Proefkolonie Frederiksoord

De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote stukken land op. Daar worden in 7 jaar tijd, 7 Koloniën van Weldadigheid opgericht. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Op deze plek in Zuidwest-Drenthe staan 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds.

Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland. Het wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Neem dan ook eens een kijkje op de website van de Koloniën van Weldadigheid. En plan ook zeker een bezoek aan Museum De Proefkolonie, waar je 200 jaar terug in de tijd gaat.

kolonie Frederiksoord
Foto: Beeldbank Koloniën van Weldadigheid

Museum De Proefkolonie

In het voorjaar van 2019 is Museum De Proefkolonie geopend. Hier beleef je via een multimediale tijdreis het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid en het échte verhaal van de eerste kolonisten die in 1818 in Frederiksoord een nieuwe toekomst vonden. Het museum is gevestigd in het Bezoekerscentrum Huis van Weldadigheid: Majoor Van Swietenlaan 1A in Frederiksoord. Parkeren is gratis.

Tip: Wandelen door het Sterrebos in Frederiksoord

Na ons bezoek aan Museum De Proefkolonie mochten wij bij het Huygens Huys in Frederiksoord in de elektrische Kolonie Express stappen. Bob heeft ons door het dorp en over landgoed Westerbeeksloot gereden en de geschiedenis tot in detail uitgelegd. Een hele leuke ervaring!

UNESCO Werelderfgoed

De voormalige Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Veenhuizen en Wilhelminaoord zijn in juli 2021 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dat maakt een bezoekje dus extra bijzonder!

Veenhuizen

Na een heerlijke overnachting in Logement Frederiksoord ontdekten wij nog een Kolonie van Weldadigheid: de onvrije kolonie Veenhuizen. Ben je nieuwsgierig naar wat wij in Veenhuizen allemaal hebben gedaan? Je leest het hier.

gevangenismuseum veenhuizen

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

Frederiksoord