hunebed d27 borger
Drenthe,  Nederland

Hunebed D27: Het grootste hunebed van Nederland

Bijgewerkt op 16 mei 2021

In Borger bij het Hunebedcentrum vind je het grootste hunebed van Nederland: hunebed D27. Je kunt het hunebed gratis bekijken. Daarnaast kun je het museum van het Hunebedcentrum bezoeken.

Wist je dat hunebed D27 waarschijnlijk meer dan 5400 jaar oud is?

Hunebed D27 is het grootste hunebed van Nederland. Het hunebed is 22,6 meter lang en weegt naar schatting zo’n 20.000 kilo!

Wat zijn hunebedden?

Hunebedden werden vroeger gebruikt als graf en zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door grote keien rechtop te zetten en er andere stenen overheen te leggen. Met kleinere stenen werden de spleten tussen de keien opgevuld en vervolgens werden de kamers afgedekt met aarde.

De grote zwerfkeien waren vroeger niet zichtbaar, deze waren namelijk bedekt met zand en graszoden. Je zag vroeger dus alleen een soort van langwerpige heuvel. Tegenwoordig zijn meestal alleen de grote stenen nog over. De hunebedden zijn trouwens de oudste bouwwerken van ons land!

hunebed d27

Hoe kom ik bij hunebed D27 en waar kan ik parkeren?

Als je hunebed D27 gaat bekijken kun je gratis parkeren bij het Hunebedcentrum in Borger. Het adres is: Hunebedstraat 27, 9531 JT Borger. Vanaf hier wandel je in een paar minuten naar hunebed D27. Het kan hier erg druk zijn, omdat het Hunebedcentrum veel wordt bezocht. Houd hier dus rekening mee.

Mammoetpad Borger

Tegenover het Hunebedcentrum vind je het Mammoetpad. Op het Mammoetpad in Borger sta je oog in oog met twee levensgrote mammoeten. Deze route is erg leuk met kinderen. Tijdens de wandeling kom je langs drie interactieve informatiezuilen.

mammoetpad borger

In de buurt

Wil je nog meer hunebedden in Drenthe bekijken? In natuurgebied Emmerdennen, op zo’n 20 minuten rijden van hunebed D27, zijn nog een aantal hunebedden te vinden. In dit blog lees je er alles over.

Nog meer inspiratie

Hoi! Mijn naam is Carlo. In juli 2019 met trots begonnen aan Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

Stel hier je vraag of geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.