Vincent van Gogh in Drenthe

In september 2023 was het precies 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh naar Drenthe kwam. Van Gogh stapte in Den Haag de trein en kwam laat in de avond aan in Hoogeveen, waar hij zo'n drie weken verbleef. Ook bezocht hij Nieuw-Amsterdam/Veenoord, waar vanuit hij een dagtocht maakte naar Zweeloo. Van Gogh werd geïnspireerd door het Drentse landschap en was onder de indruk van de rust en de ruimte die hij hier aantrof. Hij schreef vrijwel iedere dag een brief naar zijn broer Theo, waardoor we veel weten over zijn periode in Drenthe.

Voor de provincie Drenthe was dit reden genoeg om 140 jaar later een prachtige campagne in het leven te roepen. Zo zijn er Van Gogh fiets- en wandelroutes door de provincie uitgestippeld en kon je in de binnenstad van Assen een wandeling langs bijzondere kunstwerken geïnspireerd door Vincent Van Gogh maken. Daarnaast was in het Drents Museum tot en met 7 januari 2024 de tentoonstelling Op reis met Vincent te zien.

"Drenthe is zóó mooi, het is onbeschrijfelijk schoon"
Vincent van Gogh, november 1883

Vincent van Gogh Drenthe

Landgoed Mariahoeve

Wij begonnen onze Van Gogh-reis door Drenthe op Landgoed Mariahoeve in Papenvoort, op zo'n 15 minuten rijden van Assen. Een schitterende en bovenal fijne plek om helemaal tot rust te komen. Landgoed Mariahoeve is een van de eerste, mogelijk zelfs allereerste, natuurkampeerterreinen van Nederland. Natuurliefhebbers halen hier hun hart op. Maak zelf een sfeervol kampeervuur bij je accommodatie of stap in een van de bootjes voor een tochtje over het pingo meer. Er zijn verschillende - stuk voor stuk unieke - accommodaties beschikbaar, maar je kan ook in je eigen tent of camper overnachten.

landgoed-mariahoeve-drenthe

Tentoonstelling 'Op reis met Vincent'

Als je een aantal dagen in Drenthe bent en van kunst houdt mag je een bezoek aan het Drents Museum zeker niet overslaan. Op maandag 11 september 2023 is de tentoonstelling Op reis met Vincent in het Drents Museum geopend, waar zoveel mogelijk werken uit zijn periode in Drenthe bij elkaar te zien zijn. Een unieke beleving die je meevoert met de reis die Van Gogh in 1883 door Drenthe maakte.

Update: De tentoonstelling 'Op reis met Vincent' was tot en met  zondag 7 januari 2024 te zien in het Drents Museum. Na de tentoonstelling heeft de Vincent van Gogh-collectie een plek in de vaste collectie (Labyrinthia) van het museum gekregen.

Adres: Drents Museum, Brink 1, 9400 AC Assen. Parkeer je auto (op loopafstand van het museum) in een van de parkeergarages in het centrum of reis met de trein en wandel vanaf het station in 10 minuten naar het museum.

Ervaar de rust en de ruimte

Vincent van Gogh hield van de natuur en trok er tijdens zijn periode in Drenthe graag op uit. Hij was onder de indruk van de rust en de ruimte en dat kunnen wij - als Drentenaren - beamen. We vertellen je dan ook graag waar je de rust en ruimte in Drenthe zelf kan ervaren. Het Balloërveld is een van die plekken. Samen met een schaapherder en haar kudde trokken wij er op uit en dat was een fantastische ervaring. Het is mooi om te zien hoe schaapherder Marianne, of eigenlijk vooral haar hond Toeter, de kudde onder controle heeft.

Via de Herders van Balloo kan je zelf ook een tocht met schaapherder en kudde over het Balloërveld maken. Elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag tussen 16.30 - 17.00 uur komt de kudde terug bij de schaapskooi, dat ook erg leuk is om te zien. De schaapskooi in Balloo is ook een mooi startpunt voor een wandeling. Adres: Crabbeweg 2, 9458 TE Balloo. Meer informatie en reserveren via de website van de Herders van Balloo.

schaapskudde balloerveld

Ontdek de Hondsrug

Een andere fijne plek met rust en ruimte in Drenthe is de Hondsrug. Hier vind je veel mooie wandelroutes en daarnaast is dit de beste plek om een aantal hunebedden te bekijken. Om op een originele manier van het Drentse landschap op de Hondsrug te genieten is een tour of excursie (met of zonder gids) in de elektrische voertuigen van Eko-Tours in Exloo een aanrader.

Nu denk je misschien, wat heeft dit met Van Gogh te maken? Op de Hondsrug ervaar je de rust en ruimte zoals Vincent die ook heeft ervaren tijdens zijn verblijf in Drenthe. Adres: Valtherweg 1, 7875 TA Exloo. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden, actuele openingstijden en prijzen vind je op de website van Eko-Tours.

ekotours

Van Gogh en Drenthe zelf ervaren

Heb je zin gekregen om Drenthe door de ogen van Van Gogh te ervaren? Met onze tips en inspiratie hebben wij jou hopelijk op weg geholpen om er een paar mooie dagen van te maken. Op de speciale pagina op de website van Drenthe lees je meer over het thema Vincent van Gogh in Drenthe en alle bijbehorende activiteiten. Blijf je langer in de provincie? Bekijk dan ook zeker even onze tips voor Drenthe.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

van Gogh in Drenthe