Deze gastblog is geschreven door Maartje en Sebastiaan van TheOrangeBackpack.nl.

1. Bezoek de Nederlandse bollenvelden

De Nederlandse bollenvelden zijn een populair voorjaarsuitje. Vanaf april staan de bloemenvelden weer in bloei. Eerst de narcissen en hyacinten, maar vanaf half april tot half mei ook de beroemde tulpenvelden.

Er zijn veel plaatsen in Nederland waar je deze bloemenvelden kunt bewonderen. De meest bekende is natuurlijk Keukenhof, het grootste bloemenpark van Nederland. Hier staan honderden soorten tulpen in bloei, maar je kunt er ook andere bloemen bekijken zoals hyacinten, orchideeën, narcissen, lelies en anjers. Keukenhof ligt vlakbij Lisse, dus in het hart van de Bollenstreek.

Je kunt natuurlijk ook gewoon naar een tulpenveldje in de buurt rijden om daar te genieten van alle kleuren en geuren. Een leuke ervaring! Liever iets gerichter op zoek? Je vindt de mooiste tulpenvelden van Nederland in Zuid-Holland in de Bollenstreek bij Lisse en het eiland Goeree-Overflakkee, waar je prachtige tulpenroutes kan rijden. Maar wist je dat ook Drenthe en de Noordoostpolder van Flevoland in alle kleuren van de regenboog kleuren in het voorjaar? Ook in Drenthe en Flevoland zit je goed voor mooie wandelingen, fietsroutes en autoroutes langs de mooie tulpenvelden.

bollenvelden Goeree Overflakkee
De tulpenvelden van Goeree-Overflakkee

2. Boek een bijzonder nachtje weg

Ga eens een nachtje - of meerdere nachtjes - weg om het voorjaar te vieren! Je kan dan natuurlijk kiezen voor een leuk hotel of doorsnee vakantiehuisje, maar wij verkenden de afgelopen jaren de meest bijzondere overnachtingen in Nederland. Wat dacht je van een echte boomhut in de Achterhoek? Een hobbithuis in Noord-Holland? Een werkende hijskraan in Den Bosch? Of tiny house op de Veluwe?

Een van onze meest memorabele overnachtingen in Nederland was op Camping BuitenLand in Drenthe. Tegen de Duitse grens aan vind je de kleurrijkste camping van Nederland. Op Camping BuitenLand verblijf je niet in een saai vakantiehuisje, maar in bijzondere huisjes met unieke thema’s!

Op Camping BuitenLand heb je namelijk geen standaard vakantiehuisjes. Ieder huisje is anders en allemaal even bijzonder. De camping werkt met zelfbouwkavels waarop de eigenaren hun fantasie mochten aanwenden om een droomhuisje te bouwen. Het resultaat? Tipi's, domes, houten cabins, een voormalig streekbuis, glazen serre, strohuisjes, kerk en meer bijzondere creaties. Het is een soort dorp vol unieke ontwerpen, of zoals ze het zelf noemen: ‘een soort openluchtmuseum voor architectuur’.

3. Ga naar een openluchtmuseum

Nu de temperaturen weer stijgen, willen we de buitenlucht in. Cultuur snuiven doen we dus niet langer tussen de vier muren van een musea, we gaan op pad. Wat dacht je van een openluchtmuseum? Nederland kent er genoeg.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een aanrader. Dit openluchtmuseum heeft verschillende dorpjes uit de Zuiderzee-tijd nagebouwd. Je wandelt door het museum alsof je terug in de tijd gaat en ziet precies hoe mensen toentertijd leefden. Ook heb je de kans om een boottocht te maken, wat zeker bij fijn voorjaarweer heerlijk is.

Een tweede aanrader is het Openluchtmuseum Arnhem. Dit museum is een stuk groter dan het Zuiderzeemuseum en heeft dus ook meer te bieden. Het is zelfs zo groot dat er een tram door het park rijdt. Er zijn verschillende themagebieden, zoals het platteland, dorpen en molens. Ook hier leer je heel veel over hoe mensen vroeger leefden.

Dus ben je toe aan wat cultuur en wil je meer van Nederland zien en over de geschiedenis leren? Bezoek dan dit voorjaar een van deze openluchtmusea!

4. Bewonder de land art van Nederland

Kunst hangt niet alleen in musea, maar vind je ook gewoon open en bloot in het Hollandse landschap. Deze land art, ook wel landschapskunst genoemd, is een kunstvorm die je vooral in de Verenigde Staten tegenkomt. Daar komt dat soort kunst natuurlijk mooi tot zijn recht in de uitgestrekte landschappen. Maar ook in Nederland kan je land art bewonderen, als je weet waar je moet zijn!

Vooral onze nieuwste provincie Flevoland staat bekend om zijn landschapskunst. Bekende werken in de natuur van Flevoland zijn de Groene Kathedraal uit 1996, de Garden of Love and Fire uit 1997 en Exposure uit 2010.

Onze favoriet is het indrukwekkende Exposure. Exposure is het werk van de beroemde kunstenaar Antony Gormley. Zijn bijzondere sculptuur Exposure vind je op een dam in Lelystad. Deze 26 meter hoge man aan het water is een echte blikvanger.

Lees ook: Tips om te doen in Lelystad en omgeving

exposure Lelystad
Exposure in Lelystad

5. Maak een (kleine) roadtrip door Nederland

Als je graag van de Nederlandse natuur wilt genieten deze lente, waarom maak je dan geen toeristische autoroute door het mooie Hollandse landschap? In ons kleine land is er van alles te zien: prachtige natuur, bijzondere bezienswaardigheden en unieke plekken die je zelfs als Nederlander niet kent.

Kies bijvoorbeeld voor een roadtrip over de Veluwe. Je komt langs het bekende Nationaal Park waar je Van Goghs kan bewonderen in het Kröller-Muller en kan fietsen door het mooie landschap. Maar op je route kan je ook mooie kastelen en koninklijk paleizen en bruisende steden zoals Arnhem aandoen. Je kan je hier zeker een heerlijke lentedag mee vermaken, maar misschien wil je liever een weekendje weg maken dit voorjaar met zo'n toffe roadtrip!

roadtrip Nederland
Ga eens op roadtrip door Nederland!

Of rijd eens naar de Utrechtse Heuvelrug, een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Tijdens je toertocht door dit bosrijke landschap kan je de mooiste plekjes aandoen, terwijl je onderweg geniet van schitterende uitzichten. Wij reden langs bijzondere kasteeltjes, door bossen waar net de eerste blaadjes aan de bomen verschenen en via knusse dorpjes. Het is een aanrader om te stoppen bij de vliegbasis in Soest, waar je op de landingsbaan kan lopen. En niet te missen is natuurlijk ook de Pyramide van Austerlitz, de enige piramide in Nederland.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Nederland

uitjes voorjaar