Of je nou met de fiets of auto langs de Schelde wilt reizen, er is genoeg te zien! Van Gent richting Antwerpen kom je onderweg meerdere kastelen tegen. In dit artikel delen we een aantal kastelen langs de Schelde die je absoluut niet mag overslaan.

Deze kastelen langs de Schelde mag je niet missen:

  • Kasteel Gravensteen
  • Kasteel Laarne
  • Kasteel Wissekerke
  • Hof ter Saksen
  • Kasteel van Bornem
Kasteel Gravensteen Gent
Kasteel Gravensteen

Kasteel Gravensteen

Wanneer je in Gent bent is Kasteel Gravensteen niet te missen. Gravensteen is de enige waterburcht met een werkend verdedigingssysteem binnen Vlaanderen. Volg je weg door het kasteel en krijg een beeld van de ridders uit de 12e eeuw. 

Tijdens je bezoek is het mogelijk om op eigen houtje rond te dwalen, maar er worden ook audiotours aangeboden. Wij volgden de audiotour ingesproken door de Vlaamse comedian Wouter Deprez en konden - met een lachje hier en daar - door de toch wel groffe geschiedenis van het kasteel wandelen

Daarnaast is het alleen al de moeite waard om het kasteel te bewonderen als je het mooi vindt om uitkijkpunten over de stad Gent te bekijken. Vanaf het dak van het kasteel kan je helemaal rond lopen en alle richtingen van de stad bewonderen.

Ben je van plan om langer te blijven in Gent en wil je als een echte graaf of gravin overnachten? Schuin tegenover Kasteel Gravensteen vind je Hotel Gravensteen, waar je via een prachtige ingang vol met ornamenten binnen komt en op een bijzondere manier wordt verwelkomd. 

uitzicht over Gent
Uitzicht over Gent

Kasteel Laarne

Bezoek Kasteel Laarne en laat je leiden terug in de tijd. Op steenworp afstand van Gent ligt het dorpje Laarne, waar je Kasteel Laarne kunt vinden. Voor het kasteel vind je een parkeerplaats waarvandaan je zo via de prachtige bijbehorende tuin over de brug naar de ingang van het kasteel loopt. Kasteel Laarne wordt ook wel een middeleeuwse waterburcht genoemd, ofwel waterkasteel. Dit, omdat de naam het al verklapt, het kasteel omringd wordt door water.

kasteel Laarne
Kasteel Laarne

Binnen in het kasteel kan je tegenwoordig de ridderzaal, keuken, eetkamers en meer bekijken. Je vindt hier collecties terug van bijzondere meubels, wandtapijten, schilderijen en de niet te vergeten zilvercollectie van Claude D’Allemagne. Maak je bezoek af met een gids die je rondleidt door de geschiedenis van dit kasteel en ontdek de veranderingen die dit kasteel heeft ondergaan tot het uiterlijk van wat het nu is. Wist je bijvoorbeeld dat het kasteel vroeger de ingang aan de achterkant had i.p.v. de voorkant?

Wil je tussendoor pauzeren of culinair lunchen? Bij Kasteel Laarne vind je ook het restaurant van Kasteel Laarne. Hier kan je genieten van heerlijke vers gemaakte gerechten.

Kasteel Wissekerke

Vanuit Gent reizen we door naar Bazel, waar Kasteel Wissekerke staat. Dit kasteel kent al geschiedenis uit de 10e eeuw. Toen stond er op deze plek een waterburcht die diende om de streek rond de Schelde te verdedigen. Helaas is er van de oorspronkelijke burcht weinig overgebleven.

Wat dit kasteel uniek maakt? Onder andere de neogotiek gezamenlijk met de elementen in Empirestijl. Dit kasteel is een van de eerste kastelen waar dit voorkomt. Via verschillende audiotours kan je terug in de tijd ervaren hoe het kasteel gevormd is zoals het nu is.

Kasteel Wissekerke
Kasteel Wissekerke

Vlak bij het kasteel vind je ‘t Hofke van Bazel. Een restaurant met een groene Michelin ster. Een heerlijke culinaire hoogstand om te landen tussen alle kasteel bezoeken door. Pak eens volledig uit en geniet van hoogwaardige groene gerechten.

Toch gewoon settelen met een Belgisch biertje? Vlak naast ‘t Hofke van Bazel vind je Café Brocante. Een bruincafé waar je lekker achterover kan leunen met hun eigen gebrouwde brocante biertje. 

Kasteel Hof ter Saksen

Kasteel Hof ter Saksen, gelegen bij Beveren, is een prachtig volledig hersteld kasteel met rondom een prachtig kasteelpark vol bomen, bloemen en planten. Gezamenlijk met een aangevraagde natuurgids kan je door deze prachtige tuinen wandelen en meer te weten komen over de boomgroepen, waterpartijen en gazons. 

Kasteel Hof ter Saksen
Kasteel Hof ter Saksen

Kasteel van Bornem

Het Kasteel van Bornem bevindt zich langs de Oude Schelde en is vernoemd naar zijn bewoner graaf de Marnix de Sainte Aldegonde en is sinds 1773 in handen van de familie de Marnix. Wist je dat dit kasteel tegenwoordig nog bewoond wordt? Geen grap! Het kasteel wordt bewoond door Graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde. Alleen de naam klinkt al als een echte graaf!

Kasteel van Bornem
Kasteel van Bornem

Normaal laat Graaf John zich niet vaak zien en probeert hij alledaags te leven in zijn kasteel. Echter hadden wij geluk, want tijdens de rondleiding stond daar plotseling de graaf naast ons en bewoog zich mee tijdens de rondleiding. Een fascinerende man met een fascinerend verhaal. Zo vertelde hij o.a. zijn verbinding met Nederland en dat één van zijn voorouders het Wilhelmus heeft geschreven. 

Terwijl we door de meerdere kamers van het kasteel wandelen wordt het duidelijk dat graaf John nog steeds gebruikmaakt van het hele kasteel en straalt de trots naar het kasteel en zijn voorouders van hem af. Het kasteel bestaat volledig uit Lodewijk XVI-stijl en is prachtig om doorheen te lopen. Dit mag je zeker niet missen!

Lodewijk XVI-stijl
Lodewijk XVI-stijl in Kasteel van Bornem

Extra stops tijdens de kastelen route langs de Schelde

Wil je tussen alle kasteelbezoeken door de Schelde ook op een andere manier beleven? Dan kan je o.a. met een barbiergids door de polders van Kruibeke rijden met een solartrein. Dit gebied is het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Het is een gevarieerd landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied.

En vind je vlak bij het Kasteel van Bornem de Abdij van Bornem. Een mooi gerestaureerde Abdij met geschiedenis die teruggaat tot 1603. Met prachtige kloostergangen en als grootste parel de historische bibliotheek. Bestaande uit meerdere verdiepingen is dit een parel om zeker in je vizier te houden.

Abdij van Bornem bibliotheek
Historische bibliotheek in de Abdij van Bornem

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Marion Stoffels

Mijn naam is Marion Stoffels, freelance fotograaf die ook graag op reis gaat en daarover blogt. Ik woon samen met mijn vriend Robert en onze twee konijnen Muffin en Marus in hartje Groningen.

Lees hier alle artikelen over

België

kastelen route schelde