Het dorpje Heiligenblut

Heiligenblut is een Oostenrijks dorp met zo'n 1200 inwoners en ligt in de deelstaat Karinthië. In Heiligenblut draait het voor een groot gedeelte om de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Al het verkeer van en naar de 3.798 meter hoge berg komt door het dorp dat daarom ook in de zomer veel toeristen trekt. De belangrijkste bezienswaardigheid van Heiligenblut is uiteraard de Großglockner Hochalpenstrasse. Een unieke ervaring om deze route te rijden. Je hebt gegarandeerd fantastisch uitzicht!

Geschiedenis van Heiligenblut

De geschiedenis van Heiligenblut is verweven met een Deense prins, die in de Alpen vast kwam te zitten in de sneeuw en stierf van de kou. Zijn lichaam werd later ontdekt door boeren die hem wilden begraven, maar ze merkten dat het been van de man steeds opnieuw boven de grond uitkwam. Dit vroeg om nadere inspectie, waarna de boeren een flesje met bloed vonden. Ze wisten meteen dat dit het bloed van Jezus moest zijn.

Er werd een kleine kapel gebouwd om het flesje te bewaren. Later ontstond rond de kapel een dorp met de naam Heiligenblut, wat natuurlijk verwijst naar het bloed in het flesje van de Deense prins. In de late middeleeuwen werd de kapel vervangen door de beroemde kerk die je vandaag de dag nog altijd in Heiligenblut kunt bewonderen.

grossglockner Heiligenblut
Großglockner Hochalpenstrasse

Nationaal Park Hohe Tauern

Het National Park Hohe Tauern is één van de grootste natuurgebieden van Europa en het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Hohe Tauern kent vele hoogtepunten en bezienswaardigheden, zoals de hoogste berg van Oostenrijk: de Grossglockner (3789 m), de langste gletsjer van de Oostalpen: de Pasterzengletsjer en de hoogste watervallen van Europa: de Krimmler watervallen.

Nog meer mooie natuur

Omdat Heiligenblut zich middenin Nationaal Park Hohe Tauern begeeft komen liefhebbers van de natuur hier goed aan hun trekken. De wandelingen hier zijn adembenemend. In en rond Heiligenblut loopt de Alp Adria Trail, een aaneenschakeling van 43 trails die je van het hoogste punt in Oostenrijk tot aan de kust van Italië brengen. Je kan de Alp Adria Trail goed opsplitsen en er voor kiezen om bepaalde delen van de route te lopen.

alp Adria trail Heiligenblut
Typisch Oostenrijk

Wat ook zeker de moeite waard is tijdens je bezoek aan Heiligenblut in de zomer, is een hike naar de nog vrij onbekende Gössnitz waterval. Handig: je parkeert je auto (gratis) net buiten het dorp. In dit artikel lees je alles over de mooiste waterval van Heiligenblut. Ook vind je er de routebeschrijving.

gossnitz Wasserfall
Gössnitz waterval

De stad Lienz

Lienz is een zonnige (!) en gezellige stad in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Met ongeveer 12.000 inwoners is het geen grote stad, maar wel de grootste stad van Oost-Tirol. Het is een leuke stad om een dagje rond te kijken. In het autovrije historische centrum vind je veel leuke bekende en minder bekende winkels. De ligging in de bergen zorgt voor een sprookjesachtig gevoel, waarbij de rivier de Drau ook nog eens dwars door de stad stroomt.

Lienz ligt op een halfuur rijden van de Italiaanse grens. Mede daardoor zijn er veel Italiaanse invloeden in de stad terug te vinden. Je drinkt hier misschien wel de beste koffie van heel Oostenrijk! Dit komt natuurlijk door de ligging, die er tegelijkertijd ook voor zorgt dat je in Lienz, naast gezellige koffietentjes, ook veel Italiaanse restaurants zal vinden.

Lienz

Wat is er te doen in Lienz?

Fietsen: Naast het gezellige centrum kun je in Lienz ook veel outdoor activiteiten ondernemen. De omgeving is uitermate geschikt voor wielrenners en mountainbikers. Lienz mag zichzelf Bike Arena noemen. Dat is natuurlijk niet voor niets!

Bergen: Lienz heeft twee skigebieden en dus ook bergliften. De bergliften zijn ook in de zomer geopend, zodat je ook dan de zonnige bergen kunt ontdekken. Op de website van Lienzer Bergbahnen vind je meer informatie.

Markt: Van april tot oktober is er iedere vrijdag en zaterdag een grote markt, waar lokale producten worden verkocht. Op vrijdag vindt de markt ’s middags plaats en op zaterdag in de ochtend.

Zonnen aan de Tristacher See

De Tristacher See is een zwemmeer in Tirol. Makkelijk te bereiken vanuit diverse plaatsjes in de Hohe Tauern regio. Vanuit Heiligenblut reden wij hier in ongeveer 40 minuten naartoe. Dat maakt het vanuit deze regio het dichtstbijzijnde zwemmeer.

We hebben een artikel geschreven over de Tristacher See, waarin je leest hoe je er komt, waar je kan parkeren en welke activiteiten je hier allemaal kan doen. Lees hier alles over de Tristacher See.

tristacher see
Tristacher See in de buurt van Lienz

Gartl Wasserfall in Großkirchheim

Großkirchheim is een gemeente met zo'n 1500 inwoners in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië en maakt deel uit van het district Spittal an der Drau. In het wandelgebied zijn talloze wandelpaden te vinden die je langs de verschillende watervallen leiden die het gebied rijk is.

Wij wandelden naar de Gartl Wasserfall. De route hier naartoe is onderdeel van de Alp Adria Trail en ook erg leuk om te wandelen met kinderen. Vanuit Heiligenblut reis je in een paar minuten met de bus naar Großkirchheim. Je kan er natuurlijk ook gewoon met de auto naartoe rijden. Als je de wandeling begint bij de bushalte ben je na ongeveer een halfuur wandelen bij de waterval.

De route naar de waterval is vrij vlak en erg mooi. Onderweg kan je nog even plaatsnemen op een bankje en wegdromen bij het geluid van de stroming van de rivier de Möll.

De Gartl Wasserfall is gratis te bezoeken.

Op de kaart hieronder vind je de locatie van de bushalte, tevens startpunt van onze wandeling naar de Gartl Wasserfall. In de buurt zijn ook mogelijkheden om je auto te parkeren.

waterval gartl wasserfal
Gartl Wasserfall

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Oostenrijk

Heiligenblut