world hitchhiker liftend
Azië,  Europa

Liftend de wereld over met World Hitchhiker

Bijgewerkt op 3 januari 2020

Alternatieve manier van reizen: Liftend de wereld over

Het is een andere manier van reizen dan de meeste mensen gewend zijn: liften. Goedkoop, avontuurlijk en onvoorspelbaar. In deze gastblog is de Nederlandse Rutger – die meer dan 30.000 kilometer (!) liftte – aan het woord.

Waarom liften?

Omdat je altijd wat onvoorspelbaars beleefd. Meestal leuke dingen. Je weet nooit zeker waar je ’s avonds slaapt of wie de volgende persoon is die je verder brengt. Je ontmoet daardoor veel leuke mensen. Natuurlijk kom je ook in lastigere situaties terecht, maar over het algemeen vallen die mee.

Kun je overal liften?

Dat ligt helemaal aan hoe avontuurlijk je bent. Check ten eerste of een land relatief veilig is. Vervolgens is het handig om te weten waar je heen wilt. Autobestuurders zullen je altijd vragen waar je heen wilt, dus het kan handig zijn om een stad of bepaalde plek als doel te hebben.

In sommige landen is het erg gebruikelijk om te betalen voor liften. Dit is een alternatieve wijze van openbaar vervoer. Kijk dus niet vreemd op als iemand je om geld vraagt. Wil je niets betalen? Laat dit dan altijd weten voordat je instapt.

Bovendien zijn er landen waar liften gewoon eenvoudig weg lastiger is. Spanje is een voorbeeld van een land waar lifters lange wachttijden hebben. In Nederland zijn de wachttijden vaak relatief kort.

Gastvrijheid in Iran

Eén van de voordelen van liften is dat je direct in contact komt met lokale bevolking. Daardoor beleef je soms leuke dingen. In Iran waren de mensen bijvoorbeeld extreem gastvrij, ik ben talloze keren uitgenodigd om samen te eten of om te blijven slapen.

Zo wilde ik eens naar een meertje in de bergen van Iran liften. Een ouder koppel nam mij mee, zo’n 10km voor het meertje stopten ze in een dorpje. Dit was hun eindbestemming. Ik stapte uit en rustte even uit onder een boom, in de schaduw.

Een klein kwartiertje later kwam hetzelfde koppel weer langs. Ze hadden drie lunchpakketjes bij zich. Waaronder één voor mij. Of ik met ze mee verder wilde, dan gingen we picknicken aan een beekje en vervolgens door naar het meertje. Natuurlijk wilde ik dat!

Traditionele belevenissen in Mongolië

In Mongolië had ik ruim 5 uur aan een zandweg zitten wachten voordat éindelijk de eerste auto voorbijkwam. Er was maar één (onverharde) weg, dus ze moesten wel de goede kant opgaan. Ik stapte in, vrijwel direct vervolgden ze hun weg off-road. Bleek dat ze naar het nomadentent op het platteland gingen. Even een geitje ophalen, werd mij duidelijk gemaakt met gebaren.

Balen dat ze niet gewoon doorreden, maar ach dit is ook wel grappig. Wat ik niet wist, is dat de geit werd geslacht nadat deze gevangen werd met een lasso. Plotseling was ik getuige van het volledig slachten van de geit en het schoonmaken van de ingewanden.

Tot slot reden we terug, met de dode geit en een enorme stank, om vervolgens weer terug bij af te zijn. Ik kon die nacht mijn matrasje neerleggen in het lokale weerstation.

Meer bijzondere liftverhalen

In 2019 en 2020 liftte ik vanaf Nederland naar Vietnam. Ben je benieuwd naar meer liftverhalen zoals de bovenstaande? Check dan even mijn website: worldhitchhiker.com. Daar vind je alles over het liften.

Op het moment van schrijven (januari 2020) zit ik in Cambodja, ik ben dus nog onderweg en maak bijna elke dag nog wat leuks mee. Zo bood iemand me gister in Vietnam ploteling 10 dollar aan, terwijl ik aan het liften was. Niet aangenomen natuurlijk, maar wel bijzonder vriendelijk. 


Wil je Rutger volgen tijdens zijn unieke reis? Dat kan naast zijn website, waar je alle hoogtepunten leest, ook via Facebook en Instagram.

In voor meer avontuur? Lees hier onze avontuurlijkste artikelen.

Hoi! Mijn naam is Carlo. In juli 2019 met trots begonnen aan Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

Stel hier je vraag of geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.