Wil je een paar dagen een leuke stad bezoeken of ben je onderweg naar je vakantiebestemming in bijvoorbeeld Oostenrijk, Italië, Slovenië of Kroatië en wil je graag een tussenstop maken in Duitsland? Overweeg dan eens 'afslag' Heidelberg.

altstadt Heidelberg
Heidelberg Altstadt
streets of heidelberg
De straatjes van Heidelberg

Citytrip of tussenstop in Heidelberg

Heidelberg heeft ongeveer 160.000 inwoners en staat vooral bekend als universiteitsstad en vanwege het charmante historische centrum. In en rondom het centrum zie je veel groene balkons en terrassen. Dat maakt de stad gezellig en knus. Ook geeft het water veel sfeer. Dwars door de stad stroomt de rivier de Neckar, een zijrivier van de Rijn.

Toen wij onderweg waren naar Slovenië en Italië besloten we om onze vakantie te beginnen in Heidelberg en daar hebben we zeker geen spijt van! In dit artikel vertellen wij jou waarom je Heidelberg zeker eens moet bezoeken.

Wij verbleven één nacht in Staycity Aparthotels Heidelberg en vonden dit een goed hotel. Het was erg netjes en schoon, het ontbijt was van goede kwaliteit en de totale prijs-kwaliteitverhouding was prima. Wij waren met z'n tweeën en betaalden €85 voor één nacht, inclusief ontbijt. Het hotel ligt net buiten het centrum, waardoor het makkelijk met de auto te bereiken is. Tevens mogen gasten van het hotel gratis parkeren op het privé terrein.

Bekijk alle hotels in Heidelberg

Vanaf het hotel loop je in zo'n 25 minuten naar Altstadt (het oude centrum), of kies er voor om een taxi of bus te nemen. Het busstation ligt op nog geen 5 minuten lopen vanaf het hotel. Een kaartje koop je gemakkelijk in de automaat bij het station waar je in de bus stapt.

uitzicht vanaf schloss
Uitzicht over de stad

Wat te doen in Heidelberg

In Heidelberg is veel te zien en te doen, geniet van een drankje op de gezellige pleinen van Altstadt of bestel een heerlijke pizza en ga lekker mensen kijken. Hieronder lees je onze tips voor een citytrip of tussenstop in Heidelberg.

Tips om te doen in Heidelberg in het kort:

  • Bezoek Schloss Heidelberg
  • Maak een ritje met de Heidelberger Bergbahn
  • Relax en wandel aan de oever van de Neckar
  • Wandel over de Alte Brücke
  • Shoppen in het gezellige centrum
  • Geniet van een terrasje in Altstadt
heidelberg Alte Brücke
Alte Brücke

Bezoek Schloss Heidelberg

Schloss Heidelberg is al ruim 800 jaar oud. Het is één van de beroemdste ruïnes van Duitsland en als je in Heidelberg ben kan je hier eigenlijk niet omheen. Vanaf de grote stenen brug in het centrum van de stad heb je mooi uitzicht op het kasteel, zoals op de foto hierboven. Prachtig! Wandel rondom het kasteel naar één van de uitzichtpunten en geniet van het mooie uitzicht over de stad en de rivier.

Maak een ritje met de Heidelberger Bergbahn

Om het kasteel te bezoeken kan je ook met de Heidelberger Bergbahn naar boven gaan. Deze stopt namelijk bij het kasteel en ook helemaal boven op de heuvel (Königstuhl). Je stapt op bij de Kornmarkt.

Het ritje is al een ervaring op zich en eenmaal boven aangekomen heb je een fantastisch uitzicht. Je kan er een kopje koffie, thee of natuurlijk wat kouds drinken, even rondlopen en vervolgens weer met hetzelfde treintje naar beneden.

Relax en wandel aan de oever van de Neckar

Vooral bij mooi weer is het heerlijk om in het gras langs de rivier de Neckar te picknicken. Neem je lunch mee en zoek een mooi plekje op. Bij mooi weer is het mogelijk om een kano te huren en lekker het water op te gaan.

Wandel over de Alte Brücke tijdens je tussenstop in Heidelberg

De Alte Brücke is een hele mooie brug over de rivier Neckar. De brug werd aan het einde van de 18de eeuw gebouwd en verbindt de Altstadt met de andere oever van de rivier. Ook als je niet veel tijd hebt om tijdens je tussenstop in Heidelberg rond te lopen is het een goed idee om even je benen te strekken in de buurt van de rivier en deze mooie brug.

Shoppen in het centrum van Heidelberg

In het centrum van Heidelberg vind je veel moderne winkels. De stad is daarom zeer geschikt om te shoppen. Houd wel een beetje geld over voor de tip hieronder!

Geniet van een terrasje in Altstadt

Heidelberg heeft veel gezellige pleinen en leuke horecazaken. Wij aten een heerlijke pizza bij Papi. Op de menukaarten in de stad kom je ook veel wijnen uit de regio tegen. Genieten gegarandeerd!

Wij vonden Heidelberg een hele leuke tussenstop voor één of twee dagen. Als je inspiratie zoekt voor een weekendje weg is Heidelberg wat ons betreft ook zeker een aanrader. Er is in de omgeving van Heidelberg ongetwijfeld nog veel meer te beleven. Maar wij moesten weer verder. Op naar Italië! Voor meer informatie over je bezoek aan Heidelberg kan je ook terecht op deze website.

plein heidelberg Altstadt
Eén van de pleinen in het oude centrum

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Duitsland

heidelberg skyline