Tips voor Medellín in het kort:

 • El Poblado
 • Tour door Comuna 13
 • Plaza Botero
 • Jardin Botanico
 • Met de kabelbaan naar Parque Arvi
 • Shoppen in Medellín
 • Vervoer in Medellín
 • Veiligheid in Medellín
 • De leukste hotels in Medellín
 • Is Medellín de moeite waard?

El Poblado

Voor toeristen is El Poblado de veiligste wijk van Medellín om te verblijven. Hier vind je dan ook veel fijne ho(s)tels, uitgaansgelegenheden, koffietentjes en restaurants. De straat Calle 12 staat bekend om de vele hippe restaurants en barretjes. Wel merk je in El Poblado al snel dat de prijzen wat hoger liggen dan in de rest van Medellín en Colombia in het algemeen.

Leuke koffietentjes en restaurants in El Poblado op een rijtje:

 • Al Alma (koffie, ontbijt en lunch)
 • Campesino Café (koffie en ontbijt)
 • Tacos El Tigre (diner)
 • hello! Burgers & Beer (diner)
 • Masaya (diner en rooftop bar)
 • Gabo (wat luxer diner)
 • Trattoria Astorga (diner, Italiaanse keuken)

Met meer dan 2,5 miljoen inwoners is Medellín na Bogota de grootste stad van Colombia

Tour door Comuna 13

Bijzonder genoeg was Comuna 13 één van de plekken in Medellín waar wij ons het meest veilig hebben gevoeld. Comuna 13 is een sloppenwijk aan de rand van de stad, ver van het oude centrum. In de tijd van Pablo Escobar was Comuna 13 het hart van zijn drugskartel. Dagelijks vonden hier vele moorden plaats. Het gemeentebestuur besloot hier iets aan te doen en legde gratis begaanbare roltrappen aan, zodat inwoners van Comuna 13 de mogelijkheid hadden om elders in de stad te kunnen gaan werken. 

Dit plan werkte, want mede hierdoor is Comuna 13 de afgelopen jaren opgebloeid en omgetoverd tot misschien wel de grootste toeristische hotspot van Medellín, waardoor het voor toeristen veilig is om te bezoeken. Wij bezochten de wijk met een gids en dat kunnen we zeker aanraden om te doen in Medellín. Tijdens de tour kom je meer te weten over de geschiedenis van Comuna 13 en wandel je langs prachtige kunstwerken van graffiti en kan je een praatje maken met kunstenaars en straatartiesten. Vergeet je fotocamera niet mee te nemen, want dit wordt een bijzondere en kleurrijke dag.

Bekijk hier onze tour door Comuna 13

comuna 13 tour

Plaza Botero

Plaza Botero is het historische middelpunt van Medellín. Op dit plein staan 23 kunstwerken van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero, die hij aan de stad heeft geschonken. Op het moment dat wij er waren was het enorm druk op het plein. Al schijnt het hier vrijwel altijd chaotisch en druk te zijn. Wij zijn snel weer de metro ingestapt, maar het oude centrum is de moeite waard om te bezoeken. Ook een kijkje nemen? Het oude centrum van Medellín is goed bereikbaar met de metro, stap uit bij halte Parque Berrio. Vermijd bij voorkeur het weekend en feestdagen.

Jardin Botanico

Nog een aanrader om te doen in Medellín is Jardin Botanico bezoeken. Midden in de stad ligt deze prachtige botanische tuin, die gratis te bezoeken is. In de tuin vind je diverse tropische bloemen en planten en er leven een aantal leguanen. Er is een restaurant met terras waar je iets te eten en te drinken kan bestellen. Ook zijn er toiletten aanwezig.

Jardin Botanico is een heerlijke plek om de drukte van de stad even te ontvluchten. Voordat je naar binnen gaat moet je je eerst registreren door je paspoort te laten zien. Zorg dat je deze of een kopie/foto bij je hebt. De metro is de makkelijkste manier om bij Jardin Botanico te komen. Stap uit bij metrohalte Universidad, vanaf daar is het nog een klein stukje lopen naar de ingang. Jardin Botanico is op maandag gesloten, maar op alle andere dagen geopend van 9:00 tot 16:00 uur.

Jardin Botanico Medellin

Met de kabelbaan naar Parque Arvi

Parque Arvi is een groot ecologisch natuurreservaat in Medellín, ver weg van het drukke leven in de stad. Het park heeft meer dan 50 kilometer aan wandelpaden die zowel met als zonder gids te bewandelen zijn. Daarnaast is het ook gewoon een fijne plek om even tot rust te komen in het groen.

Om bij Parque Arvi te komen stap je in de metro richting Niquia en stap je uit bij Acevedo. Daar stap je in de kabelbaan richting Santo Domingo. Vanuit de kabelbaan heb je een uniek uitzicht over de sloppenwijken. Eenmaal aangekomen in Santo Domingo stap je over op de kabelbaan richting Arvi. Voor je hier instapt moet je (per persoon, enkele reis) nog wel 12.500 pesos betalen (2023). Zo voorkomen ze dat iedereen zomaar in het park kan komen en het een hangplek voor jongeren wordt.

Shoppen in Medellín

Iets vergeten in je koffer te stoppen of tijdens een regenachtige dag op zoek naar een droge activiteit in Medellín? Een (mid)dagje shoppen in een van de grote shoppingmalls van de stad is dan een goed idee. Wij stapten voor ongeveer 10.000 pesos (2 euro) in El Poblado in een taxi (Cabify) naar El Tesoro Parque Comercial en waren onder de indruk van de vele (bekende) winkels en merken die we hier aantroffen. Lekker lunchen kan op niveau 2, bijvoorbeeld bij Al Alma Bagel Co.

Vervoer in Medellín

Medellín is de enige stad in Colombia met een metronetwerk, waardoor alle bezienswaardigheden goed bereikbaar zijn. De (bovengrondse) metro in Medellín is een uitstekende optie om je te verplaatsen door de stad en is ook nog eens een goedkope én duurzame manier van reizen. 

Om gebruik te maken van de metro in Medellín koop je eerst een pasje (soort OV-kaart) bij een taquilla of een automaat. Je betaalt een vaste prijs per rit en mag dan zo vaak overstappen als je wil. Je hoeft pas opnieuw in te checken (en te betalen) als je het metrostation hebt verlaten en daarna weer opnieuw met de metro wil reizen. Eén pasje is voldoende, het is namelijk toegestaan om met dezelfde pas voor meerdere personen in te checken.

Zoek van tevoren goed uit waar je naartoe wil, de metro stopt namelijk ook in wijken waar je voor je eigen veiligheid beter niet uit kunt stappen. Goed om te weten: De kabelbanen die over de sloppenwijken (richting Parque Arvi) gaan behoren ook tot het metronetwerk.

metro medellin

Veiligheid in Medellín

Wat ons opviel tijdens onze reis door Colombia is dat Colombianen doorgaans netjes gekleed zijn. Ook als het buiten warm is dragen de meeste locals een lange (spijker)broek. Wil je zo veilig mogelijk over straat en zo min mogelijk opvallen, dan is het advies om een lange broek aan te trekken.

Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld tijdens onze reis en daar heeft een goede voorbereiding zeker aan bijgedragen. Colombia is veilig voor toeristen, maar ga als je twijfelt met een gids (of niet) op pad en luister altijd naar je gevoel. Dit geldt trouwens niet alleen voor Medellín, maar ook voor andere grote steden in Colombia. Je hoeft zeker niet bang te zijn, maar wees wel alert en pas goed op je spullen.

De leukste hotels in Medellín

Zoals je misschien al in onze reisroute hebt gelezen verbleven wij in Medellín in 574 Hotel. 574 Hotel ligt aan de rand van de wijk El Poblado en dicht bij een supermarkt en een metrostation. De ideale uitvalsbasis om Medellín te verkennen dus! Boek je ho(s)tel in Medellín wel ruim van tevoren, want vooral de populaire adresjes zijn snel volgeboekt. 

Bekijk alle hotels in Medellín op Booking.com

Is Medellín de moeite waard?

Wat ons betreft is Medellín zeker de moeite waard om toe te voegen aan je reisroute door Colombia. De stad heeft veel bezienswaardigheden, waardoor je je hier gegarandeerd een aantal dagen vermaakt. Om al het bovenstaande te kunnen zien en doen zijn twee á drie nachten in Medellín voldoende.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Maaike

Hi! Ik ben Maaike, de vriendin en het reismaatje van Carlo. In mijn vrije tijd geniet ik graag van een wandeling door de natuur, vers geprepareerde skipistes en een kopje koffie in de zon.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

medellin tips bezienswaardigheden