Soca rivier: een cadeautje voor je netvlies

De omgeving van de Soca rivier in Slovenië is fenomenaal, je bent hier op een plek waar de natuur zich van haar beste kant laat zien. Veel groen, heel veel groen. Omringd door bergen. Een prachtige rivier. Met helder water, zoals je alleen op foto's ziet. Wij hebben genoten van ons verblijf in en om de Soča Vallei en vertellen je er graag meer over.

Rij via de Vršič-pas

De Vršič-pas is de hoogste bergpas van Slovenië. De pas telt 50 haarspeld bochten en is daarom een ervaring op zich. Onderweg heb je prachtig uitzicht over de Soča Vallei.

Als je van plan bent om via Oostenrijk naar de regio Bovec in Slovenië te rijden zal je, als je de navigatie volgt, waarschijnlijk via Tarvisio (Italië) Slovenië binnen rijden. Dit is een hele mooie route, maar je kunt er ook voor kiezen om via de Vršič-pas naar Bovec te rijden. Dit duurt iets langer, maar is zeker de moeite waard.

Hoe? Pas je route aan als je vlak voor Villach bent, zodat je bij Kranjska Gora Slovenië binnen gaat rijden. Bij Kranjska Gora start de Vršič-pas. De pas brengt je in een dik uur naar Bovec, maar dat is het waard. Het is maar 45 kilometer, maar je rijdt dwars door de bergen van Nationaal Park Triglav. Neem de tijd voor deze route en geniet van het uitzicht en de mooie omgeving.

Je kan natuurlijk ook gewoon naar je navigatie luisteren en via Tarvisio Slovenië binnen rijden. Je kan de Vršič-pas dan later tijdens je vakantie een keertje rijden.

Bovec en Kobarid

In de omgeving van Bovec zijn heel veel outdoor activiteiten te doen en hier komen veel mensen op af. Niet zo gek dus dat je tijdens je zoektocht in deze omgeving al veel campings en appartementen bent tegengekomen.

Bekijk accommodaties in de buurt van de Soca rivier in Kobarid en Bovec

Toen we in Bovec aankwamen was het helaas erg slecht weer en besloten we om een stukje door te rijden, naar het dorpje Kobarid. Kobarid ligt iets lager dan Bovec. De weersvoorspelling voor Kobarid was beter en we hadden gelukkig nog geen camping geboekt, dus de keuze was snel gemaakt.

In en om Kobarid zijn enkele campings te vinden. De meest bekende zijn Kamp Koren en Kamp Lazar. Beide campings liggen aan de oever van de Soca rivier, vlakbij elkaar. Wij namen een kijkje bij Kamp Lazar en besloten hier onze tent op te zetten.

napoleon brug kobarid soca rivier
Napoleon Brug in Kobarid

Camping 'Kamp Lazar' aan de Soca rivier

Zoals gezegd verbleven wij op Kamp Lazar. Een kleine, maar complete camping aan de Soca rivier in Slovenië. De locatie is top. Vanaf de camping steek je via een brug de Soca rivier over. Vanaf de brug maak je mooie foto's en is de heldere rivier een lust voor het oog. Als je de brug over de rivier bent overgestoken kom je op een wandelroute terecht. Als je na de brug rechtdoor loopt, loop je richting Slap Kozjak. Dit is een waterval die het bezoeken zeker waard is.

Over Slap Kozjak

Om bij de waterval te komen volg je de borden Slap Kozjak. Je komt vanzelf bij een houten blokhut aan, waar je tickets kan kopen om vervolgens je route naar de waterval te vervolgen. Je betaalt per volwassene €5 en voor kinderen van 7 tot 14 jaar €3 met een maximum van €12 per gezin (prijzen van 2022). Over het algemeen is een bezoek aan Slap Kozjak mogelijk van april tot en met oktober.

Waarom Kamp Lazar?

Wij waren erg tevreden over ons verblijf op Kamp Lazar. Hieronder lees je waarom.

  • De ligging is perfect om de regio te verkennen.
  • Er werkt vriendelijk personeel.
  • Je mag zelf een plekje uitkiezen op één van de velden. Wij stonden onder een walnotenboom, zo hadden we af en toe ook schaduw.
  • Op de camping is een diepvries en koelkast aanwezig. Ook zijn er wasmachines en vaatwassers. Afwassen hoort natuurlijk bij kamperen, maar een diepvries of koelkast kan soms best handig zijn.
  • Het sanitair is schoon en wordt goed onderhouden.
  • Op de camping is een leuk restaurant en een bar aanwezig. Hier bieden ze elke ochtend ook een broodjes service (op bestelling) en je kan er gekoelde (!) biertjes kopen.
  • Er zijn meerdere buitendouches (handig voor na je duik in de rivier) op de camping.
  • In Slovenië kan je uit de kraan drinken. Bij de buitendouches zijn ook kraantjes met drinkwater aanwezig. Dus je hoeft ook op de camping niet te sjouwen met plastic flessen uit de supermarkt.

Nog een groot voordeel en niet onbelangrijk: vanaf de camping wandel je in 15 minuten naar de supermarkt in Kobarid. Handig! Hier koop je trouwens heerlijke wijn uit de regio. Ze tappen dit voor je in een fles, een leuke ervaring!

In de omgeving zijn zoals gezegd meerdere campings te vinden. Wij schrijven over Kamp Lazar, omdat dit de enige camping in Slovenië is waar wij zijn geweest. Ongetwijfeld zijn de andere campings ook van goede kwaliteit. Wij betaalden €25 per nacht voor ons plekje, dit was exclusief elektriciteit en in 2019.

Tip: Gebruik de app Bergfex Wetter om de weersvoorspellingen in de bergen te checken!

Niet vergeten: Caravanverzekering

Ga je kamperen met een caravan? Vergeet dan niet om een caravanverzekering af te sluiten. Een caravan die je achter je auto trekt is standaard meeverzekerd met je WA-verzekering, maar eenmaal op de camping is je caravan natuurlijk losgekoppeld van je auto. Hierdoor is de caravan niet meer automatisch meeverzekerd via de WA-verzekering van je auto. Je kan online gemakkelijk verschillende Caravanverzekeringen vergelijken.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Slovenië

soca rivier Slovenië kobarid