Geschiedenis van Les Menuires

In de jaren 60 werd door investeerders de basis gelegd van hoe Les Menuires er vandaag de dag uitziet. Het dorp telde voor de jaren 60 alleen een paar boeren. Investeerders zagen potentie in het gebied en stelden het stadsbestuur en inwoners voor om flink te investeren in Les Menuires, zodat het uit kon groeien tot groot skidorp, met veel werkgelegenheid tot gevolg. Enige voorwaarde was dat de investeerders zouden bepalen hoe het er uit zou gaan zien, ze hadden namelijk geen zin in bemoeienis vanuit de bewoners.

Na lang wikken en wegen besloot het stadsbestuur akkoord te gaan met de plannen en werd Les Menuires in een jaren 60 jasje gestoken. Tot op de dag van vandaag zie je deze bouwstijl nog steeds terug in het dorp. Ondanks dat er inmiddels ook veel nieuwe, moderne, chalets zijn gebouwd kan het als je rondkijkt in Les Menuires soms een beetje 'ouderwets' aanvoelen. Jammer, maar het zou natuurlijk kapitaalvernietiging zijn om alle oude gebouwen te vervangen voor moderne. De jaren 60 bouwstijl, je moet er van houden... Het maakt de activiteiten in Les Menuires in ieder geval niet minder leuk!

les menuires zomer
Les Menuires in de zomer

Hoe kom je in Les Menuires?

Met de auto: De makkelijkste manier om naar Les Menuires te reizen is per auto. Vanaf Utrecht is het 1100 kilometer rijden.

Met de trein: Vanaf Amsterdam Centraal namen wij de trein naar Parijs. Vanaf daar reisden we per hogesnelheidstrein verder naar Chambéry. Vanaf Chambéry was het met de taxi nog een uur rijden naar ons appartement in Les Menuires.

Met het vliegtuig: Als je liever met het vliegtuig reist, raden wij aan om naar Lyon te vliegen. Vanaf het vliegveld in Lyon is het nog ongeveer 2 uur rijden naar Les Menuires. Je kunt op het vliegveld een auto huren of een taxi nemen.

Wat te doen Les Menuires zomer

Er is in de zomer voor jong en oud ontzettend veel leuks te doen in Les Menuires. Als een beetje avontuur je niet schuwt kan je in Les Menuires via ferrata beoefenen, maar voor mensen die wat minder goed gaan op hoogte zijn er vele andere mogelijkheden, zoals mountainkarten op de winterrodelbaan, wandelen in de bergen of een van de andere dorpjes in de omgeving bezoeken.

Fietsen over de Via 3 Vallées

In de zomer van 2022 is een gloednieuw fietspad geopend die drie valleien met elkaar verbindt. Met de Via 3 Vallées hoopt de regio in de zomer fietsliefhebbers naar de regio te trekken. Het nieuwe grotendeels geasfalteerde en volledig autovrije fietspad is 34 kilometer lang en loopt via de Col de la Loze van Courchevel tot Val Thorens, onderweg passeer je onder andere Méribel en Les Menuires. Waar de verschillende valleien tot voorheen slechts via één weg toegankelijk waren, is het nu mogelijk om door de bergen naar een andere vallei of dorp te fietsen.

Je kunt natuurlijk je eigen (race)fiets meenemen, maar je kunt er ook voor kiezen om een fiets te huren in het dal van Les Menuires of een van de andere dorpen. Ben je ongetraind? Kies dan voor een e-mountainbike! De klim is pittig, maar met elektrische ondersteuning goed te doen.

Met de gondel naar boven, of juist naar beneden? Bekijk hier de openingstijden en tarieven van de liften in Les Menuires.

via 3 vallees
Op een e-mountainbike door de bergen

Gletsjerwandeling met gids

Een gletsjerwandeling met gids is een unieke ervaring en zeker de moeite waard als je de kans krijgt. Tijdens de wandeling over de gletsjer vertelt de gids meer over de gletsjer en de bergen in het algemeen. Wij 'beklommen' de Chavière Gletsjer.

Erg interessant, want veel gletsjers smelten momenteel in razend temp. Door meer te weten te komen over de gletsjers en vooral de geschiedenis er van, zette het ons aan het denken. 20 jaar geleden bijvoorbeeld was alles wat op de foto hieronder donker gekleurd is, nog wit van de sneeuw en het ijs. Schokkend en zorgelijk als je het ons vraagt.

De gids spuwt ook zeker niet met nutteloze of te veel informatie, maar omdat ze het gebied door en door kennen is het fijn om hem of haar er bij te hebben. Sterker nog, zonder gids is een gletsjerwandeling in Les Menuires tegenwoordig niet eens meer toegestaan. De materialen die je nodig hebt voor een veilige gletsjerwandeling huur je bij een van de sportwinkels in het dorp. Het bedrijf die de gletsjerwandelingen aanbiedt kan je hierbij helpen en meer informatie geven.

chaviere gletsjer

Via ferrata

Liefhebbers van via ferrata kunnen in Les Menuires hun hart ophalen. Het dorp beschikt namelijk over een via ferrata parcours voor gevorderden en voor beginners. Een via ferrata is een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand. Deze avontuurlijke activiteit is voor kinderen en volwassenen die veilig en zonder al te veel risico willen ervaren hoe het is om een berg te beklimmen. Meer informatie over via ferrata in Les Menuires vind je hier.

Via ferrata is Italiaans voor ijzeren weg en wordt ook wel klettersteig genoemd

Mountainkarten

Tijdens ons verblijf in Les Menuires maakten we kennis met een hele toffe activiteit: mountainkarten! Deze voor jong en oud leuke activiteit kan je tegenwoordig op steeds meerdere bestemmingen doen. Vaak wordt de winterrodelbaan in de zomer omgetoverd tot 'racebaan'.

De mountainkart-route in de bergen van Les Menuires is 4 kilometer lang en begint bovenaan bij de gondel. Je doet er ongeveer 20 minuten over om weer ‘beneden’ bij het startpunt te komen. Als het niet te druk is kan je onderweg ook even stoppen en van het uitzicht genieten. 

Lees ook: Mountainkarten in Les Menuires

mountainkarten Les Menuires
Mountainkarten is leuk voor jong en oud

Wandelen in de bergen

Vanzelfsprekend is wandelen in de bergen één van de activiteiten die je kunt doen in Les Menuires in de zomer. In de vallei zijn meer dan 50 wandelroutes te vinden, die je op de website van Les Menuires kunt bekijken. Hier vind je ook alvast een digitale versie van de kaart met wandelroutes.

les menuires wandelen
wandelen les menuires

Met de gondel naar 2800 meter hoogte

Voor een fantastisch uitzicht over het dal en de omliggende bergen ga je met de gondel Pointe de la Masse omhoog naar de bergtop van La Masse. Een rit van 8 minuten brengt je van de voet van La Masse naar de top op 2800 meter. Hiermee is het een van de snelste gondelliften van Frankrijk.

Eenmaal boven aangekomen geniet je van het mooie uitzicht, bestel je wat te eten of te drinken bij het restaurant en kan je een wandelroute uitkiezen. De grote letters #lesmenuires en de bekende steenbok van La Masse zijn hier ook te vinden.

Tip: Bekijk van te voren welke liften in de zomer geopend zijn. Op deze pagina staan de tarieven en openingstijden van de liften in Les Menuires overzichtelijk op een rijtje.

les menuires zomer
De steenbok van La Masse waakt over de vallei

Eten en drinken in Les Menuires

In de Franse keuken is voor iedereen wel iets lekkers te vinden. Wil je echt bijzonder eten? Ga dan naar Chez Pépé Nicolas in Val Thorens. Bijna alle groenten en kruiden die straks op je bord liggen komen uit eigen moestuin. Het restaurant heeft daarnaast een eigen boerderij en kaasmakerij. De locatie is prachtig en het eten smaakt heerlijk. La Marmite, Le Setor, Le Télémark en Le Comptoir zijn ook zeker aanraders om lekker te eten en drinken in Les Menuires.

Saint Martin de Belleville in Vallée des Belleville

De omgeving van Les Menuires is schitterend, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je het leuk vindt om als de avond valt een ander dorpje in Vallée des Belleville te bezoeken. Saint Martin de Belleville is dan een goede keuze.

In Saint Martin zijn veel faciliteiten te vinden, waar dorpen uit de hele regio gebruik van maken. Dit maakt Saint Martin het kloppende hart van de omgeving. Tevens vind je in Saint Martin ook een museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Vallée des Belleville en de dorpen uit de vallei.

Het museum bevindt zich in de tourist office in Saint Martin. Je komt hier veel te weten over 150 jaar geschiedenis van de Vallée des Belleville. Een aanrader is dan ook om de korte film te bekijken die in het museum wordt afgespeeld. Er komen veel oude (winterse) beelden voorbij, wat erg leuk is om te zien. Ook wordt er dieper ingegaan op het ontstaan van de verschillende skidorpen, waar we eerder in dit artikel al over schreven.

Let op: Het museum is op zaterdag gesloten. Meer info over het museum vind je hier.

Accommodaties in Les Menuires

In Les Menuires zijn heel veel accomodaties te vinden. Je vindt er (grote) hotels, veel appartementen en ook meerdere chalets, zoals je die misschien wel kent van de Oostenrijkse skigebieden. Je kunt er ook voor kiezen om te verblijven in het (duurdere) Val Thorens. Er is aanbod genoeg in ieder geval. Wij verbleven in CGH Résidences & Spas Les Clarines.

Les Menuires met kinderen

Les Menuires heeft veel te bieden voor gezinnen met kinderen. Zo is er in de zomer op het centrale plein, daar waar in de winter de meeste skiliften samenkomen, veel vertier. Kinderen kunnen hun energie kwijt op een van de trampolines, springen op een springkussen en een balletje slaan op de beachvolleybalvelden.

les menuires kinderen
Ook voor kinderen is er genoeg te doen in Les Menuires

Winter in Les Menuires

In de winter wordt het skigebied Les Trois Vallées, waar Les Menuires en andere dorpen in de regio onderdeel van zijn, door veel wintersporters bezocht. Zo waren wij al eens in Méribel, dat ook in Les Trois Vallées ligt. Je kunt hier skiën in het grootste skigebied ter wereld, waar ook Les Menuires onderdeel van is. Sinds 1973 zijn de skigebieden van Courchevel, Méribel, Les Menuires en Val Thorens namelijk met elkaar verbonden. Reden genoeg om in de winter een keer terug te komen dus! Maar eerst maar eens in de zomer naar Les Menuires. Veel plezier!

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Frankrijk

les menuires zomer