Wil jij de hunebedden D53 en D54 ook bekijken? Navigeer dan naar: Hunebeddenweg 1 in Darp. Je kan hier gratis parkeren en wandelt binnen no-time naar de hunebedden toe. Vanaf de hunebedden starten ook een aantal mooie wandelroutes waar we verderop in dit artikel meer over vertellen.

Vanaf de parkeerplaats kan je door de bomen hunebed D53 aan de linkerkant al zien liggen, iets verderop aan de rechterkant ligt hunebed D54.

Hunebed D53 is het op één na grootste hunebed van Nederland

hunebed D53 en d54
Het op één na grootste hunebed van Nederland: D53

Geschiedenis van hunebedden

Hunebedden werden vroeger gebruikt als graf en zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door grote keien rechtop te zetten en er andere stenen overheen te leggen. Met kleinere stenen werden de spleten tussen de keien opgevuld en vervolgens werden de kamers afgedekt met aarde.

De grote zwerfkeien waren vroeger niet zichtbaar, deze waren namelijk bedekt met zand en graszoden. Je zag vroeger dus alleen een soort van langwerpige heuvel. Tegenwoordig zijn meestal alleen de grote stenen nog over. De hunebedden zijn trouwens de oudste bouwwerken van ons land!

hunebedden d53 en D54
Hunebed D54

Wandelen langs hunebedden D53 en D54

In de omgeving van hunebedden D53 en D54 zijn een aantal mooie wandelroutes te vinden. Je wandelt door het prachtige landschap van het Holtingerveld. Vanaf de parkeerplaats wandel je eerst langs beide hunebedden. Na zo'n 250 meter zie je aan de rechterkant een paaltje met daarop de gekleurde pijltjes voor de wandelroutes staan.

Rode wandelroute

De rode route wordt de Hunebedroute genoemd. Deze route brengt je naar een punt vanaf waar je een mooi uitzicht hebt. De rode route is iets meer dan 2 kilometer lang.

Blauwe wandelroute

Voor de IJsroute van ongeveer 5 kilometer volg je de blauwe pijlen. Je wandelt door een landschap dat zijn bestaan aan de ijstijd te danken heeft.

Groene wandelroute

De groene route is de langste wandelroute van deze drie wandelroutes langs hunebedden D53 en D54. Deze route van ruim 8 kilometer wordt ook wel de Oorlogsroute genoemd, omdat je onderweg goed kunt zien hoe de Tweede Wereldoorlog het landschap van het Holtingerveld ingrijpend heeft veranderd.

holtingerveld hunebedden
Holtingerveld

In de buurt

Voor of na je bezoek aan hunebedden D53 en D54 kun je doorrijden naar Frederiksoord om daar een bijzonder hoofdstuk van de Drentse geschiedenis te ontdekken. Wij schreven er dit artikel over.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

hunebed D54