Frederiksoord
Drenthe,  Nederland

Drenthe ontdekken: Koloniën van Weldadigheid

Bijgewerkt op 25 april 2021

Het is 1818 en Nederland ‘staat in brand’. Napoleon heeft ons land als ‘Koninkrijk der Armen’ achtergelaten. De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch komt als redder in nood met een ambitieus plan. Hij wil de armoede in ons land bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën op te richten. Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij en Koloniën van Weldadigheid.

De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote stukken land op. Daar worden in 7 jaar tijd, 7 Koloniën van Weldadigheid opgericht. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht.

kolonie Frederiksoord
Foto: Beeldbank Koloniën van Weldadigheid

Op deze plek in Zuidwest-Drenthe staan 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds.

Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland. Het wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Neem dan ook eens een kijkje op de website van de Koloniën van Weldadigheid. En plan ook zeker een bezoek aan Museum De Proefkolonie, waar je 200 jaar terug in de tijd gaat.

Museum De Proefkolonie

In het voorjaar van 2019 is Museum De Proefkolonie geopend. Hier beleef je via een multimediale tijdreis het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid en het échte verhaal van de eerste kolonisten die in 1818 in Frederiksoord een nieuwe toekomst vonden.

Het museum is gevestigd in het Bezoekerscentrum Huis van Weldadigheid. Majoor Van Swietenlaan 1A in Frederiksoord. Parkeren is gratis.

Tip: wandelen door het Sterrebos in Frederiksoord

Na ons bezoek aan Museum De Proefkolonie mochten wij bij het Huygens Huys in Frederiksoord in de elektrische Kolonie Express stappen.

Bob heeft ons door het dorp en over landgoed Westerbeeksloot gereden en de geschiedenis tot in detail uitgelegd. Een hele leuke ervaring!

UNESCO Werelderfgoed

De Koloniën van Weldadigheid zijn bij UNESCO voorgedragen voor de Werelderfgoed status. Wordt vervolgd…

Veenhuizen

Na een heerlijke overnachting in Logement Frederiksoord ontdekten wij nog een Kolonie van Weldadigheid: de onvrije kolonie Veenhuizen.

gevangenismuseum veenhuizen

Ben je nieuwsgierig naar wat wij in Veenhuizen allemaal hebben gedaan? Je leest het hier.

Hoi! Mijn naam is Carlo. In juli 2019 met trots begonnen aan Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

Stel hier je vraag of geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.