Ze timmeren in Pogradec letterlijk en figuurlijk aan de weg, maar op diverse markten en het platteland zie je nog veel armoede in deze heuvelachtige stad aan het meer van Ohrid. Vanaf Ohrid in Noord-Macedonië maakten wij tijdens onze vakantie aan het meer van Ohrid in Noord-Macedonië per bus een dagtrip naar Albanië. We werden bij ons hotel opgehaald door een touringcar, die ons in zo’n 2 uur over vele heuvels en via scherpe bochten naar Pogradec in Albanië bracht.
Communistisch regime
Albanië is pas sinds enkele jaren te bezoeken. Na het strenge communistische regime werden in 1991 de grenzen geopend voor toeristen. Het toerisme in het land is nog volop in ontwikkeling. Daardoor is het hier nog erg puur en betaalbaar. Maar het land is zeker up-coming!
Voordat we bij de grensovergang waren werd ons verteld dat het hier soms vrij lang kan duren voordat de ‘grensbewakers’ de toeristen toegang tot Albanië geven. Dat viel bij ons gelukkig mee… Na een half uur wachten kwamen er enkele mannen met geweren de bus in, om polshoogte te nemen. Onze paspoorten werden door hen gecontroleerd en na deze nogal bijzondere ervaring mochten we onze reis vervolgen, om vervolgens aan te komen in Pogradec.
De stad ligt aan het meer van Ohrid, dat voor het grootste gedeelte tot Macedonië behoort. Maar dat maakt deze kant van het meer zeker niet minder mooi.
Het meer van Ohrid is één van de oudste en diepste meren van Europa
De stad oogt rommelig, overal hangen kabels in de lucht en zijn de wegen en trottoirs beschadigd. Als je ons gestructureerde Nederland gewend bent, valt je pas op hoe goed het bij ons eigenlijk geregeld is.
Samen met onze gids kwamen we na een aantal minuten lopen aan op het centrale plein van de stad, waar je als je om je heen kijkt toch wordt verrast door de moderne bouwstijl van sommige gebouwen. Dit heeft natuurlijk te maken met de val van het communisme. Na de val ontstond een economische groei en ging men nieuwe huizen bouwen. Daardoor is het nu, in onze ogen, een mengelmoes van stijlen. Dat heeft juist ook wel weer zijn charme.

Bezoek aan lokale markt
De overdekte markt die we vervolgens bezochten is een aanrader. Hier komen veel locals en dat is vaak een goed teken. Er zijn veel lokale producten te koop zoals groente, fruit en kruiden. De sfeer voelt relaxed voor een markt in een stad met ruim 60.000 inwoners, waarvan het grootste gedeelte op de lokale markten hun dagelijkse boodschappen doet.
Vlak voor het einde van ons markt-bezoek, kwamen we nog op een gedeelte waar vooral producten zoals tassen en kleding werd verkocht. Onze gids vertelde ons dat we hier beter niets konden kopen, omdat veel producten gestolen of gevonden waren. Voor sommige mensen was dit de enige manier om geld te verdienen.

50 jaar terug in de tijd
De wandeling over de markt is ook direct het einde van ons bezoek aan de stad Pogradec. Onderweg naar onze bus stappen we nog even 50 jaar terug in de tijd. We lopen door een winkelstraatje waar we bij een kleine slagerij iets bijzonders zien. Er hangt een dode koe aan een paar stevige haken aan het plafond. Het pand is ongeveer 4 bij 4 meter en de slager zit op de stoeprand voor zijn slagerij te roken.
Als er een klant aan komt lopen snijdt de slager, met zijn sigaret nog in zijn mond, het gewenste stuk vlees van de koe, stopt hem in een zakje en bedankt de betalende klant. Heel bijzonder, helemaal als je weet dat het buiten zo'n 30 graden was... Goed, op naar het dorpje Lin!
Next stop: Lin
De bus staat klaar om onze reis te vervolgen naar een vissersdorpje genaamd Lin. We stoppen onderweg nog wel voor de lunch. We krijgen een lokaal gerecht voorgeschoteld: Ohrid trout. Dit is een forel-soort welke alleen in het meer van Ohrid voorkomt en overal rond het meer op de menukaarten te vinden is. Dit moet je dus zeker even proeven!

Eenmaal aangekomen in Lin zien we veel armoede en voelt het haast ongemakkelijk om hier rond te lopen en foto’s te maken. Desondanks is het wel bijzonder om hier een kijkje te nemen, al is het maar om te beseffen dat we het in Nederland zo slecht nog niet hebben. De mensen die hier wonen zijn vriendelijk en werken mee aan de bezoekjes, waardoor het bezoeken van dit dorpje in de toekomst eerder commercieel dan cultureel zal gaan aanvoelen, vrees ik…
Al met al zijn we wel een ervaring rijker. Het heeft zeker indruk op ons gemaakt! Hoe vaak krijg je nou de kans om Albanië te bezoeken!? Zeker doen dus. Tickets zijn te boeken op de boulevard van Ohrid en via vrijwel ieder hotel. Zorg voor een bus met airco en boek alleen als er een gids bij inbegrepen is. Wij hebben het ter plekke geboekt en de trip stond niet op onze to-do list. Maar we zouden hem zeker aanraden!
Maak je reis compleet
Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.
Lees hier alle artikelen over
Albanië
