Lago di Braies of Pragser Wildsee?

Zoals je waarschijnlijk al wel weet wordt er in de regio Zuid-Tirol, waar de Dolomieten onder vallen, zowel Duits als Italiaans (en in sommige regio’s Ladinisch) gesproken. Hierdoor zie je op onder andere de verkeersborden meestal de Duitse én Italiaanse plaatsnaam. Lago di Braies is dus de Italiaanse variant van de Duitse naam Pragser Wildsee. In dit artikel gebruiken wij vanaf nu de naam Lago di Braies, maar we hebben het dus ook gewoon over de Pragser Wildsee.

Pragser Wildsee
Lago di Braies Pragser Wildsee

Wandelen bij Lago di Braies

Rondom Lago di Braies is het een groot wandelparadijs. Er zijn meerdere wandelroutes in de omgeving, maar de populairste wandelroute is de route om het meer. In ongeveer 3,5 kilometer wandel je in iets meer dan een uur een rondje om Lago di Braies, waarbij je in elke bocht weer wordt beloond met een nieuw fantastisch uitzicht. Met een normale conditie is de wandeling om het meer prima te doen. De route kent een aantal klimmetjes en hoogteverschillen, waardoor hij helaas niet geschikt is voor kinderwagens en rolstoelgebruikers.

wandelen Lago di Braies

Praktische informatie

Er is maar een weg die naar Lago di Braies leidt. Om er te komen navigeer je naar ‘Lago di Braies’ of ‘Hotel Lago di Braies’. Al ruim van tevoren staan er borden aan de zijkant van de weg. Toegang tot Lago di Braies is gratis, parkeren daarentegen niet. P1 is de goedkoopste optie, P4 de duurste. Als je zo dicht mogelijk bij het meer wil parkeren raden wij P3 aan. Op P3 betaalden wij 8 euro voor een hele dag en vanaf de parkeerplaats is het maar een paar minuten lopen naar het meer.

Opties voor parkeren bij Lago di Braies:

  • P1: 6 km naar het meer met pendelbus
  • P2: 800 meter lopen naar het meer
  • P3: 300 meter lopen naar het meer
  • P4: Direct naast P3

Let op: De weg naar Lago di Braies is elk jaar van 10 juli tot 10 september afgesloten voor verkeer zonder reservering. In deze periode is de vallei alleen toegankelijk van 9:30 tot 16:00 uur met het openbaar vervoer of met een bewijs van een online reservering. Op deze website lees je er meer over en reserveer je alvast een parkeerplaats.

Om wat te eten en te drinken kan je terecht bij Emma’s Bistro aan de oever van het meer. De prijzen vielen ons reuze mee, vooral vergeleken met een aantal andere toeristische plekken in de Dolomieten. Bij Emma’s Bistro, maar ook op de parkeerplaats (P3/P4) en halverwege de wandelroute zijn toiletten aanwezig.

Mocht je mooie foto’s van Lago di Braies willen maken, zonder dat er veel andere mensen op te zien zijn, zorg er dan voor dat je er op tijd bent. Vanaf 9 uur stappen de eerste mensen in de bootjes en dan liggen ze niet meer in hun fotogenieke kronkelende slinger.

restaurant Lago di Braies Pragser Wildsee
Lago di Braies

Hoeveel tijd nodig?

Veel mensen vragen zich af hoeveel tijd ze nodig hebben bij Lago di Braies. De hoeveelheid tijd die je er nodig hebt is natuurlijk grotendeels afhankelijk van welke wandelroute je gaat lopen, maar ook van de tijd die je onderweg neemt om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. 

Mocht je de route van 3,5 kilometer om het meer gaan wandelen, trek dan in totaal zo’n 2 tot 3 uur uit voor je bezoek aan Lago di Braies. Als je stevig doorloopt duurt de route ongeveer een uur, maar de kans is groot dat je onderweg een aantal keer stopt om even bij te komen en om het blauwgroene water en de bergen eens goed in je op te nemen. Aan het einde van de wandelroute kan je vervolgens op het terras van Emma’s Bistro nog een kop koffie met wat lekkers bestellen. Het uitzicht krijg je er gratis bij.

Wij waren ’s ochtends om 9 uur bij Lago di Braies en vertrokken weer rond 12 uur. Op zich prima, want in de buurt is nog meer moois te zien. Zo reden wij nog even naar Lago di Landro (Dürrensee), waar we onze auto parkeerden en een stukje langs het meer hebben gewandeld. Ook reden we nog naar dit uitzichtpunt voor een blik op de Drei Zinnen: de enige plek in de vallei waar je de noordkant van de pieken kunt bewonderen. Ristorante Lago di Landro is een leuke plek in de buurt om wat te eten/drinken met uitzicht over het meer.

Is Lago di Braies de moeite waard?

Helemaal bovenaan dit artikel schreven we dat we zouden delen of Lago di Braies de moeite waard is. Daar kunnen we kort over zijn, want wat ons betreft is Lago di Braies zeker de moeite waard als je op vakantie in of in de buurt van de Dolomieten bent. 

Houd er wel rekening mee dat het vooral in het hoogseizoen (zomervakantie en najaar) erg druk kan zijn, net zoals bij alle andere bezienswaardigheden in de Dolomieten overigens het geval is. Plan, als het lukt, je bezoek aan Lago di Braies daarom buiten het hoogseizoen. Lukt dat niet? Ga dan extra vroeg, zodat je deze mooie plek met zo min mogelijk mensen hoeft te delen.

lago di braies tips

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

Lago di Braies