Hoe idyllisch en fantastisch dit allemaal ook klinkt, voordat je op reis kan gaan doe je er goed aan om een paar dingen zoals de staat van je oliefilter te checken. Je oliefilter en motorolie zijn namelijk twee belangrijke onderdelen die ervoor zorgen dat je motor goed loopt. Vooral als je binnenkort van plan bent om lange afstanden te gaan rijden, is het belangrijk om hier goed op te letten!

oliefilter vervangen vakantie

Wat een oliefilter is

Zoals de naam al doet vermoeden, filters een oliefilter de motorolie die door de motor van je auto loopt. Na verloop van tijd vervuilt de motorolie namelijk door stof en verbrandingsresten. Motorolie heeft namelijk verschillende functies: het beschermt tegen corrosie, het zorgt voor een betere motorafdichting en het smeert, koelt en reinigt je motor. Alle afvalstoffen die in deze olie zitten, moeten er zoals je begrijpt ook weer uitgehaald worden. Anders is het risico groot dat dit vuil zijn weg terugvindt in de kleinste onderdelen van je motor.

Wanneer een oliefilter vol zit

Wanneer een oliefilter vol zit, filtert hij namelijk niet langer meer de motorolie. Via een omloopklep wordt in dit geval al het olie omgeleid waardoor het ongefilterd in je auto kan blijven circuleren. Dat is aan de ene kant erg belangrijk, want zonder motorolie duurt het niet lang voordat de hele motor van je auto niet meer te redden is. Een oliefilter dat vol zit, moet je dus zo snel mogelijk vervangen. Vaak doet de garage dit zelf tijdens de periodieke controle waarbij ze ook je motorolie verversen om dezelfde reden.

Een nieuw oliefilter voor op reis

Als je nu binnenkort ook van plan bent om een lange reis te maken met je auto, doe je er daarom goed aan om dit goed voorbereid te doen. Niks is namelijk zo erg dan vakantieplannen die onbedoeld in het water vallen door autoproblemen. Als je een beetje verstand hebt van auto's kun je zelf je motorolie en oliefilter op tijd vervangen. Mocht dit niet het geval zijn, kan je natuurlijk altijd terecht bij je garage.

oliefilter vervangen vakantie
Vervang je oliefilter op tijd

Een oliefilter kopen

Veel mensen denken tenslotte dat een nieuw oliefilter kopen erg duur kan zijn. Gelukkig is niks minder waar. Een nieuw filter heb je vaak al onder de tien euro maar kan op de lange termijn toch een hoop ellende besparen. Let er daarbij overigens wel op dat je een passend oliefilter voor je auto koopt. Door online je kentekennummer in te voeren weet je zeker dat je het juiste filter koopt. Zo kan je goed voorbereid en met een gerust hart met de auto op reis!

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Advertentie

oliefilter vervangen vakantie