamde Master Huntsman leidt de slipjacht, waarbij hij wordt geassisteerd door enkele geoefende ruiters en amazones. Zij worden op enige afstand gevolgd door deelnemers, gekleed in klassiek ruitertenue. De honden en paarden worden het hele jaar door getraind en daags voor de jacht wordt gekeken of ze in goede conditie zijn voor de slipjacht. Een slipjacht bestaat uit drie runs van zeven kilometer, met een rust tussen de runs om op adem te komen. Na de derde run krijgen de honden als beloning een koeienpens. Daarna wordt de jacht afgesloten met het spelen van jachthoornmuziek.

Klinkt bijzonder? Dat was het ook! Een hele ervaring om een keer mee te maken. Al is het alleen al om zoveel dezelfde honden bij elkaar te zien.

Pitch en Putt

Na onze lunch reden we door naar Landal Orveltermarke. Een vakantiepark van Landal dat beschikt over een eigen Pitch en Putt baan. Dit hadden we nog nooit gedaan, maar we vonden het super leuk! Op de baan was een lid van de vereniging toevallig ook een balletje aan het slaan. Hij kwam een praatje maken en gaf ons een aantal handige tips, waardoor het voor ons eigenlijk leuker en leuker werd om dit te doen.

pitch en putt Orvelte
Pitch en Putt

Voscheheugte

Een balletje slaan maakt hongerig hebben we gemerkt! Om helemaal in de regio te blijven reden we door naar Eethuis en natuurcamping Voscheheugte in Mantinge. De Voscheheugte ligt tegenover het prachtige Mantingerzand. Natuurmonumenten ontwikkelt hier een gevarieerd natuurgebied van ruim 1.100 hectare aan één stuk. Ze hebben hier prachtige huisjes waar je echt even tot rust kunt komen. Het is een ideale uitvalsbasis voor een kort of lang verblijf in Drenthe. Fietsen, wandelen, paardrijden, skeeleren, mediteren, luieren of juist actief op pad, bedenk het maar.

Op het terrein vind je 6 bijzondere natuurhutten, 30 ruime staplaatsen en een trekkersveldje. Kinderen en honden zijn ook welkom. Nadat we even rond hebben gekeken bij de Voscheheugte stond er een heerlijke to-go maaltijd voor ons klaar. Hup, snel naar huis toe om deze leuke dag(en) goed af te sluiten.

Tip: Wandelen door het Mantingerveld

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

hart van drenthe