Dag 1: Wakker worden als prins of prinses

Voor onze drie daagse trip door het Brugse Ommeland hebben wij een uitvalsbasis die zich perfect leent voor het thema Kastelen & Abdijen: Kasteel Ryckevelde. Dit kasteel is recentelijk gerenoveerd waarbij er 5 prachtige appartementen zijn gerealiseerd. Heb je ooit willen ervaren hoe het is om als prins of prinses in een kasteel wakker te worden? Dan is dit je kans!

Je verblijft hier in het hart van het domein Ryckevelde, tevens het startpunt van de Ryckevelde wandelroute en een aantal verschillende fietsroutes. Geniet ‘s ochtends met een kopje koffie van de ochtendzon, die door de hoge bomen van het bos rondom het kasteel schijnt.

Kasteel Ryckevelde
Kasteel Ryckevelde

Kasteeldomein Rooigem

Wanneer je door het Brugse Ommeland toert, kan je meer dan honderd kastelen tegenkomen. Tijdens onze reis is het Kasteel(domein) Rooigem de eerste die we van dichtbij mogen ontdekken. Het kasteel(domein) is in privébezit, maar toch valt er genoeg te zien en te doen rond het domein. Zo kan je jouw eigen boeket plukken bij pluktuin Innengaard, of blijven overnachten op het kasteeldomein bij B&B Kasteelhoeve Royeghem.

Kasteeldomein Rooigem
Kasteeldomein Rooigem

Maïsterplan

Het Brugse Ommeland heeft echt voor ieder wat wils. Ga je bijvoorbeeld deze regio ontdekken samen met je kinderen? Neem dan zeker ook een bezoek aan Maïsterplan. In 2019 namen Janne en Maxime, als zevende generatie, deze boerderij over. Het werd een roeping om de boerderij en het historisch erfgoed te bewaren. Ze bliezen het oude, nog zo vaak genoemde, doolhof nieuw leven in en het werd een gigantisch succes. Het terugkomende thema is de prachtige Damse zevenster, die elk jaar op een andere manier te zien is in het doolhofontwerp.

Intussen is het Maïsterplan van Janne en Maxime uitgegroeid tot een hele belevingsboerderij met zoveel meer dan maïs. Van kampjes tot trouwfeesten en van fietsverhuur tot een gezellige barbecue. Bij Maïsterplan zit je goed voor een of meerdere dagen. Zo is er de mogelijkheid om midden in het doolhof te overnachten in een glamping tent of tiny house. Een geheim pad leidt je naar jouw glamping spot, waar je je helemaal één met de natuur voelt.

Kasteel Oostkerke

Na ons bezoek aan het Maïsterplan ontdekken we het tweede kasteel van vandaag: Kasteel Oostkerke. Het Kasteel van Oostkerke is een kasteel in het polderlandschap van Damme. Het heeft een lange en boeiende geschiedenis, die teruggaat tot de 11e eeuw. Het kasteel heeft veel meegemaakt, zoals stormen, oorlogen, branden en overstromingen. 

Bij ons bezoek aan dit kasteel krijgen wij een persoonlijke rondleiding van de kasteelheer zelf, die ons zijn prachtige tuin rondom het kasteel laat zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hier veel vernietigd. Mien Ruys, een Nederlandse tuinarchitecte, nam het herstel van de tuin op haar, waarna de bekende Brugse tuinarchitect André van Wassenhove de puntjes op de i heeft gezet.

Goed om te weten: Kasteel Oostkerke is enkel toegankelijk tijdens evenementen of onder begeleiding van een gids.

Kasteel Oostkerke
Kasteel Oostkerke

Vlaamse gastronomie

In het Brugse Ommeland geniet je van heerlijke hoeve- en streekproducten en vind je de beste en meest verrassende restaurants. Zo sluiten wij onze eerste dag af met een heerlijk diner bij Bistro Dampierre. In dit restaurant vind je seizoensgebonden gerechten die met zorg bereid zijn. Dat zie én proef je! Na deze boeiende eerste dag duik ik 'mijn' kasteel in, om morgen opgeladen aan een nieuwe dag te kunnen beginnen!

Lees ook: Onze tips voor een weekendje Brugge

Dag 2: Nog meer kastelen en abdijen

Ook deze dag staat in het teken van kastelen en abdijen. Op dag 2 van onze reis door het Brugse Ommeland stappen we op de fiets om de regio verder te verkennen. Kasteel Ryckevelde is het vertrekpunt van vele wandel- en fietsroutes. Wij kozen voor de 'Kastelenfietsroute', waarbij we worden vergezeld door een gids, die ons door de kasteelbossen naar de mooiste (verborgen) parels brengt.

Kasteel van Loppem

Onze eerste stop is bij Kasteel van Loppem. Een indrukwekkend kasteel, omringd door een prachtig park. In dit kasteel vind je schatten aan oude kunst en verzamelstukken. Het Kasteel van Loppem is het enige kasteel in België waarvan de architectuur en het interieur volledig in hun oorspronkelijke staat zijn behouden. Met een rondleiding door dit kasteel krijg je dus een perfect beeld van hoe de mensen in dit kasteel hebben geleefd. Erg bijzonder!

kasteel van loppem
Kasteel Loppem
Kasteel van Loppem

Kasteel Tillegem

We vervolgen onze fietstocht door de kasteelbossen van het Brugse Ommeland, wanneer er zich een enorm kasteel achter de bomen ontpopt: Kasteel Tillegem. Dit kasteel is in de 14e eeuw gebouwd als verdedigingsfort, waarbij het veel heeft moeten doorstaan. Helaas is dit kasteel niet meer toegankelijk voor rondleidingen, maar een rondje op de fiets langs dit prachtige kasteel en de tuinen is ook zeker de moeite waard.

Kasteel Tillegem
Kasteel Tillegem

Abdij Zevenkerken

Na het zien van een aantal kastelen, komen we tijdens onze fietstocht ook de eerste abdij tegen: Abdij Zevenkerken. Je kan hier de kloostertuinen en prachtige neogotische abdijkerk, met sierlijke glas-in-loodramen, bewonderen. Tegenwoordig is de abdij ook een school en een gastenverblijf, waardoor het een levendig centrum blijft waar veel is te doen. Vlakbij vind je ook Bistro Zevenkerken, waar je tijdens de fietsroute even tot rust kan komen onder het genot van een hapje en een drankje.

Sterrenkijken in Kasteel Beisbroek

Op de bovenverdieping van Kasteel Beisbroek vind je Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek. Heb je altijd al eens de Grote Beer, de Kleine Beer en al het sterrenspektakel dat daartussen ligt van dichtbij willen bewonderen? Dan zit je hier zeker goed! Tijdens de rondleiding beklimmen we de trappen, om uiteindelijk in het planetarium terecht te komen. Ook leuk om te doen met kinderen!

Dag 3: Onze laatste dag in het Brugse Ommeland

Op alweer onze laatste dag in het Brugse Ommeland verkennen we te voet de omgeving van Kasteel Ryckevelde. Direct vanuit het kasteel start een wandelroute die je langs Ryckevelde, Ten Torre en Assebroekse Meersen brengt. Hier vind je uitgestrekte moerassen, graslanden en beekjes. Door de vele vogels die hier leven, kunnen ook vogelliefhebbers hier hun hart ophalen.

Na de wandeltocht maken we kennis met Rudy, die ons de eeuwenoude Abdijschuur Ter Doest en ‘het witte dorp’ Lissewege laat zien. Het is erg indrukwekkend om zo’n enorme schuur, die na al die jaren nog steeds bestaat, van binnen te kunnen bewonderen. De schuur diende vroeger als opslagplaats voor de nabijgelegen Abdij Ter Doest. Van graanopslag tot schuilplaats voor vee en zelfs als decor voor culturele evenementen; deze abdijschuur heeft een rijke geschiedenis.

Abdijschuur Ter Doest
Abdijschuur Ter Doest

Het witte dorp Lissewege

Na een heerlijke lunch bij Hof Ter Doest neemt Rudy ons mee naar Lissewege: het witte dorp. Lissewege wordt gezien als één van de mooiste dorpen van Vlaanderen en dat kan ik mij inmiddels goed voostellen. Met de pittoreske straatjes en witgekalkte huisjes lijkt het alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Neem ook zeker even een kijkje bij de indrukwekkende kerk in het dorp!

Na ons bezoek aan Lissewege is het voor mij tijd om weer in de trein naar Nederland te stappen. In Lissewege vind je een oud treinstation, dat nog steeds in gebruik is. Dit maakt Lissewege ook meteen het ideale eindpunt van deze driedaagse reis langs abdijen en kastelen in het Brugse Ommeland.

Tip: Kijk voor meer inspiratie en tips om te zien en te doen in het Brugse Ommeland op de officiële website van de regio.

Lissewege Brugse Ommeland
Lissewege

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Anna Groenia

Hi! Mijn naam is Anna. Als reis- en documentairefotograaf ben ik altijd op zoek naar mooie verhalen en adembenemende landschappen. Mijn werk is een weerspiegeling van mijn passie voor het vastleggen van intrigerende verhalen en het in beeld brengen van de mooiste plekken op de wereld.

Lees hier alle artikelen over

België

kastelen Brugse Ommeland