drukte bij Schiphol
Reistips

Hoe om te gaan met drukte bij Schiphol

Bijgewerkt op 6 augustus 2022

Nu de vakantieperiode voor de boeg staat wordt het steeds drukker op en rondom luchthavens. In het geval van Schiphol helaas té druk. Het nieuws over drukte bij Schiphol zal je wellicht niet zijn ontgaan, of wellicht heb je er wel middenin gestaan; de ellenlange rijen binnen en zelfs buiten Schiphol. Je reis naar Azië naar of welke bestemming dan ook begint op deze manier niet gewenst. 

Deze drukte kent veel gedupeerde reizigers en vluchtmaatschappijen. Het brengt daarnaast ook veel vragen met zich mee. Hoe heeft deze drukte kunnen ontstaan? Wat zijn de toekomstige verwachtingen? Hoe ga je het beste om met deze drukte? Het zijn allemaal vragen waar we in dit artikel antwoord op gaan geven. 

Kopafbeelding: Unsplash

De reden van de drukte

Een van de eerste vragen die de meeste reizigers hebben, is hoe deze drukte heeft kunnen ontstaan. Schiphol is immers al jarenlang bekend met de drukte en moeten weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Het heeft uiteindelijk een simpele reden; personeelstekort. 

Er is met name personeelstekort rondom de security check. Dit betekent simpelweg dat er niet genoeg security is voor het aantal reizigers. Dit resulteert in een enorme ophoping rondom de security check en dit zet zich door over en rondom de hele luchthaven. 

Aankomst- en wachttijden

Een vliegreis maak je niet dagelijks, hierdoor is het belangrijk een goede planning te maken voor de dag van vertrek en de dag van terugkomst. De drukte bij Schiphol maakt dit echter wat moeilijker en het brengt ook veel onzekerheid met zich mee. Normaal gesproken ben je 2 á 3 uur van tevoren op de luchthaven, maar hoe lang van tevoren met je nu aanwezig zijn? 

Schiphol zelf adviseert om maximaal 3 á 4 uur van tevoren naar de luchthaven te komen. Het heeft geen zin om eerder te komen, omdat het onboardingsproces van jouw vlucht eerder simpelweg nog niet toegankelijk is. Door eerder te komen draag je enkel bij aan de drukte. 

Ga echter niet helemaal blind uit van dit advies, maar volg de meest recente adviezen van Schiphol en/of je vluchtmaatschappij. Het is ook goed om te weten dat het niet iedere dag zo druk is, er zitten uiteraard ook normale dagen tussen. 

drukte bij Schiphol
Foto: Unsplash

Parkeren bij de luchthaven

De luchthaven is vanzelfsprekend op meerdere manieren te bereiken. Het is voor te stellen dat jij je reis in eigen beheer wilt houden, in dit geval is een rit met de auto en het boeken van een parkeerplaats een logische keuze. De treinen, bussen en taxi’s zitten immers net zo vol als de luchthaven zelf.

Het parkeeraanbod bij Schiphol kan eenvoudig online vergeleken worden. Dit betekent dat je precies kan zien wat er nog beschikbaar is en wat niet. Je kan de gewenste beschikbare parkeerplaats tevens direct online reserveren. 

Indien je op zoek bent naar een Schiphol parking dan gebruik je een van de online vergelijkings- en boekingsplatformen, zoals Vliegen en Parkeren. Je selecteert je reisdata, vergelijkt de beschikbare opties en boekt de gewenste parkeerplaats.

Handige tips en checklist

Je reis begint natuurlijk al op een slechte manier wanneer jij je in de drukte bevindt. Je kan echter nog het beste maken van een slechte situatie door de volgende reistips in je achterhoofd te houden. 

  • Controleer het advies van je vluchtmaatschappij
  • Check van tevoren online in
  • Controleer bij welke balie je moet zijn voor je bagage
  • Controleer vanaf welke gate je vliegt
  • Controleer wat jouw rij voor de security check is
  • Trek comfortabele kleding en schoenen aan
  • Neem een (regen)jas mee mits je buiten moet wachten
  • Neem voldoende eten en drinken mee
  • Zorg voor afleiding tijdens het wachten

Al met al is het geen leuk moment en zal je blij zijn als je op je vakantiebestemming maakt. Je maakt het echter alleen maar erger als je je druk gaat maken. Zorg dus voor een relaxte sfeer tijdens het wachten en maak er het beste van!