Highlights voor Montenegro in het kort:

  • Durmitor Ring 
  • Baai van Kotor
  • Het meer van Skadar
  • Mrtvica Canyon
  • The accursed mountains in Prokletije Nationaal Park
  • Budva: Een sfeervol stadje én schitterende stranden

Durmitor Ring

Montenegro is een bergland, waarvan het bekendste gebergte het Durmitor Nationaal Park is. Hier vind je bijvoorbeeld de Tara kloof, een van de diepste kloven van Europa, doorsneden door een helderblauwe rivier. De Durmitor ring is een roadtrip door het mooiste gedeelte van het nationale park. Je rijdt een route rond Bobotov Kuk, de hoogste top van het gebergte. Het beste start je deze roadtrip vanuit Zabljak, een stadje ten westen van Bobotov Kuk. Je volgt het eerste deel van de route de bekende P14-weg, waarbij je langzaam klimt naar de pas bij Prevoj Sedlo. De uitzichten zijn hier fenomenaal!

Eenmaal voorbij de pas blijf je lange tijd op grote hoogte rijden en kom je met een beetje geluk wilde paarden en herders met hun schapen tegen. Vodeni Do is een mooi uitzichtpunt bij een bergmeertje, waar je perfect van een picknick met panoramisch uitzicht kunt genieten. Door een kleine omweg te maken kan je ook de Piva Canyon nog meepakken tijdens je roadtrip door de Durmitor Ring. Daarna heb je de keuze om dezelfde route terug te rijden, of het rondje vol te maken langs de noordkant van Bobotov Kuk.

highlights montenegro

Baai van Kotor

Het lijkt wel of de Baai van Kotor tegenwoordig op ieders wensenlijstje staat om te bezoeken. Deze baai in de Adriatische Zee heeft wel wat weg van de fjorden in Noorwegen. Kotor is een favoriete stop op cruises in deze regio en kan daardoor in de zomermaanden erg druk zijn overdag. Door hier te blijven overnachten kan je nog voor de toeristen arriveren je eerste wandeling door het fotogenieke stadje maken. Verwacht in de rustige uurtjes de smalle straatjes slechts te delen met katten. Nergens in Montenrgo zie je namelijk zoveel katten als in Kotor. De mensen hier houden van katten. Er is zelfs een kattenmuseum.

Vanuit Kotor kan je met een smalle, steile weg vol haarspeldbochten omhoog rijden naar Lovcen. Na elke haarspeld worden de uitzichten op de Baai van Kotor beter, tot het uiteindelijk verdwijnt. Vanaf het Njegos Mausoleum heb je een magnifiek, weids uitzicht over de hele omgeving. 

baai van kotor

Het meer van Skadar

Nog eentje die in dit lijstje met highlights voor Montenegro thuishoort en die je zeker niet mag overslaan is het meer van Skadar. Dit grootste meer van het land en zelfs van de hele Balkan strekt zich ook buiten de landsgrenzen uit. Het meer van Skadar ligt namelijk voor eenderde deel in buurland Albanië. Rond het meer liggen een aantal pittoreske dorpjes, waar je in lokale appartementen of guesthouses kunt overnachten vlakbij of zelfs aan het meer. Virpazar is één van die dorpjes. Dit is tevens de meest levendige plek rond het meer en dé plek om excursies op het water te regelen. 

Maak zeker een boottocht over het meer van Skadar. Onderweg zie je veel watervogels en zul je versteld staan van hoe sereen en fotogeniek dit meer is. Kies het liefst voor de tocht die ook een stop maakt bij het Middeleeuwse Kom klooster, aan de overkant van het meer. Dit klooster ligt op een verlaten plekje, hoog boven het meer, dat je anders nooit kunt bezoeken. De monniken zullen je welkom heten en kort iets over de geschiedenis van het klooster vertellen. Er kan ook gezwommen worden in het meer, wat erg prettig is, omdat dit de heetste plek van Montenegro is. In de zomer wordt het hier geregeld ruim boven de 30 graden.

Het meer van Skadar

Mrtvica Canyon

Eén van de minst bekende, maar zeker één van de allermooiste canyons van Montenegro is de Mrtvica Canyon. Deze kloof vind je tussen het Skadar meer en Biogradska Nationaal Park. In de omgeving is verder niet zoveel te beleven, dus het is de perfecte tussenstop op de route tussen deze twee plaatsen. Kom zo vroeg mogelijk op de dag. De kans is dan het grootste op helder weer én je zult je tijd nodig hebben. De Mrtvica Canyon is namelijk lang en je wil hier gegarandeerd heel veel foto's maken.

De Mrtvica rivier is onwaarschijnlijk blauw en snijdt een diepe kloof in het berglandschap. Op somige plekken langs de wandelroute kan je zwemmen. Het water is echter, net als bijna overal in de Balkan, erg fris. Met ook hier best pittige temperaturen in de zomer, is een verkoelende duik echter wel lekker. Eén van de mooiste plekjes daarvoor is net na de Poort van de wensen. Deze poort is een opening in de rotsen waardoor je de turkooise Mrtvica rivier ziet. Doordat de poort altijd in de schaduw ligt is hier veel mos en waait er altijd een frisse wind, een beetje een magisch plekje. De zwemplek zo'n 500 meter verderop is prachtig: een natuurlijk badje in de rivier, die door een smalle rotsspleet stroomt. Daar bovenuit torenen de hoogste bergpieken van de kloof. Je kunt zelf bepalen hoe ver je dooroopt in de kloof, maar het pad wordt vanaf hier steiler, smaller en rotsachtiger. Best uitdagend dus! 

The accursed mountains in Prokletije Nationaal Park

Het Nationaal Park Prokletije strekt zich uit over Montenegro en de buurlanden Albanië en Kosovo. The accursed mountains zijn ruige, kale pieken, die je haast laten geloven in een sprookjesboek beland te zijn. De beroemde Balkantrail loopt ook door dit deel van het gebergte en je kunt een deel van de route (of de hele route) hier lopen. Slaap in de Grebaje vallei als je een van de wandeldagen uit de Balkantrail als dagwandeling wil maken. Vanuit het dal klim je dan naar de top van de Volusnica. De uitzichten zijn fenomenaal, zeker als je een heldere dag weet te kiezen voor je wandeling. De bergen hebben helaas nogal eens te maken met regenachtig weer en wolken, dus het is verstandig om hier een aantal dagen te plannen.

Is het weer niet helder genoeg, of wandel je graag door vlakkere delen van het nationale park? Dan kan je ook naar het eind van de Grebaje vallei lopen, met onderweg lieflijke uitzichten over bloemenvelden en grazende koeien. Ook de nabijgelegen Vusanje en Ropojana valleien zijn een bezoek waard. De waterbron die The Eye of the Grasshopper wordt genoemd is een mooie plek voor een korte stop.

montenegro highlights

Budva: Een sfeervol stadje én schitterende stranden

De kust van Montenegro is druk in de zomers, heel druk. Als je een plekje op het strand wil bemachtigen moet je er vroeg bij zijn. Van rustig liggen is er geen sprake. Er wordt flink gedronken en luidruchtige waterscooters schieten alle kanten op in het water. Kies voor je strandvakantie dus liever een andere bestemming. Toch is er een stadje aan de kust dat een speciaal plekje in deze lijst verdiend. Budva is zo sfeervol en schilderachtig. Terwijl de andere toeristen liggen te bakken, kan jij er op een zonnige zomermiddag een wandeling door redelijk verlaten straatjes en langs schattige kerkjes maken. Of kom hier buiten het hoogseizoen nog eens terug. Budva is schitterend.

Ook de stranden in de omgeving van Budva behoren tot de mooiste van Montenegro. Ben je een ochtendmens, dan kan je er tot een uur of 10 genieten van de blauwe zee. Of kom ook hier in het voor- of naseizoen. In september is het vaak nog heerlijk weer aan de Adriatische Zee.

budva montenegro

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Yvonne van der Laan

Dat Yvonne en reizen bij elkaar horen is al vroeg duidelijk. Op m’n achtste wil ik wereldreiziger worden en reis ik op de achterbank mee met mijn ouders naar Frankrijk of Oostenrijk, terwijl ik op de kaart nauwlettend volg waar we zijn. Ik reis graag naar minder bekende bestemmingen, of ga links waar de meute rechts gaat bij toeristische highlights.

Lees hier alle artikelen over

Montenegro

baai van kotor montenegro