Deze drukte kent veel gedupeerde reizigers en vluchtmaatschappijen. Het brengt daarnaast ook veel vragen met zich mee. Hoe heeft deze drukte kunnen ontstaan? Wat zijn de toekomstige verwachtingen? Hoe ga je het beste om met deze drukte? Het zijn allemaal vragen waar we in dit artikel antwoord op gaan geven. 

Kopafbeelding: Unsplash

De reden van de drukte

Een van de eerste vragen die de meeste reizigers hebben, is hoe deze drukte heeft kunnen ontstaan. Schiphol is immers al jarenlang bekend met de drukte en moeten weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Het heeft uiteindelijk een simpele reden; personeelstekort. 

Er is met name personeelstekort rondom de security check. Dit betekent simpelweg dat er niet genoeg security is voor het aantal reizigers. Dit resulteert in een enorme ophoping rondom de security check en dit zet zich door over en rondom de hele luchthaven. 

Aankomst- en wachttijden

Een vliegreis maak je niet dagelijks, hierdoor is het belangrijk een goede planning te maken voor de dag van vertrek en de dag van terugkomst. De drukte bij Schiphol maakt dit echter wat moeilijker en het brengt ook veel onzekerheid met zich mee. Normaal gesproken ben je 2 á 3 uur van tevoren op de luchthaven, maar hoe lang van tevoren met je nu aanwezig zijn? 

Schiphol zelf adviseert om maximaal 3 á 4 uur van tevoren naar de luchthaven te komen. Het heeft geen zin om eerder te komen, omdat het onboardingsproces van jouw vlucht eerder simpelweg nog niet toegankelijk is. Door eerder te komen draag je enkel bij aan de drukte. 

Ga echter niet helemaal blind uit van dit advies, maar volg de meest recente adviezen van Schiphol en/of je vluchtmaatschappij. Het is ook goed om te weten dat het niet iedere dag zo druk is, er zitten uiteraard ook normale dagen tussen. 

Parkeren bij de luchthaven

De luchthaven is vanzelfsprekend op meerdere manieren te bereiken. Het is voor te stellen dat jij je reis in eigen beheer wilt houden, in dit geval is een rit met de auto en het boeken van een parkeerplaats een logische keuze. De treinen, bussen en taxi’s zitten immers net zo vol als de luchthaven zelf.

Het parkeeraanbod bij Schiphol kan eenvoudig online vergeleken worden. Dit betekent dat je precies kan zien wat er nog beschikbaar is en wat niet. Je kan de gewenste beschikbare parkeerplaats tevens direct online reserveren. 

Indien je op zoek bent naar een Schiphol parking dan gebruik je een van de online vergelijkings- en boekingsplatformen, zoals Vliegen en Parkeren. Je selecteert je reisdata, vergelijkt de beschikbare opties en boekt de gewenste parkeerplaats.

Handige tips en checklist

Je reis begint natuurlijk al op een slechte manier wanneer jij je in de drukte bevindt. Je kan echter nog het beste maken van een slechte situatie door de volgende reistips in je achterhoofd te houden. 

  • Controleer het advies van je vluchtmaatschappij
  • Check van tevoren online in
  • Controleer bij welke balie je moet zijn voor je bagage
  • Controleer vanaf welke gate je vliegt
  • Controleer wat jouw rij voor de security check is
  • Trek comfortabele kleding en schoenen aan
  • Neem een (regen)jas mee mits je buiten moet wachten
  • Neem voldoende eten en drinken mee
  • Zorg voor afleiding tijdens het wachten

Al met al is het geen leuk moment en zal je blij zijn als je op je vakantiebestemming maakt. Je maakt het echter alleen maar erger als je je druk gaat maken. Zorg dus voor een relaxte sfeer tijdens het wachten en maak er het beste van!

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Reistips

drukte bij Schiphol