Wat is HSP?

HSP, wat is het eigenlijk? De afkorting staat voor Hoog Sensitief Persoon. Het klinkt soms als een aandoening, maar dat is het zeker niet. Elaine Aron was de eerste die hier uitvoerig onderzoek naar deed en daaruit bleek namelijk dat 1 op de 5 mensen hoog sensitief is. Deze personen kunnen moeite hebben met het verwerken van alle prikkels die dagelijks op hen afkomen. Vooral in de huidige 24/7 maatschappij kan dit voor sommigen een enorme opgave zijn. Je kunt gevoeliger zijn voor zowel positieve als negatieve omgevingsinvloeden.

Hoog sensitieve mensen kunnen zich goed afstemmen op anderen, zijn fantasierijk, creatief en intuïtief ingesteld en kunnen intens genieten. Ze merken veel dingen sneller op dan anderen en dit kan positieve invloed hebben op o.a. communicatie op de werkvloer. (bron: C. Bont)

Als je je er bewust van bent en weet hoe je er mee om kunt gaan, dan kan je het gaan inzetten als kwaliteiten. Nu weet ik inmiddels hoe ik er voor mijzelf het beste mee om kan gaan, maar als je meer over het onderwerp wilt weten dan zou ik je het boek Hoogsensitiviteit als kracht aanraden om te lezen. 

We weten dat niet alleen introverte personen maar ook extraverte personen hoog sensitief kunnen zijn. Een aantal kenmerken van hoog sensitieve personen:

  • Je voelt je anders dan anderen
  • Je overdenkt je beslissingen goed
  • Je ziet veel details
  • Je voelt stemmingen van andere personen goed aan
  • Je bent hard voor jezelf
  • Je hebt veel behoefte aan me-time

Mijn eigen ervaring met HSP op reis

Ik weet van mijzelf dat ik hoog sensitief ben en sinds ik dat weet houd ik daar veel meer rekening mee. Ik zit daardoor ook beter in mijn vel en durf beslissingen te nemen die beter zijn voor mijn eigen gemoedstoestand, dan altijd maar anderen te pleasen.

En misschien herken je je er wel in, maar vakantie is echt één grote prikkelbom voor mij. Sinds ik bewuster leef, kan ik ook op reis beter met HSP omgaan, zodat ik er toch enorm van kan genieten. Hieronder lees je een aantal tips die ik toepas gedurende mijn vakantie, maar ook zeker in het dagelijks leven. Ik hoop dat jij als HSP-er op reis hier ook iets aan zult hebben.

Geen plannen voor dag 1 en 2

Als wij weggaan zorg ik dat we geen dingen plannen voor de eerste twee dagen. Dat zegt niet dat we niks doen. Maar als ik dan aankom en de behoefte voel om een paar uur te slapen overdag, dan kan ik dat ook doen. Carlo weet dit van mij, maar het is ook goed om dit met jouw reisgenoot te bespreken zodat die weet dat je even met rust gelaten wilt worden. 

Dagelijks ochtend yoga en meditatie

Het hoeft maar 5 minuten te duren. Dit brengt mij weer in contact met mijn lichaam en geest. Ik start zo mijn dag rustig en positief. Daarnaast zorgt meditatie voor heerlijke rust en stilte in mijn hoofd.

Omring jezelf met natuur

Na een stedentrip trek ik mij graag terug in de natuur om weer even tot rust te komen en op te laden. Dit doe ik thuis ook graag. Maar op een strand in de zon of hiken over de bergtoppen is toch wel even wat anders. 

hsp op reis genieten
Natuur geeft rust

Gezond eten

Ik neem graag mijn eigen eten mee op vakantie en ik wil dan ook graag zo gezond mogelijk eten, omdat ik weet dat ik mij dan het beste voel en bovendien scheelt het geld. Daarom kiezen wij er meestal voor om naar een appartement of camping te gaan. Ik vind koken en afwassen namelijk ook best rustgevend ;-) En als je dan uit eten gaat, kan je er ook echt van genieten. 

Zorg dat je rustdagen hebt

Zoals al eerder gezegd wil ik niet te veel plannen. Ik vind een vakantie ook een moment om op te laden. Dus als ik op de camping sta en ik kan een paar dagen lekker op het strand luieren, dan geniet ik daar echt van. Een boek, watermeloen en zonnebrand mee en je hoort mij niet meer!

Blijf in beweging

Sporten is voor mij echt een uitlaatklep. Daarom zoek ik op vakantie ook altijd naar activiteiten zoals mountainbiken, hiken, hardlopen of zwemmen in de zee. Een eind wandelen vind ik ook heerlijk. Maar met bewegen kan ik mij echt focussen op de activiteit en omgeving, zodat ik de 'drukte van thuis' even los kan laten. 

Op tijd naar bed

Als ik moe ben ga ik gewoon naar bed. Ik vind het onnodig om op vakantie om 12 uur naar bed te gaan als ik om 10 uur al moe ben. Dan ben ik vaak op tijd wakker en kan ik dan nog even lekker gaan yoga-en, hardlopen of wandelen voordat het warm wordt buiten. 

Houd een reisdagboekje bij

Schrijf alles van je af. Dit maakt je hoofd leeg en kun je je dag echt even verwerken. Het is ook leuk om dit samen met je reisgenoot te doen. Je zult zien dat je allebei andere dingen zijn opgevallen tijdens de reis. 

Vergeet niet te genieten

Zoals je leest plan ik veel momenten in voor mijzelf. Dit doe ik thuis en op vakantie. Carlo vindt dit helemaal oké en hij weet dat ik dit nodig heb om mezelf weer op te laden. Misschien lukt het je niet om alle hierboven genoemde punten toe te passen, maar dat is niet erg. Vergeet niet dat je op vakantie altijd mag genieten! Hopelijk lukt ook jou dat steeds een beetje beter met mijn tips voor HSP op reis.

Maaike

Hi! Ik ben Maaike, de vriendin en het reismaatje van Carlo. In mijn vrije tijd geniet ik graag van een wandeling door de natuur, vers geprepareerde skipistes en een kopje koffie in de zon.

Lees hier alle artikelen over

Lifestyle

hsp op reis